Den påtroppende Høyre/Fremskrittspartiet-regjeringen la mandag kveld frem sin regjeringsplattform.

Les hele den politiske plattformen her.

Basert på det man så langt har fått av signaler fra den kommende regjeringen, mener økonomiekspertene at det er de allerede velstående som har mest grunn til å være fornøyd med regjeringsskiftet, rent privatøkonomisk.

Dette er ifølge ekspertene DN har snakket med de viktigste sakene så langt som påvirker din privatøkonomi:



Fagsjef i Finans Norge, Rolf Mæhle.
Fagsjef i Finans Norge, Rolf Mæhle. (Foto: Gunnar Lier)

- Alle vil jo isolert sett spare skatt ved at for eksempel minstefradraget heves og innslagspunktet for toppskatt øker, men noen vil tjene mer på ny politikk enn andre, mener fagsjef i Finans Norge, Rolf Mæhle.

Gifte og samboere
Gifte og samboende pensjonister kommer bedre ut ved at avkortingen av pensjonen reduseres fra 15 til 10 prosent. Spørsmålet er imidlertid hvordan regjeringen vil dekke inn disse skattelettelsene, og hvem som til slutt må betale denne regningen.

Lønnsom sp#229
Folk med penger til overs kan, dersom regjeringsplattformen blir realitet, se frem til flere og bedre plasseringsmuligheter for sine sparepenger:

BSU-ordningen utvides, dette innebærer en ren gevinst for alle som kan utnytte denne spareformen. Privat pensjonssp#229, såkalt IPS, er også tenkt utvidet, men her vil nok den positive effekten være størst dersom regjeringen får til en skattesymmetri, det vil si at skattesatsen (fradraget) ved innbetaling blir lik skattesatsen på utbetaling. Med dagens regler vil de fleste oppleve at skattesatsen ved utbetaling blir høyere enn fradragssatsen ved innbetaling.

Videre åpner regjeringen for å innføre konto for langsiktig aksjesp#229, populært kalt KLAS. En slik konto innebærer at du fritt kan kjøpe og selge aksjer og verdipapirfondsandeler uten at det utløser skatt, så lenge pengene forblir på den aktuelle kontoen. Avkastningen beskattes først når du tar penger ut av kontoen. Dette gir i prinsippet en privatperson samme muligheter til skatteutsettelse på aksjeinvesteringer som en privatperson som oppretter et eget aksjeselskap for dette formål.

Bolig
Unge boligkjøpere kan få det noe lettere dersom regjeringen får gjennomslag for en mer fleksibel praktisering av egenkapitalkravet ved boligkjøp.

Boligeiere i bopliktkommuner kan oppleve verdistigning på sine boliger dersom regjeringens ambisjon om å fjerne boplikten blir en realitet.





Daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo.
Daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo. (Foto: Kristine Nyborg)

- Også barnefamilier og studenter har grunn til å være fornøyd, mener daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo.

Lettere å hjelpe barn inn på boligmarkedet
Regjeringen har sagt at de skal avskaffe arveavgiften. Det tror jeg gagner unge barnefamilier og studenter mest. I dag har mange foreldre både lyst og mulighet til å hjelpe til for eksempel bolig, men må planlegge hjelpen slik at det årlige beløpet ikke overstiger et halvt grunnbeløpet, eller eventuelt er innenfor fribeløpet ved arv. Nå blir det lettere å hjelpe når hjelpen trengs, med det beløpet som man ønsker.

Høyere priser på små leiligheter?
Regjeringen sier de vil styrke BSU-ordningen. Sannsynligvis vil de heve maksimalgrensen fra 200 000 kroner til 300 000 kroner. I tillegg har de tidligere sagt de vil redusere egenkapitalkravet ved kjøp av bolig fra 15% til 10%. Når de også avskaffer arveavgiften, og gjør det lettere for foreldre å hjelpe økonomisk, kan det føre til prispress på mindre leiligheter, som er typiske for førstegangsetablerere.

Høyere forbruk med søndagsåpne butikker?
Per i dag vet vi ikke om alle butikker skal få holde åpent om søndagen, eller om det bare er dagligvareforretninger. Hvis det bare er matbutikker, tror jeg ikke forslaget vil føre til høyere forbruk. Men hvis alle butikker skal få holde åpent om søndagen, tror jeg forbruket kan øke noe.

