Mine, dine og våre barn: Arvinger har kranglet i alle år, men aldri har de vært flere og hatt mer å slåss om, skriver Dagens Næringsliv.
Nordmenn mottok i 2010 avgiftspliktige gaver eller arv på tilsammen 27 milliarder kroner, ifølge SSB. Det er to milliarder kroner mer enn året før.
Snittbeløpet var rett under 1,4 millioner, men flere enn én av tre av mottagerne fikk mellom én og to millioner kroner i arv eller i gave.
Gaver til en verdi over to millioner kroner har ifølge DN steget med nesten 13 prosent, både når det gjelder antall mottagere og verdien på objektene.
Merker trøkket
Skattebetalerforeningen merker godt trøkket på telefonen fra familiemedlemmer som kjemper for arvesølvet.
Fagsjef Gry Nilsen trekker frem at de moderne familieforholdene skaper mer splid når arven gjøres opp.
– Folk gifter seg på ny og det oppstår forskjellig barnekull, noe som øker konflikter litt. Med større verdier spisser konfliktene seg. Med boligprisveksten er en hytte som en gang ikke var verdt noe plutselig verdt fem millioner kroner, sier Nilsen til DN.
Flere tvister på trappene
Og store arveoppgjør betyr flere oppdrag for advokatfirmaene, ifølge advokat Morten Steenstrup.
– Dette er en konsekvens av at samfunnet er blitt rikt. Verdiene er blitt så store at også mange er villig til å bruke store verdier på å få utredet sakene hos advokat, sier Steenstrup.
Han har flere arvetvister på trappene, men han er kanskje mest kjent for å ha representert Schrøder-familien i deres tvistesak mot advokat Wilfred Rohde Garder om arven etter skipsreder Ole Schrøder.
Fellesnevnere
Gaarders advokat, Kåre I. Moljord i advokatfirmaet Arntzen de Besche, trekker frem flere fellesnevnere ved denne type arvetvister:
* Temaet er ofte hvorvidt testator var testasjonsfør.
* Uvanlige testamentariske disposisjoner hvor den vanlige arverekkefølgen fravikes.
* Store formuer er involvert.
* Sakene er ofte kompliserte og omfattende.
* Innslag av medisinske ekspertvurderinger.
– Det er ganske ofte mye følelser involvert i disse sakene. Og veldig ofte er medisinske vurderinger avgjørende, sier Moljord til DN.
Grådighet
Også Advokatfirmaet Schjølberg, som har spesialisert seg på arveoppgjør, merker godt at formuesveksten gir grobunn for flere rettsfeider.
- Utsikten til, over natten, å få styrket formuen med flere millioner kroner får dessverre også lett frem det verste i noen hver. For mange blir arveoppgjøret snarveien til rikdom. Grådighet og behovet for raske penger er noe som går igjen hos dagens «testamentsjegere», sier advokat Per Schjølberg til Dagens Næringsliv.
Les om en ny arvestrid i Dagens Næringsliv fredag, der den mangeårige grossisten Terje Grøsland opprettet et tilleggstestament to måneder før han gikk bort 61 år gammel.Nå går hans to sønner, som tidligere var enearvinger til formuen på rundt 20 millioner kroner, rettens vei.
Les også:
- Mona var snill, hyggelig og tjenestevillig
Sekretærens sønn arvet 100 millioner
Hun ville gi advokaten litt av arven - han tok nesten alt
(2011)
Strid om arv etter norsk eiendomsmagnat
Arv: - Hold svigerbarna unna
(2007)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.