I begynnelsen av mars kom forslaget fra Finanstilsynet om nye regler for lønn og bonus til nøkkelpersoner i banker . Forslaget kan nå vise seg å bli en skikkelig skattefelle.
Det nye er blant annet at minst halvparten av bonusene skal gis i form av aksjer i selskapet, der endel av aksjene kan få bindingstid på minst tre år.
Men hvor mye er disse aksjene egentlig verdt?
Det er et spørsmål som opptar skatteadvokat Trond Olsen i Ernst & Young.
- Bindingstid vil redusere verdien av aksjen. Man kan vanskelig hevde at en aksje som ikke kan selges før det har gått tre år skal ha den samme salgsverdi som en aksje uten en slik salgsbegrensning, sier han til DN.no.
Stor skatteregning
Per i dag finnes det ingen klare regler for hvordan man skal beregne hvor mye mindre aksjene bør være verdt dersom man får dem med salgsbegrensning.
Dermed kan man risikere å ende opp med å betale mer i skatt enn man får ut av bonusavtalen sin, dersom aksjene faller i verdi.
Olsen trekker frem et eksempel der en ansatt får bonus på 200.000 kroner, der 120.000 utbetales i kontanter og 80.000 utbetales i aksjer med en bindingstid på tre år. Den ansatte betaler 57.360 kroner i skatt for kontantutbetalingen og 38.240 kroner for aksjene, tilsammen 95.600 kroner.
Hittil er alt greit.
Men dersom aksjene har falt i verdi i de tre årene bindingstiden varer, til for eksempel 50.000 kroner, oppstår skattefellen. Se for deg at den ansatte selger aksjene og tar et tap på 30.000 kroner. Den ansatte får bare trukket fra 28 prosent av dette på skatten, altså 8.400 kroner. Han har derimot betalt 14.340 kroner i skatt for denne samme summen
- Lite rimelig
- Det synes lite rimelig at medarbeidere som etter det nye regelverket pålegges å ta ut deler av sin lønn i form av aksjer, risikerer å måtte betale lønnsskatt av en høyere fordel enn det som faktisk kan realiseres ved bindingstidens utløp, sier Olsen.
Skattemyndighetene aksepterer at slike restriksjoner har betydning, men ifølge Olsen er usikkerheten knyttet til nøyaktig hvor mye mindre aksjene skal bli verdt.
- Tror du det vil komme konkrete regler for verdijustering etter at de nye reglene om godtgjørelser til finansinstitusjoner eventuelt trer i kraft?
- Vi skatteadvokater har i mange år prøvd å få et svar fra skattemyndighetene på disse spørsmålene, men de har så langt kviet seg for å gi noen konkrete svar, sier Olsen.
Foreslår rabatt
Olsen mener at Finansdepartementet nå må komme på banen med klare regler.
- Finanstilsynet har ikke vurdert de skattemessige konsekvensene av forslaget, så dermed må det kunne forventes at Finansdepartementet nå utarbeider nye regler på området, sier han.
Han har to enkle forslag til løsning:
- Beskatningen av aksjer som omfattes av regelverket kan for eksempel utsettes til utløpet av bindingstiden, eventuelt kan det gis en form for rabatt på overføringstidspunktet som tar hensyn til bindingstidens lengde, sier Olsen.
Reduserer pushing
Olsen mener det er bra det kommer et strengere regelverk for lønn og bonus i norske banker, og mener det er logisk at man ønsker å ansvarliggjøre toppledere og nøkkelpersoner som har en reell innflytelse på bankens risikoprofil.
- Uheldige utformede kompensasjonsstrukturer kan motvirke god risikostyring og kontroll og adferd hos enkeltpersoner. Har man bare oppsiden i cash og ingen risiko er det kanskje større risiko for at enkelte pusher produkter som kanskje ikke er så bra for selskapet over tid, sier han.
- Når dette er sagt viser Finanstilsynets undersøkelser at omfanget av bonusordninger i norske banker og finansinstitusjoner er og har vært relativt moderat, og risikotaking har gjennomgående vært holdt på et forsvarlig nivå, legger han til.
Ikke nye problemer
Finansdepartentet skriver i en e-post til DN.no at de ikke ser at de nye reglene fra Finanstilsynet vil reise nye eller mer spesielle skattemessige problemstillinger.
- Vi antar at de skattemessige spørsmål om tidfesting og verdsetting av aksjer som tildeles i slike godtgjørelsesordninger kan løses ut fra gjeldende regler med tilhørende retts- og administrativ praksis. På lønnsområdet er det allerede velkjent at beskatningen generelt følger tidspunktet og verdien på mottakstidspunktet, ikke på det tidligere avtale- eller opptjeningstidspunkt, og at bindingstid (salgsforbud) for en mottatt ytelse ikke begrenser denne beskatningen, skriver Finansdepartementet.
Les også:
Oktogonen avler mangemillionærer
Han vil offentligjøre bonusen din
Johnsen varsler bonuskutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.