Billigere å pusse opp «lovlig»
Regjeringen vil etter mønster fra Sverige vurdere å innføre et fradrag for tjenester i hjemmet, såkalt ROT-fradrag (rehabilitering, ombygging og tilbygg). Det mener jeg er svært positivt, og det vil bidra til at vi får mindre svart arbeid. Når man får fradrag for utgiften, blir det viktig å gjøre arbeidet «hvitt». Hele samfunnet tjener på at slikt arbeid kommer inn i ordnede former.

Lettere å være grunder
Redusert formuesskatt er selvsagt en fordel for dem som har formue. Men vel så viktig er det at næringsdrivende som eier driftsmidler, slipper å betale formuesskatt av arbeidende kapital. Formuesskatt på arbeidende kapital har vært en håpløs og særnorsk ordning som i vesentlig grad har gjort det dyrt og tungvint å drive næring i Norge. Når blir skattereglene mer like dem som finnes i resten av verden, og det er en fordel.

Pensjonssp#229 – tror det ikke før jeg ser det
Regjeringen sier de skal styrke privat pensjonssp#229. Dagens ordning, den såkalte IPS, er gunstig kun for finansbransjen. Jeg er i utgangspunktet skeptisk når jeg hører om nye pensjonsprodukter. Historien har mange eksempler på produkter som er markedsført som gunstige for forbruker, men som viser seg å være mest gunstig for leverandørene. Jeg gleder meg til å analysere et eventuelt nytt pensjonsspareprodukt, og jeg ønsker et slikt produkt velkommen. Men klok av skade, er jeg skeptisk til lønnsomheten for forbrukeren.



Fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe.
Fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe. (Foto: Pressebilde)

De rike tjener mest, men også de med lavere inntekter kan komme bedre ut, mener fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe.

Lavere skatt også på lav inntekt
Den nye regjeringen varsler økt minstefradrag for lønnsmottakere. En økning av prosentsatsen vil komme de med lavere lønnsinntekter til gode. En økning i minstefradraget på for eksempel to prosentpoeng, fra 40 til 42 prosent, vil for en lønnsinntekt på kr 200.000 bety en skattereduksjon på en drøy tusenlapp.

Enda mer å spare for de høytlønte
Heving av innslagspunktet for toppskatt vil bety en skattelette for de med høyere lønnsinntekter. Dersom dagens innslagspunkt heves med for eksempel 10 prosent ut over lønnsveksten, vil dette medføre en skattereduksjon på knappe 5.000 kroner for en lønnsinntekt på kr 580.000.

Formueskatten
Høyre har tidligere varslet at de vil heve innslagspunktet for formuesskatt til omtrent 20-25 millioner kroner og halvere satsene. Dersom dette gjøres, vil det bety en betydelig skattelette for formuende personer. For eksempel er det slik at en person med en formue på 15 millioner kroner i dag betaler omtrent 150.000 kroner i formuesskatt. En slik økning i fribeløpet vil altså føre til at all formuesskatt faller bort i dette eksemplet. De veldig rike vil også profitere mye på at satsene reduseres. Imidlertid er det slik at visse formuesgoder (fast eiendom og ikke-børsnoterte selskaper) verdsettes gunstig. Det er ikke sikkert at dette videreføres dersom fribeløpet heves mye, og dette vil i så fall oppveie noe av fordelen.

Arveavgiften
Fjerning av arveavgiften vil ha fordelingseffekter, noen vil tjene på det, mens andre paradoksalt nok kan tape på det. Det siste har sammenheng med at skattereglene er tilpasset reglene om arveavgift, for eksempel ved at et enkeltpersonforetak kan overføres skattefritt til neste generasjon dersom mottaker betaler arveavgift. Avskrivningsgrunnlag på overførte driftsmidler kan økes til omsetningsverdien ved overføringen, uten at giver uttaksbeskattes. Dette fører i sin tur til at ny eier får høyere skattemessige avskrivninger en det tidligere eier hadde. Ved bortfall av arveavgift sparer altså arveavgiften ved overføringen, men kan risikere å betale tilbake i form av økt skatt. Bortfall av arveavgift vil kanskje også gi bedre plass til et kontinuitetsprinsipp, det vil si at mottaker må overta givers inngangsverdi på det overførte formuesgodet. Dette kan også føre til at bortfallet av arveavgiften koster mer enn det smaker.

