- I dagens marked tenker jeg at mange unge bør tenke litt ekstra over hvor de skal bo fremover. Om de har langt nok tidsperspektiv til at det er lurt å kjøpe i det hele tatt, sier kredittsjef og spareekspert Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.
Forelsker seg
Han frykter folk skjeler for mye til de månedlige utgiftene, og glemmer å reflektere over hva det vil koste dersom de må selge leiligheten innen relativt kort tid og kanskje på et ugunstig tidspunkt.
- Spesielt i etablerermarkedet virker det som mange har forelsket seg i boligen. Etter å ha tapt mange budrunder, blir man litt desperat. Vi føler jo at kundene ofte strekker seg for langt. Når du er i et prissjikt mange har råd til, er det utrolig hvor lite du får for pengene, mener Reite.
Endrede forutsetninger
Selv om det månedlige regnestykket for å eie fremfor å leie går i pluss, mener han kostnadene ved kjøp og salg av bolig, kan gi kjøpere med kort tidshorisont en ubehagelig overraskelse. Spesielt om markedet går inn i en moderat vekstfase og kanskje til og med faller.
Reite har laget et regnestykke basert på hva det koster å kjøpe en toroms til rundt 2,8 millioner kroner, typisk leiligheter det er stor rift om sentralt i Oslo.
Ifølge prisstatistikken til Utleiemegleren koster det nå i snitt rundt 11.500 kroner å leie en toroms i Oslo. Bildet bekreftes på finn.no der det er flere leiligheter i størrelsesorden 40-50 kvadratmeter som leies ut for mellom 11.000-12.000 kroner i måneden i bydeler som Grünerløkka, Sagene og Torshov.
Kan bli ugunstig
Dersom markedet bare får forsiktig prissvekst rundt tre prosent per år de nærmeste årene, vil man ifølge Reites regnestykke måtte selge med tap dersom man må selge i løpet av et par år når man korrigerer for kostnader ved kjøp og salg. Blir det et svakt prisfall, går man faktisk ikke i pluss før etter fem år.
- Grunnen til at de fleste som uttaler seg om leie eller eie peker på tre år som en minimums tidshorisont, er at man da med forsiktig prisvekst på bolig kommer ut i pluss hvis ikke noe uforutsett skjer. Likevel er det viktig å ikke låse seg i et tall, men å se på hvilke risiko man tar ved kort botid, mener Reite.
Han mener kjøpere med kort tidsperspektiv må ta høyde for at man kan ende med å måtte selge på et ugunstig tidspunkt.
- Ender du med å leie ut for å unngå å ta tap, vil det både begrense muligheten til å kjøpe ny bolig, og også føre til at skatt spiser av en fremtidig salgsgevinst, sier han.
Flatt i leiemarkedet
Ifølge Utleiemegleren som formidler en rekke utleieboliger i Oslo, har leieprisene hatt en nokså flat utvikling i hovedstaden den siste tiden.
- Det store oppsvinget som vi typisk opplever mot slutten av hver sommer, det har uteblitt. Nå er vi i toppsesongen for utleie, da har vi alltid meldt om rekordhøye utleiepriser, men det har vi ikke kunnet gjøre i år, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.
Relativt få på jakt etter utleiebolig, kombinert med mange ledige utleieboliger, har gjort at prisene står stille i øyeblikket. Han vet ikke om det skyldes at flere potensielle leietagere har kjøpt bolig i stedet.
- Det har ikke jeg noe dokumentasjon på. Men det vi i hvert fall vet, er at flere leietagere går sammen og leier seg større boliger. Det betyr på en måte at det blir én ledig. Så kan det også ha noe med arbeidsinnvandring å gjøre, sier Farmakis og viser til medieoppslag om mindre arbeidsinnvandring nå enn tidligere.
Les også: - I august har det vært en panisk stemning
Disse boligene steg 3,5 prosent i august
Se DNtv: En tur til Mars
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.