Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen mener det er for lite fokus på tilbudssiden i den offentlige boligprisdebatten, og at Norges Bank heller bør fokusere på dette enn innføring av boligskatt.
Boligutbyggerne deler Andreassens syn og mener bedre tomteregulering er nødvendig for å hindre perioder med kraftig prispress i boligmarkedet.
- Jeg mener sentralbanken har helt feil analyser. Det grunnleggende problemet er ikke at prisene er høye, men at investeringsnivået i netto er nær null. Det er det som vil skape høye priser og husleier, sier Andreassen til TDN Finans torsdag.
Les også: Gjedrem: - Vi må regne med problemer
Mangelvare
Andreassen etterlyser en analyse fra Norges Bank om tilbudssiden i boligmarkedet.
- Helt uavhengig av skattesystem og rentenivå har vi stelt oss slik at vi gjør boliger til mangelvare i Norge - et tynt befolket land med mye ledig kapasitet i bygg- og anleggsnæringen. Jeg hadde aldri trodd vi ville havnet i en slik situasjon, sier han videre.
Tall fra Statistisk sentralbyrå torsdag viser at det norske fødselsoverskuddet i første kvartal var på 4.100, høyeste nivå på 36 år. Folketallet steg med 15.000 personer til over 4.873.000 personer i løpet av kvartalet.
DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt
- Bygges for lite
Ifølge administrerende direktør Lars Nilsen i BWG Homes vil det i perioden 2008-2010 bli bygd rundt 25.000 færre boliger enn den tekniske etterspørselen. Han mener prisutviklingen gjennom finanskrisen viser at det blir bygd for lite boliger "der folk vil bo".
- Og jeg tror ikke man kjøper boliger fordi renten er på 3,5 prosent. Lave renter øker nok omløpshastigheten, men man kjøper ikke flere boliger for det, sier han til TDN Finans.
Nilsen mener det må legges til rette for at det kan bygges nok boliger.
- En av nøklene er å klare å regulere ut nok eiendom, slik at man kan få ned tomteprisene. Hvis man har behov for å flytte, gjør man det uavhengig av boligskatten. En slik skatt vil fordyre det å eie bolig, men jeg tror det er få mennesker i Norge som kjøper bolig fordi det er gøy, det kjøper fordi det er et behov, sier han til TDN Finans.
Balanse først i 2012
Nilsen tror ikke tilbud- og etterspørselsiden i boligmarkedet vil være i balanse før i 2012, og venter derfor at prispresset vil vedvare. I tillegg virker reguleringsendringer som strengere energiforskrifter også fordyrende på boligprisene.
Han mener heller ikke boliglånskundene utgjør noen risiko for bankene.
- Til tross for at vi nå har vært gjennom en finanskrise har bankene bare tapt marginalt på denne kundegruppen. Boliglånene vi har i Norge er trygge lån, mener han.
- Dypt i den norske sjelen
Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig mener også det beste tiltaket mot en boligboble vil være å sikre at det er nok ferdigregulerte boliger i byområdene.
- Så lenge det er underdekning av boliger vil det skape prispress, og grunnen til at det henger litt nå er at det tar lang tid å få gjennom reguleringer, søknader og lignende, sier han til TDN Finans.
Han utelukker ikke at boligskatt kan bidra til å redusere investeringslysten i boligmarkedet, men mener det ligger "dypt i den norske sjelen" å eie egen bolig.
- Jeg tror det skal betydelig grep til for å endre det. Å innføre en eiendomskatt på linje med Europa vil nok ikke gi de store utslagene, de vil vi først få hvis rentefradraget fjernes, sier han.
Han viser videre til at det i løpet av finanskrisen har vært bygd svært lite bolig i byområdene, og deler Nilsens syn på at det vil ta to til tre år før man kan vente balanse i markedet.
- Det skyldes at det har kommet en del prosjekter på markedet i vår, og det vil komme mye over sommeren og utover høsten. Men vi skal ha solgt 60 prosent av prosjektene våre før byggestart, så det vil bli lite igangsetting i år, sier han.
Schumann har tidligere advart mot "uheldige effekter" av at kravene til nye boliger skjerpes.
"1. juli kommer nye krav om universell utforming. Sammen med nye energiforskrifter vil disse føre til at nye boliger blir minst 200.000 kroner dyrere enn i dag. Dermed blir det vanskeligere for unge, enslige og andre grupper med lav inntekt å komme inn på nyboligmarkedet", skrev han i et innlegg i Aftenposten i februar, med henvisning til krav om handicap- bad, trappefri adkomst og strengere energikrav.
Les også: - Økt standard har dratt opp boligprisene
Han mener derfor endringene delvis vil virke mot sin hensikt.
Ifølge Schumann vil den optimale boligprisutviklingen for utbyggerne være en vekst omtrent på linje med konsumprisindeksen.
- Får vi for høy prisvekst vil også produksjonskostnaden stige veldig fort.
- Henger ikke sammen
Obos mener også Oslo kommunes boligpolitikk ikke henger sammen med prognosene for befolkningsutviklingen fremover. De mener derfor at boligmangelen vil vedvare, men mener ikke det er bobletendenser i dagens marked.
- Salget av nye boliger er bra, men det kunne gjerne vært bedre. Det vi merker er at markedet er veldig selektivt, sier pressetalsmann Åge Pettersen til TDN Finans.
Han mener imidlertid krav som at halvparten av alle nye boliger i Oslo sentrum skal være over 80 kvadratmeter kan bidra til prispress i dette området og støtter de andre utbyggerne i at å sikre tilgang til byggeklare tomter vil være et viktig tiltak fra myndighetenes side for å hindre boligmangel i byområdene i fremtiden.
Les også:
Du kan få krisehøy boligrente
<b>Tror han vet cirka når boligboblen sprekker</b>
<b>- Boligen er pengeskrinet</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.