Boligprisene i Norge fortsetter å stige. Justert for sesongvariasjoner var prisene opp 0,7 prosent i oktober sammenlignet med september. Riktignok faller de faktiske prisene -0,4 prosent, men normalt faller prisene mer i denne måneden.
- Så i realiteten betyr det at boligprisene fortsetter oppover, sier sjefanalytiker i Nordea, Eric Bruce til DN.no.
Les også: - Myk landing i boligmarkedet
Han mener det er helt som ventet, tatt i betraktning noen av de makroøkonomiske faktorene som har størst betydning for boligprisene i Norge:
- Lave renter
- Lav arbeidsledighet
- Høy lønnsvekst
- Høy oljepris
Med disse fire faktorene på plass, er det nesten ingenting som kan få det norske boligmarkedet ut i en negativ boligprisspiral, mener Bruce.
- Makroforoholdene nå er så gunstige at alt taler for at prisene skal fortsette å stige, helt til eventuelt prisene i seg selv blir så høye at folk ikke har råd til å betale mer. Men For at man skal få en større korreksjon i prisene i Norge må minst en av disse faktorene snu, sier han.
Tror ikke, men utelukker ikke
Bruce og Nordea tror ikke at det er sannsynlig at noen av disse faktorene endrer seg de neste årene. Sjefanalytikeren utelukker imidlertid ikke at det kan skje, og er samtidig klar på at effekten kan bli brå og formidabel hvis det skjer.
- Dersom det ordner seg i Europa slik at man kan begynne å snakke om at rentene skal oppover igjen, så skal det ikke mer til enn at rentene blir satt opp et lite hakk. Da kan psykologien snu i markedet fordi folk faktisk begynner å tro på at rentene skal opp på et høyere nivå igjen, forklarer Bruce.
Han mener mye av den boligprisveksten vi ser nå er basert på forventinger om lave renter i lang tid fremover. Det er en velfundert forventning i dag, gitt at Norges Bank og markedet legger til grunn lave renter i mange år.
Oljeprisfall kan endre alt
Norge er i den heldige, og meget spesielle situasjon, at vi nyter godt av krisen rundt oss. Det holder rentenivået lavt, mens det normalt burde tilsi høye renter. I tillegg er oljeprisen høy, tross krisen. Men heller ikke Norge skal føle seg for trygg.
- Dersom oljeprisen skulle kollapse, kan også Norge rammes av den lavkonjunkturen vi ser rundt oss. Og da har ikke Norges Bank flere virkemidler igjen, all den tid renten allerede er så lav, påpeker Bruce.
I et slikt scenario kan også den høye lønnsveksten og lave arbeidsledigheten forsvinne som positive faktorer, og dermed utløse boligkrakk i Norge på lik linje med utviklingen vi har sett i andre land, for eksempel Danmark.
- Danmark kan godt tjene som en advarsel om hva som kan skje i Norge. Hvis det først kommer en situasjon som fører til at psykologien snur, kan boligprisene falle mye, uten at den økonomiske krisen er voldsom, påpeker Bruce.
Han understreker samtidig at Norge er preget av høy innvandring og befolkningsvekst i kombinasjon med lav boligbygging - og at dette er faktorer som kan dempe et fall i boligprisene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.