Det er våren 2006, lenge før finanskrisen hadde slått til, men etter at man hadde begynt å se de grelle eksemplene på råsalg av strukturerte spareprodukter.
Sjefen i det bergenske finansrådgivningsselskapet Optimum, Trond Gullaksen, går ut i DN med en oppfordring: Kredittilsynet (nå Finanstilsynet) må regulere rådgivningsbransjen bedre - blant annet innføre autorisasjon og konsesjonsplikt.
Gullaksen skulle bli hørt - og vel så det.
Brutal overgang
Året etter ble EU-direktivet MiFiD innført.
- Det ble en brutal overgang fra totalt anarki til en enorm detaljrikdom i regler, forskrifter og rutiner og nye vilkår knyttet til dokumentasjon, ledelse og egenkapital, forteller konsernsjef Trond Gullaksen i dag.
Og Finanstilsynets kontrollører var sjelden langt bak de nye reglene, der de banket på dørene med fysiske tilsyn hos selgerne av spareprodukter.
- Det kom som et lite sjokk. Det ble langt mer omfattende enn vi hadde trodd, sier Gullaksen i Optimum - som fikk tilsyn, men beholdt konsesjonen.
Selskapet var godt forberedt på strengere regler - de foreslo det tross alt selv - men fikk mer enn nok å gjøre for å tilpasse seg. Det kostet både tid og penger.
- Kontoen til revisoren og advokaten gikk varm, forteller Gullaksen.
- Nok nå
Han berømmer likevel finansmyndighetene for at de tok oppfordringen om strengere regler for bransjen på alvor.
- Tilsynet var forbasket dyktige de stod på og jobbet hardt og besøkte mange bedrifter med stedlige tilsyn. Noen mistet også konsesjonen, og det var helt greit, sier han.
Men nå mener han at både tilsynet og lovgiverne kan ta en liten pause - så bransjen også kan få igjen pusten.
- Det er nok nå, det holder, sier Gullaksen.
Optimum selv klart å tilpasse seg reglene samtidig som de tjener penger. Men det gjelder ikke alle. Det er mange flere finansrådgivere enn de få som mistet konsesjonen som har bukket under eller gitt opp. Gullaksen stipulerer at det før de nye reglene trådte i kraft fantes 1.000 rådgivere i Norge fordelt på rundt 100 virksomheter.
- I dag er det kanskje 20 virksomheter og 370 ansatte tilbake, anslår han.
- Går ut over kundene
Gullaksen er derfor helt enig med administrerende direktør i Sparebanken Øst, Trond Tostrup, som tirsdag advarte mot at reglene for finansrådgivning nå er blitt så strenge at småsparere snart står uten tilbud.
Les saken: - Det har gått alt for langt
– De siste årene har vært en tøff tid, med finanskrisen og en storrengjøring i rådgivningsbransjen. Finanstilsynet har sørget for bedre beskyttelse for investorene, men paradoksalt nok står svært mange i dag uten en god finansiell sparringspartner, sier Gullaksen.
- Hva er egentlig problemet med at selgerne av spareprodukter har blitt færre?
- Uten et tilstekkelig antall investorer blir det ingen konkurranse, og kundene rammes. Mange nordmenn med penger på bok får ikke hjelp til å strukturere kapitalen sin og planlegge for fremtiden, sier Gullaksen.
Nordmenn har i dag elendig sp#229
Trond Gullaksen
Han avviser at de gråter for sin egen syke mor. Selskapet tjener godt med penger med dagens regler, med et resultat på ni millioner kroner før skatt i forrige kvartal.
- Vi har ingen skjulte motiver. Nordmenn har i dag elendig sp#229, med nesten bare penger i bolig eller bank. Med dagens lave rentenivå burde folk spare også på andre måter, men nå får de ikke rådene de trenger.
DN.no/kalkulator:
Aksjefondssp#229
Meravkastning
Hva vokser et sparebeløp til?
Vil ikke ha særnorske regler
Han er særlig kritisk til at Finanstilsynet nå ikke bare varsler at nye og enda strengere EU-regler er på vei, men at Norge på visse områder kommer til å gå enda lenger enn EU.
- Bransjen er nå gjennomregulert. Vi må ikke gjøre det enda tyngre å drive med særnorske regler. Nå må vi få litt ro til å bygge opp igjen bransjen, ber Gullaksen.
Les også:
- Dystre utsikter for de med penger i banken
Anbefaler indeksfond
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.