Onsdag holdt sentralbanksjef Svein Gjedrem styringsrenten i ro på to prosent. Renten har vært rekordlav lenge, noe som har kommet norske boligkjøpere til gode, og har også bidratt til å trigge oppgang i boligprisene.

Les også: Uendret rente

Og skal vi tro markedsforventningene kan nordmenn med boliglån belage seg på en svært lang periode i lavrenteland.

Holbergfondene har nemlig sett på markedsforventningene, og skriver i en fersk rapport at markedet nå priser inn at boliglånsrenten ikke ikke overstige seks prosent de neste 10 årene, og faktisk vil holde seg under 5 prosent frem til 2017.

- Det er jo fryktelig billig å låne penger i dag, og sett ut fra markedsforventningene skal det være det en stund til, sier Roar Tveit i Holbergfondene til DN.no.

Dyrt å binde
Holbergfondene har sett på forwardrenten i ti år fremover, og lagt til grunn dagens kredittpåslag i markedet for å komme frem til fremtidig boliglånsrente.

- Så hva bør lånekundene gjøre nå?

- Hvis man ser på boliglånsrentene kan du i snitt binde på fem prosent i ti år med bankens beste rente. Hvis man har flytende rente, derimot, ligger jo snittet langt lavere i den neste tiårsperioden, sier han.

Tveit presiserer imidlertid at markedet ikke alltid har rett.

- Markedet kan også bomme, og ser man på historien har ikke markedsaktørene vært veldig gode, sier han.

Samtidig vil det å binde boliglånsrenten være en forsikring mot fremtidige svingninger.

- Historisk sett har det vært dyrere å binde renten enn å la den ligge flytenede, men det er jo en forsikringspremie. Gjedrem har jo snakket mye om dette, sier han.

Bundet på hender og føtter
Sentralbanksjef Svein Gjedrem har i en lang periode nå snakket om frykten for en boligprisboble på grunn av det lave rentenivået i Norge. Det er imidlertid lite Gjedrem kan gjøre, fordi mye av rentesettingen styres av det som skjer i Europa og USA.

- Norges Bank er litt bundet på hender og føtter. Vi er en liten åoen økonomi med mye eksport, så vi er prisgitt pengepolitikken i nabolandene. Samtidig ser vi at både den britiske og amerikanske sentralbanken er mer pessimistiske, og vi kan få halvannet år til med nullrente i USA, sier han.

Les også:

Boligmarkedets "magiske" grense

- Ultralav rente lenge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.