Satser på W:
- Det er 70 prosent sjanse for at verdensøkonomien går på en ny smell, anslår aksjestrateg Kim Evjenth.

Tror mest på V:
- Enkelte tilbakeslag kan komme, men ikke tilbake til de bunnene vi hadde tidligere, mener aksjestrateg Jørn Lyshoel.

V - så langt indikatorene kan se:
- Det er ingen holdepunkter for at vi har en topp like foran oss, men ekstremt gode holdepunkter for at bunnen er bak oss, sier investeringsdirektør Trym Riksen.

V eller W-formet oppgang?
Den siste tiden har spørsmålet om en V- eller W-formet oppgang i verdensøkonomien blitt et hett tema. Aksjemarkedene i særdeleshet, og etter hvert også noen sentrale økonomiske parametre, har vist at pilene peker opp igjen.

Men spørsmålet er om vi virkelig har sagt adjø til resesjonen, eller om vi vil få et nytt ublidt gjensyn om ikke lenge.

Den geni-erklærte økonomiprofessoren Nouriel Roubini, som forutså finanskrisen, holder en knapp på det siste - at vi skal se enda et krakk før den virkelige bærekraftige oppgangen kan begynne.

Les saken: Dr. Doom frykter ny nedtur

Bare historien vil vise hvem som får rett - og som privatperson kan man enten velge det-som-skjer-det-skjer-tilnærmingen, eller justere sine investeringsvalg fremover basert på hvilket av de to scenarioene man tror mest på.

DN.no har bedt tre økonomieksperter om investeringsråd, gitt den ene eller andre utviklingen:







Dersom V-formet oppgang:

 

Kim Evjenth, aksjestrateg i Argo Securites:

Da ville jeg gått overvekt i aksjefond, også kredittobligasjoner.

Å ha boliglån i denne situasjonen blir ikke spesielt morsomt, ettersom renten da vil gå opp. De som står på trappene til å gjøre boligkjøp kan i dette scenarioet trygt vente, prisene på bolig kan falle eller i alle fall ikke stige mye.

Valutalån er noe jeg sterkt vil fraråde folk å ta uansett, det er alt for riskofylt.

Selv om rentene skulle gå opp ville jeg ikke satt pengene i banken. Renteoppgang komme i så fall som følge av økonomisk oppgang, og da vil effekten være enda større i aksjemarkedet enn på rentene.

 

Trym Riksen, investeringsdirektør i DnB Nor:

Dersom den økonomiske veksten er tiltagende, skal du ha aksjer. Dersom den økonomiske veksten peker nedover, skal man ha renteplasseringer.

På bolig har vi ikke voldsomt gode tall. Men så lenge veksten er tiltagende vil risikoviljen være tilstede, og da vil risikoen for boligprisfall være mindre. Men generelt er det helt irrelevant å tenke på boligkjøp som spekulasjon. Det skal man kjøpe ut fra behovet man har, ikke noe annet.

 

Jørn Lyshoel, aksjestrateg i Nordea:

Blir det en V-formet oppgang er det jo bare å laste opp med aksjer! Og jeg ville satset på råvarebaserte Oslo Børs.

Dersom vi får en skikkelig v-shape, vil renten settes opp tidligere enn man tror. Men det vil ta tid før det demper boligmarkedet, det skjer ikke i starten av en sånn opptur. Men å prøve å time boligkjøp er uansett helt håpløst.

Typiske råvarevalutaer som den norske kronen, australske dollar og noen fremvoksende markeder vil helt sikkert styrkes.

Dersom W-formet oppgang:

Kim Evjenth, aksjestrateg i Argo Securites:

Jeg ville investert litt i aksjer da også, men litt mer mot defensive ting, som farmasi og telekom. Men mesteparten ville jeg satt i banken eller i korte renter.

Når det gjelder bolig spørs det hvor stor smell den andre delen av W-en blir. Hvis det innebærer fortsatt lave renter er det ikke sikkert at boligmarkedet faller så mye. Vi har tross alt vist oss som en oase i finanskrisen.

Trym Riksen, investeringsdirektør i DnB Nor:

Det spørs hvor hvor du er i W-en. Når veksten avtar skal man som sagt gå over i renteplasseringer. Hvis det er sånn at man skal ned, spørs det hvor lenge nedturen varer. Det er det ingen som vet, men de beste indikasjonene finner man i de ledende indikatorene. For tiden er det ingenting som tyder på at vi står overfor en ny nedtur i løpet av 2009 og tidlig 2010.

Jørn Lyshoel, aksjestrateg i Nordea:

Usannsynlig scenario, men det kan jo skje. Spesielt i USA er man redd for at det kan komme en ny nedtur, dersom det private konsumet ikke tar over stafettpinnen etter de statlige stimulipakkene.

- Spørsmålet i så fall er når man skal komme seg ut av aksjemarkedet igjen?

Den neste dippen kan komme neste år når den amerikanske staten skal prøve å redusere underskuddet. Men trolig har vi likevel sett bunnen, slik at aksjemarkedet vil stige, med enkelte korreksjoner.

Hva tror DU?V-formet eller W-formet oppgang? Kanskje ingen av delene? Og hvilke aktiva er det lurest å satse på fremover? Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.