En vår med lave fastrenter har ført til at mange har valgt å sikre seg mot et nytt rentesjokk tilsvarende det norske banker ga sine kunder i fjor høst.
Fastrenteandelen av finansforetakenes utlån til husholdninger var 9,2 prosent ved utgangen av 1. kvartal i år, en økning på 2,4 prosentpoeng fra utgangen av 4. kvartal 2008.
Det viser rentebindingsstatistikk for banker og andre finansforetak, lagt frem av SSB i dag.
Denne andelen er nå på sitt høyeste nivå siden 2. kvartal 2006.
- For oss har fastrenten blitt en meget dyr erf#229, advarer Ole Michael Sandberg ( se sak til høyre).
SSB anslår at mellom 0,5 og 1 prosentpoeng av økningen har sammenheng med systemendringer i en av bankene. Disse endringene har primært påvirket fastrenteandeler for bindingstider under ett år.
Les også:
Her får du beste lånerente akkurat nå
- Må tåle mer enn 6 prosent rente
Rentebindingsstatistikken ble publisert for første gang 1. kvartal 2004. Siden den gang har trenden vært at en stadig lavere andel av finansforetakenes utlån til husholdninger har hatt bundet rente.
DN.no-leser: - Å binde renten betyr at du tar et veddemål mot banken.
Diskuter saken i DN Forum
Fastrenteandelen økte for første gang på to år i 1. kvartal 2009, men er fortsatt betydelig lavere enn den var for fem år siden.
Send en epost til journalist Bjørn-Egil Mikalsen (trykk på lenken for å opprette melding).
- Dette er jo bra for nå bruker husholdningene muligheten til å gå inn i fastrente mens rentenivået er lavt, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelsmen i First Securities.
Han påpeker at det er et individuelt valg om man skal ha fatsrenten eller ikke, og at de ikke vil råde alle til å gjøre det.
- Men for mange kan det være fornuftig, for da er de fremtidige utgiftene på boliglånet forutsigbare, sier Wilhelmsen.
Les hele kommentaren her: - Fortsatt fornuftig å binde renten
En låntaker kan gå ut av en rentebindingsavtale, men må normalt betale en overkurs hvis fastrenten er høyere enn den flytende. Om fastrenten er lavere enn den flytende renten, kan låntaker få utbetalt en underkurs om han kan gå ut av fastrenteavtalen.
Vil du binde renten? Diskutér her!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.