- Mange banker sitter med fingeren på knappen til å øke renten til husholdningene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

I helgen ble det skrevet nok et nytt kapittel i sagaen om kredittkrisen:

Merrill Lynch selges på "billigsalg" til Bank of America, Lehman Brothers er konkurs og forsikringsgiganten American International Group (AIG) har bedt om en redningspakke på 40 milliarder dollar fra Federal Reserve for å overleve.

De siste dagenes finanskollaps får ringvirkninger også her hjemme. Den internasjonale finanskrisen har allerede ført til en kraftig oppgang i norske bankers finansieringskostnader, noe som betyr dyrere boliglån. Nå blir det trolig enda verre.

I dag melder også Norges største bank, DnB Nor, at boliglånsrenten settes opp med 0,30 prosentpoeng og innskuddsrenten med inntil 0,40 prosentpoeng «på grunn av økte innlånsrenter i kapitalmarkedet for bankene, og som følge av uroen i det internasjonale finansmarkedet».

Les:
DnB Nor varsler rentehopp
Wall Street-banker kollapser

- Regningen i fanget
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror helgens hendelser i USA vil få innvirkning på bankenes finansieringskostnader her hjemme.

  - De vil trolig påvirke. Allerede i forrige uke var det en kraftig økning i kostnadene for bankene å finansiere seg i markedet. Den vil sannsynligvis øke ytterligere denne uken, sier sjeføkonomen til DN.no.

Skadeeffektene av den globale krisen har satt seg og kredittsystemets evne til å øke kreditten er redusert. Andreassen tror det vil gå flere kvartaler før amerikanske banker er i stand til å være aggressive og øke utlånene igjen.

- Norge har vært gjennom den samme oppgangen i kreditt og boligpriser som i USA. Jeg tror ikke tapsrisikoen er like stor her på noen måte. Primært fordi låntakerne her har ansvar for sine egne lån, og ikke som i USA der lånene henger på boligen. Men at kredittsykelen går i revers også hos oss er ganske åpenbart, sier Harald Magnus Andreassen.

Han peker på nedgangen i boligsalget, bilsalget, båtsalget og at veksten i økonomien er i ferd med å dempes.

- Næringslivet har allerede fått regningen i fanget, mens husholdningene er foreløpig skjermet. Bankene er ikke så veldig redde for tap på husholdningene, og derfor er de fortsatt ganske aggressive på å låne ut til dem, sier Andreassen, som likevel tror mange banker sitter klare til å skru opp boliglånsrentene. .

Diskutér saken under artikkelen!

 Mot større boligprisfall
Boligprisene har allerede falt betydelig, og bunnen er neppe nådd.

- Det er ventet en mild lavkonjunktur i Norge, men jeg tror lavkonjunkturen vil bli sterkere enn ventet. Likevel vil jeg ikke dramatisere situasjonen. Først og fremst er det boligprisene som blir rammet, og boligprisfallet vil nok bli en del sterkere enn man har sett for seg, sier NHH-professor Ola H. Grytten til DN.no.

Les mer her:
- En hundreårsbølge
Slik rammer kollapsen Norge

Spår langvarig prisfall

Frykter svakere arbeidsmarked
LOs sjeføkonom Stein Reegård sier til DN.no at bremset lønnsvekst og svakere arbeidsmarked også kan bli et resultat av finanskollapsen i USA.

  - Risikoen for at det går mye dårligere ligger nok først og fremst i at finanskrisen sprer seg. Den indirekte effekten er størst ved at svekkelse i utlandet i neste omgang rammer norsk eksport. Da er det olje og annen industri som merker det mest, sier han.

Når det gjelder indirekte effekter, er Norge bedre sikret enn i USA ved at staten styrer finansbransjen bedre, og at vi har bedre orden i statens egne budsjetter. Både Norges Bank og staten har virkemidler til å motvirke nedgang i etterspørselen, påpeker Reegård.

Bremser lønnsveksten
- Vi får ikke like sterk produksjonsutvikling fremover. Både renteøkningen og svakere internasjonal utvikling vil bremse avsetningen fra norske bedrifter. Arbeidsmarkedet blir noe svakere. Det er spennende å se om svikten rammer innvandret arbeidskraft mer enn norske arbeidstakere. Bygningsarbeidere er mest utsatt, sier sjeføkonomen i LO.

- Arbeidstakerne vil fortsett oppleve fremgang i kjøpekraften, men de med store lån har jo allerede fått det markert tøffere. Lønnsutviklingen vil bremses mer, jo større svikten blir, sier han til DN.no.

Påvirker pensjonen din
Ifølge beholdningslisten til Statens pensjonsfond - utland, bedre kjent som oljefondet, hadde fondet dessuten en eierandel på 0,273 prosent i Lehman Brothers 31. desember 2007, en investering som på det tidspunktet tilsvarte 514 millioner kroner.

Dersom fondet fortsatt sitter med aksjer er det lite igjen av de pengene nå, og dette virker selvsagt inn på fremtidige pensjoner.

Hvordan blir lommeboken din påvirket av USA-krisen? Diskutér saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.