Det er rådene fra DnB Nors forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen.
Arv er noe vi ikke snakker om før vi krangler om det, ifølge Rasmussen. Samtidig er det ingen andre temaer forbrukerøkonomen får flere spørsmål om.
Hun råder folk til å snakke åpent om temaet, selv om det kan være ubehagelig.
- Snakk med dine livsarvinger om hva de har lyst på når du går bort. Åpenhet er det beste utgangspunktet for samhold og vennskap, sier Rasmussen.
En befolkningsundersøkelse utført av MMI for DnB Nor viser at en av ti er redd for å miste tilgang til eiendom eller gjenstander som betyr noe følelsesmessig i forbindelse med arveoppgjør.
- Å fordele penger er ikke så vanskelig. Eiendom kan tilspisse konfliknivået for da kommer det emosjonelle fram i oss, spesielt ved hytter. Men det trenger heller ikke være vanskelig, den kan selges og omfordeles som penger, sier hun.
Svigerbarna bør man helst holde utenfor, mener Rasmussen.
- De er ofte de verste. Generelt pleier jeg å si at man bør holde utenforstående unna arveoppgjøret, sier hun.
Hun anbefaler ofte arvelaterne å vurdere å skrive testamente eller gi forskudd på arv, for eksempel ved at besteforeldre gir deler av arven direkte til barnebarn. Hopper man over et arveledd kan man spare arveavgift samtidig som man kan glede seg over å se at pengene kommer til nytte, forklarer Rasmussen.
Den som arver kan også selv fraskrive seg arv og la verdiene gå rett til barnebarna. Forutsetningen er at dette gjøres før boet er gjort opp.
Les mer om arv i månedsmagasinet DN privat økonomi fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.