I 2008 fikk Ola og Kari Nordmann ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) utbetalt 17,9 milliarder kroner i skattepliktige naturalytelser, og i disse bransjene sitter frynsegodene tettest.

Frykter du et elendig lønnstillegg i år? Be heller sjefen din om flere og større frynsegoder, lyder ekspertenes råd. Det tjener nemlig begge parter på.

- Mange frynsegoder er gull verdt, sier økonomiekspert Otto Risanger til DN.no.

Risanger har blant annet skrevet den årlige "Pengeboka" i 30 år og driver også økonominettstedet risanger.no . Nå står han bak den rykende ferske boken "Ansattegoder. Skatt - skatt ikke", der han blant annet tar opp 20 av de mest aktuelle frynsegodene som er helt skattefrie.

Med mer enn 100 kapitler er dette en av de mest omfattende bøkene som er skrevet om temaet.

Prosentrammer til besvær
- Ofte har jeg inntrykk av at det er lettere å forhandle seg frem til ekstra frynsegoder enn ren lønn. Dette kommer nok av at en del arbeidsgivere har klare prosentrammer de må operere innenfor når det gjelder penger, sier Risanger.

- Så hvis man som arbeidsgiver ønsker å gi litt mer til sine ansatte, men samtidig holde seg innenfor rammen, kan det være en mulighet å tilby frynsegoder i stedet, forklarer han.

Les også:
Slik gjør du deg uunnværlig

Frynsegoder har en tendens til å øke i gode tider og bli kuttet når det er dårligere kår. Men å kutte i frynsegoder skal man være forsiktig med. Slike goder har med følelser å gjøre, advarer Otto Risanger.

- På samme måte som økte ytelser skaper økt goodwill innad i bedriften, kan frynsegoder som trekkes tilbake helt eller delvis skape negative følelser og irritasjon, sier han.



1. Tjenestepensjon
Pensjonssystemet legges om fra nyttår og vil berøre alle kommende pensjonister. Foretak innenfor ordinær OTP må betale minimum to prosent av hver ansatts lønn mellom 1G og 12G i pensjonspremie. I hver enkelt bedrift kan det i tillegg forhandles om å gjøre premieinnskuddene større.
- Å tilby en bedre pensjonsordning med høyere innskudd enn minstekravet er slik jeg ser det det viktigste frynsegodet. Mange bedrifter knytter også uføre- og etterlattepensjon til tjenestepensjonsordningen. For ansatte er disse tilleggsytelsene svært verdifulle og langt på vei en reell lønnsøkning, sier Risanger.

2. Utdanning
Ansatte kan få inntil 20 måneders ekstern utdanning (fire semestre) finansiert av arbeidsgiveren - uten å betale skatt av fordelen ved denne naturalytelsen. Hovedkravet er at utdanningen skal ha tilknytning til nåværende eller fremtidig arbeid.

3. Bedriftshytte/-leilighet
Normalt et rimelig velferdstiltak, og bruken er dermed skattefri så lenge hytta står til disposisjon for alle eller en betydelig gruppe ansatte ved bedriften.
- Det koster gjerne flere tusen kroner i uken å leie hytte i fellesferien, vinterferien eller påsken. Verdien som ansattegode kan dermed være betydelig, sier Otto Risanger.

4. Bedriftsbarnehage
Knapt noe frynsegode i jobben slår skattefri barnehageplass. Det letter folks dagligliv og skaper større overskudd til arbeidslivet. Du kan faktisk ha barnet ditt plassert gratis i en bedriftsbarnehage uten å betale skatt av fordelen. Forutsetningen er at arbeidsgiveren din drifter barnehagen selv eller har eierandeler og innflytelse på driften.

5. Arbeidsgivers datautstyr hjemme
Hjemme-pc-ordningen er avviklet, men du kan få låne pc på jobben til gratis bruk hjemme - enten bærbar eller stasjonær pc. Det eneste som kreves er at du bruker den i jobbsammenheng. Dette er skattefritt. Skullle du ha kjøpt utstyret selv, måtte du ha betalt flere tusen kroner.

6. Elektronisk kommunikasjon (mobilskatt)
Hvis arbeidsgiveren din dekker mobil, fasttelefon og bredbånd, er dette i utgangspunktet skattepliktig. Men du betaler aldri mer enn skatt av 6.000 kroner, det vil si maks 2.700 kroner i året med vanlig toppskatt dersom du både har bredbånd og mobil. Det er altså mye penger å spare sammenlignet med hvis du skulle betalt dette av egen lomme.

7. Forskuddslån
Et rentefritt forskudd på lån fra arbeidsgiveren på opptil 45.385 kroner kan gi en fordel til en ansatt som tilsvarer to-tre månedslønner i økt lønn. Denne fordelen er skattefri for den ansatte. Du har ikke krav på at arbeidsgiveren gir deg forskuddslån. Men skattereglene åpner for slike lån til ansatte uten noe om og men. Mottakeren kan bruke pengene til hva som helst. Det er et krav om at lånet skal tilbakebetales i løpet av ett år.

Les også: Fet "lønn" i magre tider

<b>Vasser i statlige frynsegoder</b>

<b>Få den lønnen du fortjener</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.