Rett over helgen legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisstatistikken for januar.
- Det blir nok en god stigning i boligprisene i januar, både nominelt og sesongkorrigert, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.
Etter å ha utviklet seg svært moderat gjennom året, skjøt boligprisveksten fart fra september, og fikk et markert oppsving. De fire siste månedene av 2010 økte boligprisene fem prosent. Og selv i perioder hvor boligmarkedet lugger pleier januar å være en rakettmåned, målt i faktiske priser (se tabell).
I desember står boligmarkedet relativt stille fordi folk ikke går på visning, fordi de er opptatt med andre ting, men når julen er unnagjort har folk igjen tid til å se på boliger. I januar er det mange kjøpere i markedet, samtidig som det er relativt få boliger til salgs. Og når det er mange om beinet, får man et prisløft.
- Sitter på en prisbombe
- Men jeg tror ikke at det blir noen monsterstart på året. Veksten dempes blant annet av utlånsrestriksjoner i bankene og av at noen fortsatt ikke har ristet finanskrisen og en usikker verden helt av seg, sier Senneset.
Han mener en januaroppgang i de faktiske boligprisene på 3-5 prosent er mest sannsynlig.
- Og forhåpentligvis klart nærmere 3 enn 5 prosent. Skulle det bli nærmere 5 prosent er det fare på ferde – da begynner det å lukte svidd av lunta på den prisbomben vi tross alt sitter på, men som foreløpig ikke har vist tegn til detonasjon, sier Senneset.
Sjeføkonomen mener effekten på prisene av den lave renta er tatt ut, og at Norges Banks indikasjoner på at renteøkningene kanskje rykker nærmere litt fortere enn tidligere antatt, virker dempende på prisøkningene.
- Siden prognosen vår for gjennomsnittlige prisstigning fra 2010 til 2011 fortsatt er på 7 prosent, er det ikke rom for veldig sterk stigning ut over våren. Jeg tror den kan bli omtrent som i fjor, forutsatt at prisveksten i januar ikke blir for nær, eller skrekk og gru over, 5 prosent sånn at prognosen vår for hele året fortsatt er relevant, sier Senneset.
Nå er det 12.700 usolgte boliger på Finn.no, mot 12.870 på samme tid i fjor, og 21.871 i januar 2009.
DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne
Så mye dyrere blir lånet
- Ytterligere prisoppgang
- Vi vet at det underliggende presset i boligmarkedet er høyt, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange Sparebank 1 SMN Markets.
Han påpeker samtidig at kredittveksten fortsetter å øke i husholdningene.
- Både målt som månedlig og kvartalsvis endring ligger denne betydelig over trend vekst. Jeg forventer at aktivitetsnivået i norsk realøkonomi vil være høyt i 2011, både i skjermet og konkurranseutsatt sektor, sier De Lange.
Han forventer at lønnsveksten kommer til å ligge i intervallet 3,4-5 prosent både i år og i fjor, noe som ifølge hans prognoser tilsier positiv reallønnsvekst for norske husholdninger også i år.
- Alle disse makroforholdene skulle tilsi ytterligere prisoppgang i det norske boligmarkedet i 1. halvår 2011, sier De Lange.
En trussel mot dette bildet mener han blant annet er en forverring av gjeldssituasjonen i Europa.
- Vi ser nå tegn til at risikoen for en regelrett bankkrise i Europa er økende. Dersom renteoppgangen i langenden av den europeiske rentekurven skulle migrere inn i interbankmarkedet og vanskeliggjøre fundingsituasjonen for bankene, vil vi få et helt annet kredittbilde enn det vi har nå, også i Norge. Men dette er foreløpig ikke vårt hovedscenario, sier De Lange.
Bommet på prisen
Onsdag oppga Norges Bank at boligprisene reelt ligger 1,3 prosent over toppen i juni 2007, korrigert for sesongmønster, og dermed var på all time high, justert for inflasjon. Etter en henvendelse fra DN.no fredag, innrømmet sentralbanken at de hadde gjort en feil. Da justerte de tallet til å være 0,1 prosent under toppen i juni 2007, korrigert for sesongmønster.
Senneset er skeptisk til sesongkorrigeringen.
- Sesongkorrigeringsfaktorene bør endres mer fra år til år enn det som gjøres i eiendomsmeglerbransjens statistikk. Mitt inntrykk er at sesongkorrigeringsfaktorene er i ferd med å bli redusert, slik at de nominelle, ikke sesongkorrigerte tallene nå er mer i tråd med den underliggende prisutviklingen enn tidligere. Dette skyldes for eksempel at publikum får stadig bedre prisinformasjon gjennom ulike nettsteder, og jeg tror dette vil dempe de store utslagene i januar, og august, og til dels juli og desember, sier Senneset.
- Strømprisen virker inn
Derfor mener Senneset at reell prisutvikling for tiden ligger mellom nominell og sesongkorrigert.
Korrigert for inflasjon er de faktiske boligprisene 3,9 prosent lavere enn toppen i 2007, ifølge eiendomsmeglernes statistikk.
- I beste fall kan man si at boligprisene nå er omtrent på linje med boligprisene sommeren 2007, justert for alminnelig prisstigning. I januar 2011, altså nå, vil nok strømprisene sørge for høy vekst i konsumprisindeksen, og selv om også boligprisene vil stige mye er det ikke sikkert at man kan trekke konklusjonen at realprisene vi ligge over nivået da det var på det høyeste i 2007, selv justert for usikkerhet i sesongkorrigeringene. Uten stigningen i strømprisene ville det nok vært mulig å trekke en ganske sikker konklusjon om at realprisene på boliger aldri har vært høyere. Nå må vi muligens vente til februar eller mars, sier Senneset.
DN.no/kalkulator:
Slik blir din økonomi de neste fire årene
Les også:
- Boligen gjør deg aldri mer rik
- Kjøpte sommerhus på Aruba i stedet for hytte på fjellet
<b>Norges bank oppga feil boligpriser</b>
<b>- Den lave renten varer ikke evig</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.