I nest øverste etasje i Odins gate på Frogner i Oslo har de unge boligkjøperne kommet på visning, gransket og vurdert.
Leiligheten ligger ute med en prisantydning på 3,95 millioner kroner. Da var det enklere for Carl Christian Welhaven (41). I 1995 kjøpte han leiligheten for 610.000 kroner.
– Noen var overrasket over at jeg turte å kaste meg inn i boligmarkedet, men det viste seg jo å være ganske fornuftig, sier Welhaven, som var 23 år og ennå ikke ferdig utdannet siviløkonom på BI da han kjøpte leiligheten.
Frognerleilighetens utvikling er representativ for en gjennomsnittlig 70 kvadratmeter stor leilighet i Oslo.
En slik leilighet koster i dag rundt fem ganger så mye som den gjorde på midten av 1990-tallet. For unge boligkjøpere blir drømmen om en slik leilighet stadig fjernere.
I den samme perioden har en normallønn for en gjennomsnittlig siviløkonom knapt doblet seg.
Resultatet er nedslående for unge førstegangskjøpere:
- I 1995 kostet en gjennomsnittsleilighet på 70 kvadratmeter i Oslo rundt tre årslønner for en vanlig, nyutdannet siviløkonom. For å skaffe seg 15 prosent egenkapital, måtte man spare opp i underkant av seks brutto månedslønner.
- I år må en nyutdannet siviløkonom ut med rundt åtte årslønner. For å skaffe seg 15 prosent egenkapital må man spare mer enn en brutto årslønn.
For sykepleiere og lærere er hinderet enda større: Disse må ut med rundt ni årslønner.
Resultatet av den sterke prisveksten er en gjeldsvekst som gjør at Finanstilsynet frykter at norske husholdninger snart kan få like høye renteutgifter som på begynnelsen av 1990-tallet – til tross for dagens lave rentenivå.
Viktig grunnlag
Carl Christian Welhaven var fortsatt siviløkonomstudent på Handelshøyskolen BI da han kjøpte oppussingsobjektet.
– Jeg skiftet vinduer, slipte gulv, satte inn nytt kjøkken og gjorde masse selv.
Leilighetskjøpet og oppussingen finansierte han med sparepenger. Åtte år senere solgte han leiligheten for 2,1 millioner kroner. Siden han ikke hadde gjeld, kunne han putte hele salgssummen i et nytt oppussingsobjekt. I dag er han finansdirektør i Teleplan Holding, og bor i en enebolig i Bærum, også den kjøpt som et oppussingsobjekt og totalrenovert.
«Luksus»
Han er usikker på om unge mennesker kan gjenta det han har fått til.
– Jeg opplever jo markedet som vanskeligere å komme seg inn på nå. Det stilles høyere krav til egenkapital, og prisene er jo relativt sett høyere, sier Welhaven.
På visningen på leiligheten i Odins gate er det ikke helt kjøpefest. Noen av interessentene er bekymret for et bad som kunne trengt oppussing, andre jakter på bedre kupp i et boligmarked som har kjølnet noe.
Like fullt har megler Tommy Friestad i Boa Eiendomsmegling tro på at han får solgt leiligheten til prisantydning.
Han tipper at den som til slutt får tilslaget, kommer inn i boligmarkedet for aller første gang.
– Inntrykket mitt er at de som har vært her ser på dette som sin første leilighet. Det er jo ganske offensivt da, det er jo en voksen pris på leiligheten, sier han.
Taksten på leiligheten er 4,2 millioner kroner, men prisantydningen er justert noe ned.
LES MER:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.