- Det er mulig å få mer i lån dersom man velger rentebinding eller en kombinasjon av binding og flytende, sier assisterende direktør i Sparebankforeningen og ekspert på privatøkonomi Rolf Mæhle.
Den flytende renten er gjennomgående - over tid - noe lavere enn den faste renten. På lang sikt tjener du derfor på å la rente flyte.
Den flytende renten beveger seg gjerne i takt med pris- og lønnsveksten; dersom renten stiger, så får vi normalt også mer i lønningsposen, og således er vi bedre rustet til å tåle renteoppgangen.
- Valget mellom fast og flytende bør for den enkelte handle om hvilken betjeningsevne han eller hun har på kort og lang sikt. Jo strammere økonomi etter låneopptak, jo mer aktuelt er det å vurdere fastrente på deler av lånet, sier Mæhle.
- Snudd helt på hodet
Dagens situasjon med finansuro kan brukes som argument både for og imot rentebinding, påpeker Mæhle.
- Utlånsrentene kan fortsette å stige eller holde seg høye, fordi situasjonen nå er unormal. Det vil si at forholdet mellom flytende og fast rente ikke nødvendigvis gir et riktig bilde av langsiktige renteforventninger, sier Mæhle.
For ganske nøyaktig ett år siden var de faste rentene omtrent på samme nivå som i dag, i overkant av seks prosent. De billigste boliglånene var imidlertid cirka 0,75 prosentpoeng lavere enn fastrentene, og mer enn to prosentpoeng lavere enn dagens flytende renter.
- Forholdet mellom fast og flytende rente er med andre ord snudd helt på hodet, sier Mæhle.
- Får høyere lån
Når enkelte banker signaliserer at de krever at kundene må tåle et rentepåslag på fire prosentpoeng på dagens flytende lånerente, er det snakk om å tåle en nominell lånerente på 10-11 prosent.
- Til sammenligning ligger de rimeligste fastrentene i dag så vidt under seks prosent - en differanse i dag på drøyt to prosentpoeng i forhold til den flytende renten. Med andre ord kan du i prinsippet få et høyere lån med ti års rentebinding, fordi lånekostnadene er faste i ti år. Forutsatt at banken i sin utlånspraksis legger på 3-4 prosentpoeng for å teste kundens låneevne, og at de i større grad foretar en individuell vurdering ved opptak av fastrentelån, sier Mæhle.
- Valget mellom fast og flytende rente bør ikke baseres på renteforventninger, det vil si spekulasjon om hva som lønner seg, men på hva privatøkonomien tåler på kort og lang sikt.
- Ikke bind rente på hele lånet. Sørg alltid for å ha en andel med flytende rente. Dette gir deg en viktig fleksibilitet, for eksempel ekstraordinær nedbetaling. Et viktig poeng i den forbindelse er at mange banker opererer med relativt store renteforskjeller mellom fastrentelån innenfor 60 og 80 prosent.