Tirsdag ble en del av en tomannbolig på Korsvold i Oslo solgt for 8,2 millioner kroner, hele 1,5 millioner kroner over takst og prisantydning.

- Det var et godt trøkk på visningene. Totalt var det 70 personer innom. Ni var aktive i budrunden, forteller ansvarlig eiendomsmegler og avdelingsleder Nordre Aker Jostein Aanonsen i Eiendomsmegler 1.

Han mener dette bare er et av flere uttrykk for at det er i ferd med å lysne i boligmarkedet.

- Det er flere på visning i januar enn på senhøsten ifjor, hevder Aanonsen.

- Mer selektive
Med et unntak av en liten oppgang i august i fjor, har prisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) vist en fallende kurve siden april i fjor. I desember falt bruktboligprisene med 0,9 prosent.

Flere analytikermiljøer mener boligmarkedet skal fortsette utforferden en stund til. Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) vil mye av fallet skyldes psykologi.

Eiendomsmegler Aanonsen legger ikke skjul på at folk på visning oppfører seg litt annerledes enn for et år siden.

- De har blitt mer opptatte av pris og mer selektive i kjøpsprosessen. Samtidig er de bevisste på at rentene er lave og at det ikke er noen kraftige indikasjoner på at prisene skal falle virkelig mye, sier han.

Spent på januartallene
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse understreker at man skal være forsiktig med å trekke slutninger basert på enkelthendelser.

- Det vil alltid være objekter som det er rift om, men det vitner jo om at det også er hett i enkelte delmarkeder, sier han om salget av boligen på Korsvold.

Sjeføkonomen er mer opptatt av hva januartallene vil vise. Statistikken for boligprisutviklingen i årets første måned legges frem i starten av februar, og vil ifølge Bjørnstad si mye om hvordan markedet blir i 2014.

- Nå selger folk før de kjøper, og da vil det hope seg opp et stort lager av boliger som presser prisene nedover. Det er først når dette lageret er tømt, at boligprisene vil stige. Det tror jeg skjer relativt raskt, sier Bjørnstad.

- De underliggende behovene og finansieringsmulighetene har ikke endret seg vesentlig, legger han til.

 

Analysebyråets prognoser ble sist oppdatert i midten av november, og viser en boligprisvekst på i underkant av tre prosent i 2014. Dette anslaget vil mest sannynlig nedjusteres noe, opplyser Bjørnstad.

- Men jeg tror fremdeles på en svak prisvekst fra desember til januar på rundt to prosent, sier sjeføkonomen.

- Bedre håp
Bjørnstad er ikke alene om å tro på et omslag i boligmarkedet.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities fikk mye oppmerksomhet da han i fjor høst gikk ut og påsto at et boligkrakk er nærmere enn noen gang. Nå er tonen muligens blitt noe mer positiv.



Boligsalget stupte
Lokker boligkjøpere med møbler
Dette er IKKE en boligboble



I dag sier Hermanrud at boligprisene «sannsynligvis» skal falle noen prosent til, før de flater ut.

- Stemningsskiftet vi fikk i Norge kom på akkurat på samme tidspunkt som verden begynte å gå bra. Det kom også samtidig med kronefallet, noe som selvfølgelig henger sammen med boligprisene, sier Hermanrud til DN.no.

- Sånn sett er det kanskje litt bedre håp for at dette vil blåse over i denne omgang: Risikoen er fortsatt høy, men det mest sannsynlige er at det går over denne gang, sier sjefstrategen.

Sjeldent tilfellet
Det er heller sjeldent at boliger går for mer enn én million kroner over takst, bekrefter eiendomsmegler Jostein Aanonsen. Samtidig forsikrer han at det ikke har vært snakk om en såkalt «lokkepris» på boligen på Korsvold.

 

- Boligen var lagt ut med samme prisantydning som takst, og sånn sett til en reell pris. Enkelte boliger får en "boost". Det ser en spesielt på de gode objektene med en god beliggenhet, sier Aanonsen.

Onsdag viser en ny rapport fra Boligprodusentenes forening at salget av nye boliger stupte mot slutten av fjoråret. Les saken her.

Les også på DN.no:

Betjente privat boliggjeld på 70 mill. på lektorpensjon

Nordmenn satser på ferieboliger i Spania

Slik kan du vinne seks av Buffetts milliarder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.