Årets første aksjehandelsdag har vært en fest på samtlige av de største børsene i hele verden.
Les: Nyttårs-rally på Wall Street og Knallsterk børsstart i 2013
Men mange analytikere vegrer seg mot å anbefale folk å hive seg inn i aksjemarkedet nå.
- Akkurat dette rallyet vil ikke vare i mer enn 24 eller 48 timer, sier sjeføkonom Steen Jakobsen i Saxo Bank til Marketwatch.com.
Spår snarlig korreksjon
Analytikere verden over er skjønt enige om at det globale nyttårsrallyet på verdens børser kan forklares med en ting: Enigheten om å utsette det såkalte budsjettstupet i USA i to måneder.
Selv om republikanerne og demokratene i USA i siste liten ble enige om skatteøkninger, utsatte de fristen for å finne en løsning på det viktigste spørsmålet, nemlig hvor og hvor mye det skal kuttes i det amerikanske statsbudsjettet for å stanse den formidable veksten i USAs statsgjeld.
- Vi kommer til å se en korreksjon i markedet når samtalene om gjeldstaket begynner, sier Jakobsen som anbefaler sine kunder å sitte med bare 10 prosent aksjer i sine porteføljer inntil videre.
Til tross for den åpenbare faren knyttet til det uløste budsjettspørsmålet i USA og den generelle usikkerheten i verdensøkonomien, er det ingen analytikere i USA som tror Wall Street vil falle i 2013. Man må faktisk ifølge Marketwatch tilbake til 1999 for å finne større optimisme blant meglerhusene på Wall Street.
- Veldig bekymret
Også svenske analytikere er i dag ute og advarer mot rasfare på børsen.
- Jeg tror det kan bli urolig på børsen når de politiske forhandlingene i USA fortsetter i full åpenhet de neste månedene, sier SEBs sjeføkonom Robert Bergqvist til di.se.
Et av de store spørsmålene på lengre sikt er ifølge Bergqvist hvordan de kommende innstramningene i USA og Europa påvirker lønnsomheten til selskapene.
- De jeg snakker med er veldig bekymret for 2013, sier sjeføkonomen.
Han mener man allerede om et par uker kan få store utslag på børsene når resultatene for fjerde kvartal begynner å komme inn.
- Om vi får en serie resultatvarsler og forsiktighetssignaler fra selskapene, får vi nok se en rekyl etter en kortsiktig oppgang, tror Bergqvist.
- Sentralbankene kan ødelegge festen
En annen faktor som kan gjøre slutt på et eventuelt rally på børsen, er ironisk nok at verdensøkonomien gjeninnhenter seg. Det kan nemlig i sin tur føre til at verdens sentralbanker reduserer sin nødhjelp til markedene.
- Den dagen sentralbankene synes markoforholdene er tilstrekkelig bra, blir det tøft for mange aktivaklasser, sier sjefstrateg i Handelsbanken, Clas Måhlén - som samtidig understreker at det trolig er lenge til en slik situasjon oppstår.
Også norske økonomer finner grunn til å advare mot at rallyet som enigheten i USA utløste er mer et lettelsesrally over at budsjettstupet ble unngått i denne omgang - og at USA nærmer seg et nytt stup om bare to måneder.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities sier til TDN Finans at situasjonen med uenighet og liten vilje til kompromiss blant amerikanske politikere vil fortsette å prege situasjonen frem mot neste milepæl i slutten av februar.
- Likevel tror jeg det mest sannsynlig vil bli en løsning som gjør at USA kan øke lånerammen slik at staten kan fungere et år til, sier han.
Aksjestrateg Erik Fosland i Nordea er positiv til aksjemarkedet - men i første omgang bare på kort sikt.
- Vi er positive til aksjer og i alle fall på starten av nyåret, men hadde ikke budsjettstupet gått i havn hadde nok ting sett litt annerledes ut. Nå er risiko rundt dette utsatt i kanskje opptil to måneder, sier han.
Les også: USA utsetter sine økonomiske problemer
Obama: Konsekvensene kan bli katastrofale
Etter den midlertidige utsettelsen av budsjettstupet i USA, gikk president Barack Obama offentlig ut og advarte mot å tro at problemene nå er løst.
- Jeg er villig til å forhandle om litt av hvert, men jeg akter ikke å føre en ny debatt med Kongressen om hvorvidt de skal betale regningene de har pådratt seg som følge av lover de har vedtatt, slo Obama fast ifølge NTB.
Om to måneder må politikerne knekke den hardeste nøtten: Kutt i statsbudsjettet som stanser gjeldsveksten. Obama understreket at det må en permanent løsning til, og slo fast at det ikke kommer på tale å øke underskuddet på statsbudsjettet enda mer.
- Dersom Kongressen nekter å gjøre USAs regjering i stand til å betale regningene i tide, vil konsekvensene for verdensøkonomien bli katastrofale, advarte han under pressekonferansen tirsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.