Prisene på omsatte boliger i februar falt 1,2 prosent fra måneden før, justert for sesongvariasjoner viser tall fra boligmeglerne.
Prisutviklingen i boligmarkedet ble langt mer negativ enn flere analytikere hadde ventet seg på forhånd.
Men sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, ser ingen grunn til å henge med nebbet av den grunn.
- Dette var overraskende dårlige tall. Og det er bra, sier Andreassen til DN.no, og utdyper:
- Boligprisene har vært veldig høye, og Norges Bank har med rette uttrykt sin bekymring. At prisene allerede nå faller, betyr at selv de små rentehevningene vi har sett har hatt sin virkning. Det betyr igjen at Norges Bank ikke trenger å heve lansen ytterligere i kamp mot høye boligpriser, noe de ville ha måttet dersom prisene hadde steget mye fremover.
- Så for alle som er opptatt av lav rente, er dette godt nytt?
- Ja. Selv om Norges Bank tidligere ikke har lagt stor vekt på boligprisene i rentesettingen, har det vært og vil bli i større grad en viktig faktor fremover. Det gjelder også for internasjonale sentralbanker.
Flere analytikermiljøer venter at sentralbanksjef Svein Gjedrem tidligst setter opp renten i mai.
DN.no/kalkulator
Så mye dyrere blir lånet
- Ubrukelig statistikk
Den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på boliger omsatt i februar økte riktignok svakt i februar, dersom man ikke justerer for sesongvariasjoner. Men de som tolker det som at boligprisene generelt er på vei opp, ikke ned, gjør opp regning uten vert, advarer Andreassen.
- Justert for sesongvariasjoner er prisene nå tilbake til nivået fra oktober. Og det er slik man skal lese statistikken. Å se på de gjennomsnittlige kvadratmeterprisene fra måned til måned gir ingen mening. De tallene er helt ubrukelige, sier han.
- Hvorfor det?
- Fordi det er helt forskjellige boliger i forhold til størrelse og beliggenhet som selges fra måned til måned. I desember og juli for eksempel, selges det ikke store, dyre boliger fordi kjøperne og selgerne av disse da er på ferie, nevner han.
Gjør man som Andreassen anbefaler og konsentrerer seg om prisene justert for sesongvariasjoner, er altså trenden i markedet nedadgående. I First Securities holder de en knapp på at den prisøkniningen man så fra slutten av 2008 til slutten av fjoråret ble drevet av renteutviklingen, og at det nå er slutt.
- Så lenge det er lave renter, vil det ikke snu til en betydelig nedgang nedover. Men vi tror at prisene vil holde seg flate fremover, muligens litt ned. Fra tidligere prognoser ser vi at avmatningen i markedet har kommet raskere enn vi trodde, sier han.
- Dersom man står på terskelen til å kjøpe eller selge bolig nå, bør man gjøre et strategisk valg på når man slår til?
- Nei. Den eneste vurdringen man bør gjøre er om man har råd til å betjene en bolig dersom renten stiger til seks-syv prosent, anbefaler han.
DN.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne
- Helt i det blå
I Handelsbanken ble de også tatt på sengen av fallet i de sesongjusterte prisene. Der hadde man trodd på en oppgang.
- Når man ser på en del ledende indikatorer i boligmarkedet, som omsetningshastighet og antall boliger til salgs, så taler det isolert sett for sterkt etterspørselpress, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.
I tillegg merker Syed seg at det er oppgang i kredittveksten for husholdningene.
Men han utelukker likevel ikke at man nå ser en boligprisutvikling på vei inn for landing etter det luftige svevet fra 2008 til 2009.
- Vi tror boligprisoppgangen kan vare litt til, men ikke lenge. Sammenlignet med det drøye året med oppgang bak oss, tror vi ikke det vil vare så lenge. Ikke halvparten av den tiden heller, våger Syed seg å anslå.
Det er ifølge Handelsbanken flere faktorer som kan utligne forhold som omsetningstakt og antall boliger i markedet.
- Selv om vi har en god innenlandsk økonomi er det elementer også her som stagger nå, særlig i industrien og når man ser på nivået for oljeinvesteringene. Dette er forhold som kan gi indirekte impulser til husholdningene, mener Syed.
- Kan boligprisene falle fremover?
- Ja, det er en sannsynlighet for at de også kan falle, ikke bare flate ut. Men det ligger i det blå akkurat nå, og avhenger veldig av utviklingen i realøkonomien i Norge, som igjen kan påvirkes av hva som skjer i Europa, Kina og USA, påpeker Syed.
Les også:
Sjekk boligprisene der du bor
Boligprisene såvidt opp
Slik kutter du boliglånsrenten
Hvor skal boligprisene? Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.