DnB Nor blir bedt om å dekke tapet en kunde har hatt på sin investering i såkalte garanterte spareprodukter.

Det er klart etter at Bankklagenemnda tirsdag ettermiddag offentliggjorde sin avgjørelse i saken en kunde har anlagt mot banken.

Les også:
- Nå skal jeg feire med en whisky!
Slik klager du

Vil ramme flere aktører

Ivar Petter Røeggen fra Møre og Romsdal tapte drøyt 260.000 kroner etter at DnB Nor anbefalte ham å låne en halv million kroner til investrering i et av spareproduktene deres.

Les hele utalelsen her

Bankklagenemnda har i lang tid behandlet Røeggens sak. Avgjørelsen som ble offentliggjort tirsdag ettermiddag, er ventet å få prinsipiell betydning for andre, tilsvarende saker.



Diskuter saken under artikkelen!

Venter gigantsøksmål
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon er strålende fornøyd med at DnB Nor tapte saken.

- Dette er jo en helt spesiell sak. Det er kanskje en av de største forbrukersakene som noen sinnne har vært, med de største økonomiske implikasjoner, sier han til DN.no like etter at avgjørelsen ble kjent.

Nå venter Thon at denne ene konkrete saken får store følger for bankene og finansinstitusjoner som har råsolgt kompliserte spareprodkter i en årrekke.

- Avgjørelsen har historsik sus over seg. Det er et uttall mennesker som har blitt rammet. Og det kan bli gigantsøksmål mot bankene etter dette, sier Thon.

Ifølge flertallet i nemnda har banken opptrådt i strid med «god bankskikk». Kunden er derfor ikke bundet av investeringene eller det tilknyttede lånet som ble tatt opp og vil få dekket sitt tap.

DN.no Privatøkonomi

Produktene har vært solgt til nordmenn i rundt ti år, men det var først de siste årene at kundene for alvor ble overtalt til å lånefinansiere investeringene.

Produktene har i lang tid blitt kraftig kritisert fra en rekke hold:

Produktene har ifølge kritikerne gitt et helt feilaktig inntrykk av den risiko kundene løper for å tape penger på investeringen. Produktenes struktur har generelt vært meget vanskelig, for ikke å si umulig, for vanlige kunder å forstå. Ved å lånefinansiere slike produkter har sjansen for å gå med tap vært meget stor, samtidig som bankene nærmest har vært garantert å tjene store penger uavhengig av avkastningen i selve produktet.

Gjennom flere reportasjer i mediene har det også blitt kjent at selgerne av slike produkter har henvendt seg til grupper av mennesker som ganske åpenbart ikke burde investere i noe slikt.

Les også:

- Vi ble belønnet for råsalg
Gjør eldre til spekulanter
- Lukrativt å lure folk
- En veldig, veldig stygg sak

Kritikken førte allerede i fjor til at finansminister Kristin Halvorsen gjennom DN.no varslet innstramming av regelverket som ville gjøre at salg av slike i praksis ville bli forbudt.

Les sakene:
Forbyr kompliserte spareprodukter
- Dette er for sterkt
Acta ville knapt hatt kunder
- Hva skal de selge nå?

En ekspertrapport som Bankklagenemnda bestilte i forbindelse med behandlingen av denne prøvesaken, var trolig medvirkende til avgjørelsen.

Rapporten, som ble utarbeidet av finansprofessor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole (NHH), slaktet i august i fjor norske bankers praksis ved salg av garanterte spareprodukter.

Les saken: Knusende bankdom

I kjølvannet av Terra-skandalen besluttet også Kredittilsynet å undersøke salg av slike produkter. Også denne rapporten dokumenterte hvor gunstig produktene var for bankene, og hvor dårlige de var for kundene.








her (ekstern lenke)

Diskutér saken under!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.