Redusert økonomisk vekst og vedvarende høy arbeidsløshet er noe av det som preger internasjonal økonomi for tiden. Likevel vil det mest sannsynlig ikke påvirke rentesettingen foreløpig.

- Norges Bank har signalisert klart at de kommer til å heve renten i august, og det har ikke vært noe vesentlig i tallene for norsk økonomi i sommer som skulle tilsi at de skal gå bort fra dette, sier analytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets.

Ved siste rentemøte i juni holdt sentralbanken styringsrenten uendret på 2,25 prosent. Det tror ikke Viland skjer denne gangen.

 

- For norsk økonomi har det ikke vært store endringer i forhold til forventningene. Den har utviklet seg mer eller mindre som ventet, og vi tror derfor sentralbanken følger rentebanen og setter opp renten.

I sentralbankens siste pengepolitiske rapport, som kom i juni, varslet Norges Bank at styringsrenten vil bli satt opp 2-3 ganger til innen årsslutt slik at styringsrenten ved utgangen av året vil være enten 2,75 eller 3,00 prosent. I tillegg har de varslet ytterligere fire rentehevinger i løpet av 2012. Beste flytende boligrente ligger nå på rundt 3,3 prosent, og vil ligge oppunder 5 prosent ved utgangen av 2012 om prognosene til Norges Bank slår til.

Opp med 0,25 prosentpoeng
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror renten nå vil settes opp til 2,5 prosent.

- Norges Bank har indikert det veldig klart at renten nå skal opp, og jeg tror på en renteøkning på 0,25 prosentpoeng.

Situasjonen i internasjonal økonomi vil ifølge Mork ikke påvirke sentralbankens rentebane førstkommende rentemøte.

 

- Dette var informasjon som var velkjent før, og det er ikke grunn til å avvike fra planen nå, sier han.

Likevel mener han internasjonale forhold vil påvirke renteøkningene i fremtiden.

- Vi hadde allerede prognoser om at renteøkningene ville gå langsommere frem enn det som har vært lagt frem i pengepolitisk rapport fra sentralbanken. Det vil nok skje.

Langsommere økning
Også sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror på renteøkning til uken. Men han er noe mer usikker.

- I utgangspunktet tror vi renten vil bli hevet, men usikkerheten rundt dette har økt på grunn av noe svakere inflasjonstall i juni, en sterkere krone og at bildet internasjonalt er svakere. Da spesielt markedet i USA med skuffende veksttall, sier han.

Juel mener det derfor er større sjanse for at sentralbanken venter med en økning nå enn hva det var forventet en tid tilbake.

- Tidligere ble det antydet to til tre renteøkninger. Jeg tror det blir kun to i løpet av året.

 

Viland påpeker at rentebanen til Norges bank legger opp til hyppigere renteøkninger enn det markedet tror på, og mener de kan komme til å måtte gjøre justeringer når de kommer med ny inflasjonsrapport i oktober.

- Sentralbanken må ta inn over seg den skuffende utviklingen i internasjonal økonomi, fallende internasjonale renter og en sterk krone. Dette er faktorer som kan få sentralbanken til å senke rentebanen noe ved neste korsvei.

Ifølge Viland vil det kunne dempe utsiktene lenger frem i tid. Men det er ingenting som tyder på at det vil påvirke neste ukes rentemøte.

Gode vilkår for fastrente
De klare signalene om at renten skal opp, og Norges Banks anslag om at styringsrenten kommer til å ligge på 3,5 prosent neste sommer gjør at flere økonomer nå mener det er gunstig å binde renten.

- Folk må innse at renteutgiftene kommer til å øke fremover. Det å binde renten må man alltid vurdere ut fra sin egen økonomiske situasjon. Om man ønsker forutsigbarhet, og ikke tåler hyppige renteøkninger, kan det være fornuftig å vurdere å binde renten nå, sier Viland.

Beste fastrente med fem års bindingstid ligger nå på 4,4 prosent. Med bindingstid på 10 år ligger den på litt over 4,8 prosent.

Det er meningen at renteøkningene skal svi litt Knut Anton Mork

Det samme mener Juel.

- Etter vår mening er det gunstige nivåer for binding av fastrente nå, sier han.

Mork mener også at de som påvirkes av en økning bør se på rentesatsene og vurdere muligheten for å binde renten.

- Det er meningen at renteøkningene skal svi litt. Dette for å hindre overoppheting. De som har behov for forsikring har gunstige vilkår for fastrente nå, sier Mork.

Han påpeker likevel at han ikke ser på fastrente som spekulasjon, men som beskyttelse eller forsikring.

Les også:
- Velg fastrente nå
- Norges Bank endret rentebanen i det skjulte
- Kan bli færre rentehopp i høst
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.