Aksjeanalytikere kommer jevnlig med sine råd til kunder om hvilke aksjer de mener kan være lure å kjøpe. Under det årlige arrangementet Storaksjekvelden gir noen av landets fremste analytikere sine heteste tips for året som kommer.
I år anbefalte de følgende aksjer for 2012: Her er aksjene hvor du kan gjøre en kule i krisen
Men en gjennomgang DN.no har gjort av aksjene ekspertene anbefalte på fjorårets arrangement, viser at man ikke nødvendigvis tjener på å lytte til ekspertenes vurderinger.
Av 15 forskjellige aksjer som ble anbefalt av fem eksperter, har nemlig ikke én eneste økt i verdi siste året. Tvert om har aksjene i gjennomsnitt falt over 30 prosent - tre ganger mer enn Oslo Børs for øvrig.
Les saken: Ekspertene bommet på <i>alle </i>aksjetipsene
Les anbefalingene fra i fjor her: Her er 2011-aksjene
- Den verste av alle verdener
DN.no har spurt de fem aksjeekspertene fra i fjor om kommentar til hvordan landets presumptivt beste forståsegpåere kunne bomme så fundamentalt, alle sammen.
Analytikerne Kim Evjenth i ABG Sundal Collier, Stig Myrseth i Dovre Forvaltning og Kristian Tunaal i DNB har ikke svart DN.no på henvendelsen.
Det har derimot Erik Roland i Nordea og Peter Hermanrud i First Securites.
Peter Hermanrud anbefalte ifjor å kjøpe aksjer i Royal Caribbean Cruises (RCL), Norwegian Air Shuttle (NAS) og Atea (ATEA). I året som gikk sank verdien av de tre med henholdsvis 41,5 prosent, 48,1 prosent og 2,2 prosent.
- Vi hadde nok ikke tatt høyde for et scenario med lav vekst i verden og høy oljepris, nei. Det er den verste av alle verdener for Norwegian og Royal Caribbean Cruises, som begge er sensitive til økonomisk vekst på etterspørselssiden og til oljeprisen på kostnadssiden, erkjenner Hermanrud i dag.
Og tilføyer:
- Men bevares, dette var ikke bra.
Småaksje-smell
På Storaksjekvelden i 2010 snakket Hermanrud vidløftig om utsikter til rekordinntjening i RCL. Det mener han fortsatt det var grunnlag for.
- Rekordinntjening i 2011 har jeg aldri trodd på , se for eksempel våre estimater fra da og nå. Rekorden skulle nås i 2012. Faktum er at inntjeningen i RCL har doblet seg i 2011 i forhold til i 2011, men kursen er allikevel ned, og det er jo det viktigste, sier han.
Hermanrud tillater seg samtidig å vise til at det ikke bare er de fem som våget å stikke hodene frem med anbefalinger på seminaret i fjor, som har litt å svare for i dag.
- Meglernes råd har generelt vært dårlige i år. Se på avkastningen på ukesporteføljene som presenteres i Dagens Næringsliv ukentlig. Mye av årsaken er at vinnerne har vært de store tunge aksjene som Statoil og Telenor. ”Small caps” og mid caps, som dominerer anbefalte-porteføljen, har gjort det mye dårligere, påpeker Hermanrud.
- Verden ser totalt annerledes ut nå
Den andre som våger å komme med en forkl#229 på hvorfor tipsene hans ikke akkurat var innertiere, er Erik Roland i Nordea.
Han anbefalte Marine Harvest, Subsea7 og Wilhelm Wilhelmsen ASA. Selskapene falt henholdsvis 46,9 prosent, 15,9 prosent og 12,8 prosent siste året.
- Skal jeg gjøre et forsøk på å forklare den jevnt over svake avkastningen på panelets anbefalinger må vi se tilbake på situasjonen i verdensøkonomien da anbefalingen ble gitt. Vi var inne i hva som så ut som et marked som reagerte meget positivt på Feds (den amerikanske sentralbanken, red. anm.) kvantitative lettelser. Makro overrasket generelt på oppsiden, inntjeningen i selskapene var sterk, prisingen lav og utsiktene til vekst i inntjeningen lå på over 30 prosent i 2012, forteller Roland.
Aksjene han plukket ut ifjor, var anbefalt med dette som bakteppe også for 2011.
- I dette markedet anbefaler man aksjer med høyere beta, altså mer risiko enn om man tror konjunkturene har toppet ut. Ettertiden har jo vist at de positive utsiktene har blitt avløst av jordskjelv og tsunami i Japan som forstyrret tilbudsleddet for en rekke varer, kredittkriser innenfor bank og stat med tilhørende frykt for systemkrise, etc. Resultatet har blitt kraftig reduserte vekstutsikter, fall i inntjeningsestimater, multippelkontraksjon som følge av økt risikoaversjon og så videre. Lang historie kort. Verden ser totalt annerledes ut i dag enn da anbefalingen i ble gitt i november 2010.
Journalistmat
Roland har ikke på denne bakgrunn problemer med å erkjenne at han tok feil - tvert om.
- Heldigvis går det an å endre mening underveis, og det tror jeg investorene faktisk forstår og setter pris på, sier han.
Han har heller ikke vansker med å fortså at både media og publikum tillater seg å konfrontere ekspertene med deres anbefalinger i ettertid.
- Jeg skjønner at dette er journalistmat og dette er risikoen vi tar når vi stikker hodet ut og gir anbefalinger. Noen ganger, heldigvis ikke alltid, kaster markedet deg en såkalt “curve-ball” som spinner rundt på alt. Men som ordtaket går: Det er bare idioter som ikke kan skifte mening, sier han.
Dette var ekspertenes aksjeanbefalinger i fjor på denne tiden. Og fasit på hvordan det gikk.
Avkastningen er beregnet på kursendringer fra sluttkurser 19. november ifjor til sluttkurser 21. november i år.
* Subsea 7 har fusjonert, og kursendringen er justert for tildelingsforholdet i fusjonen mellom Acergy og Subsea 7.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.