BSU-ordningen
Økningen i BSU-sp#229en vil komme yngre personer til gode. Partiene har tidligere varslet at årlig sparebeløp skal opp til kr 25.000, at fradragssatsen økes fra 20 til 28 prosent, og at maksimalt samlet sparebeløp skal økes til kr 300.000. Dersom disse tre endringene gjennomføres, betyr dette en total skattebesparelse på inntil kr 54.000, fordelt på alle spareårene. Et tips i denne sammenhengen er å ikke avsluttet BSU-kontoen nå, fordi en kan ikke starte en ny konto senere, selv om sparegrensen økes.

Skattefradrag for oppussing
Partiene varsler at de vil utrede gevinster og konsekvenser av et såkalt ROT-fradrag, et slikt fradrag ligger dermed litt frem i tid. ROT-fradrag (rehabilitering, ombygging eller tilbygg) er et inntektsfradrag til privatpersoner på grunnlag av arbeidskostnader knyttet til oppussing av hjem og fritidsbolig. Poenget med et slikt fradrag er å motvirke svart arbeid. Fordi en må kjøpe tjenestene hvitt for å få ROT-fradraget, vil kostnaden for hvitt og svart arbeid nærme seg hverandre for forbrukeren. Fradraget vil derfor sannsynligvis ta bort en stor del av markedet for tilbyderne av svart arbeid. De som tjener på fradraget er dermed de som tilbyr hvitt arbeid og selvfølgelig også boligeiere som vil få innrømmet fradraget. Dette kan dreie seg om betydelige beløp for den enkelte.

Eiendomsskatt
Partiene varsler også at de skal sørge for at kommuner som ikke krever inn eiendomsskatt ikke straffes økonomisk av staten for dette. En slik endring vil gavne personer som eier fast eiendom i kommuner som kanskje står på terskelen til å innføre eiendomsskatt fordi de føler seg tvunget til det. Dette kan bety noen tusenlapper for den enkelte boligeier eller hytteeier. Kanskje vil også noen kommuner avskaffe eiendomsskatten som følge av endringene.



Privatøkonom i Sparebanken 1 SMN, Endre Jo Reite.
Privatøkonom i Sparebanken 1 SMN, Endre Jo Reite. (Foto: Geir Otto Johansen)

- Tiltakene som er varslet så langt er best for de som har god kontroll i økonomien og som tenker langsiktig i sp#229, konkluderer privatøkonom i Sparebanken 1 SMN, Endre Jo Reite.

Boligsp#229 for ungdom (BSU)
Den nye regjeringserklæringen innebærer en styrking av mulighetene for de som har romslig økonomi, og som har en lang planleggingshorisont. Har du handlingsrom vil du få fordel av at fradragsmuligheter for langsiktig sp#229 til bolig styrkes.

Billigere å ha og gi bort penger
De formuende vil også få fordelen av lavere formueskatt og fjerning av arveavgift.

Billigere oppussing
Tiltak som ROT-fradrag vil hvis det innføres også være en klar fordel for de med en romslig privatøkonomi. Storkjøperne av private tjenester til oppussing, oppgradering og tilbygg er også i segmentet med romsligere økonomi enn gjennomsnittet.

Lavere skatt
Selv om skattelettene er lagt opp med økning av bunnfradrag i tillegg til heving av innslagspunkt for toppskatt vil også de være størst for de med over gjennomsnittlig inntekt. Det er også i denne øvre inntektsgruppen du finner flest som kan nyttegjøre seg muligheter for aksjekjøp på arbeidsplassen.

Næringsdrivende
Det foreslås også en rekke forenklinger og forbedringer av vilkår for næringslivet. Formålet med dette, og styrkingen av økonomien til privathusholdningene er å oppnå en økt aktivitet i økonomien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.