Med bare noen uker igjen av 2012 er det tid for å rette blikket mot det norske aksjemarkedet i 2013. Hvilke aksjer tror ekspertene har potensial til å gjøre det best i en miniportefølje som man ikke skal røre igjen før omtrent på denne tiden neste år?
Det er ingen overdrivelse å si at ekspertene har hatt varierende suksess med sine utplukkede favoritter de siste årene.
2012: Aksjeekspertene med skivebom og innertiere om hverandre
2011: Ekspertene bommet på alle aksjetipsene
Er du villig til å gi ekspertene en ny sjanse, og spille høyt basert på vurderingene til de som følger markedet tettest, er dette årets tips:
Andreas Stubsrud, Pareto Securites:
Seadrill (SDRL)
- Et stort behov for moderne dypvannsrigger samtidig som bygge kostnader har stått stille siste tre år gjør at avkastning på slike rigger er vanvittig god. Samtidig bedrer jackup-markedet seg, og inntjeningen på slike rigger kan fort overraske markedet. Gitt Seadrills markedsposisjon der de som regel får bedre rater enn sine konkurrenter, samt at de har bedret sin balanse betraktelig gjennom salg av sin tender virksomhet, mener vi dagens aksjekurs er attraktiv og 2013 ser bra ut for selskapet. Kursmål NOK 285. Kurs i dag (pr 12. desember): 210 kroner.
Dolphin Group (DOLP)
- Vi tror seismikkmarkedet vil bedre seg ytterligere i 2013 med bekreftelse på høyere rater i nær fremtid. Dolphin prises til fem ganger inntjening på våre 2013-tall noe som er attraktivt med potensial for ytterligere økende dagrater og flåtevekst de neste to årene. Vi har en kjøpsanbefaling og NOK 11 som aksjekursmål. Kurs i dag: 6,40 kroner.
Prospector Offshore Drilling (PROS)
- Selskapet er eksponert mot et veldig sterkt, værhardt jackup-marked i Nordsjøen, eller andre steder man trenger rigger som kan håndtere tøffe forhold eller krevende brønner når det gjelder trykk. Dagens rater tilsvarer en nedbetaling av riggene på under fem år. Selskapet har redusert sitt finansieringsbehov med rundt USD 460m, ved salg av to rigger under bygging, og behovet er derfor bare USD 132m, dette vil finansieres av kinesiske banker som på rigg 1. Kursmål NOK 22. Kurs i dag: 13 kroner.
Erik Roland, Nordea:
- Trolig vil vi se en dreining over på små og mellomstore selskaper i løpet av året, etter hvert som vekstsignalene blir sterkere og risikoappetitten bedres. Derfor går vi et hakk ned i størrelsen på selskapene vi anbefaler det neste året:
Kværner (KVAER)
Kværner er en ledende, spesialisert leverandør av EPC (engineering, procurement and construction), innen olje- og gassektoren.
- Vi forventer at den sterke ordreinngangen vi har sett i 2012 fortsetter. Selskapet er meget bra posisjonert til å vinne flere kontrakter de neste seks månedene, noe som vil legge grunnlaget for betydelig vekst i både resultater og marginer i årene fremover. Selskapet har en direkteavkastning på rundt åtte prosent de neste årene og er attraktivt priset - spesielt på 2014-estimatene som indikerer en rabatt på pluss/minus 30 prosent (på PE og EV/EBITDA) i forhold til sammenlignbare selskaper.
Wilh. Wilhelmsen ASA (WWASA)
Shipping-- og cargoselskapet har blitt tynget av beskyldninger om prissamarbeid i Japan og noe fallende transportvolumer. Vi tror beskyldningene om prissamarbeid er overdrevet og at de har tynget aksjen i for stor grad. Vi tror på videre volumvekst, noe som sammen med begrenset flåtevekst og høy kapasitetsutnyttelse vil drive resultatutviklingen fremover. Selskapet handles til en for stor rabatt på underliggende verdier (rabatten er på hele 48 prosent) og med en utbytteyield på opp mot 9 prosent og utbyttekapasitet vesentlig høyere, er det vanskelig ikke å være positiv.
Hans Thrane Nielsen, leder norske aksjer Storebrand Kapitalforvaltning:
- På Oslo Børs er det i dag mange av de mindre aksjene som har falt mye de siste tre årene. Mange har falt etter skuffende resultater, men aksjevinnerne for 2013 finnes sannsynligvis blant de mindre børsnoterte selskapene som har falt mye. Muligheter finner man i for eksempel supplybransjen, hvor alle nybyggene fra verft har gjort at ratene har falt mye.
Solstad Offshore (SOFF)
Leverandøren av maritime tjenester til oljerelatert offshorevirksomhet er lavt priset, og har videre en stor del av eksponeringen sin mot subseavirksomhet. Aksjen handler på fem ganger 2013-konsensus, og selskapet selv mener det er 239 kroner i substans bak hver aksje (30/6-tall).
Borregaard ASA (BRG)
(Biobasert spesialkjemiselskap som ble notert på Oslo Børs 18. oktober 2012.)
- Borregaards introduksjonspris på børs var 21 kroner/aksje, emisjonen var ifølge tilretteleggerne fem ganger overtegnet. Nå er kursen 20, det etter at selskapet la frem gode tredjekvartalstall. Aksjen handler på seks ganger 2012-inntjeningen, men vil nok tjene litt mindre bra i 2013. Vi tipper Borregaard tjener cirka 2,50 kroner/aksje og betaler 1 krone pluss i utbytte i 2013.
Morpol (MORPOL)
- Til sist har alle de lakseeksponerte aksjene gått bra i 2012, men Morpol henger igjen. Aksjen er preget av beskyldninger om dårlig selskapsstyring og usikkerhet om forretningsmodellen. Selskapet tjener ikke spesielt godt i 2012, men hvis de får sving på foredlingsbiten sin, kan selskapet tjene 1,50 kroner per aksje. Morpol handler på 0,8 ganger bokført egenkapital, dermed er det ikke mye tro på at selskapet skal skape verdier framover.
Kristian Tunaal, DNB:
Opera
Om selskapet: Opera Software lager effektive nettlesere for blant annet pc, mobiltelefoner og nettbrett.
Tunaal har det norske it-selskapet som en av sine "top picks", basert på en rekke faktorer som taler for kursstigning i året som kommer.
- Selskapet opprettholder vekst og lønnsomhet
- Har inntekter fra en kombinasjon av lisenser, bruk pr dataenhet og annonser
- Har i dag cirka 200 millioner egne brukere
- Tjener både på antall brukere og annonsering
- Selger lisenser for å bruke Opera-teknologi
- Tjener på internettsøk («traffic payments»)
- Selger kunnskap om hvordan optimalisere annonsering på mobiler
- Kan også bruke dette til eget bruk
- Eksponert mot emerging markets (fremvoksende økonomier) – hvor vekstmulighetene er best
- Hadde i tredje kvartal i år en vekst i omsetningen på 40 prosent. Lønnsomheten steg samtidig 25 prosent.
TGS Nopec (TGS)
Tunall trekker frem følgende faktorer som taler for økt aksjepris i seismikkselskapet:
- Seismikk kommer med oljepris over USD 85 per fat
- Mest volatil av alle segmenter innen oljeservice
- TGS har mest robust forretningsmodell innen seismikk
- Øker EPS (earnings per share) hvert år
- Klart høyere lønnsomhet enn andre seismikkaktører – likevel ikke høyere multipler (eks: pris/bok og pris/fortjeneste).
(Sistnevnte tips er basert på presentasjonen av tips som ble gitt på Storaksjedagen i Oslo tidligere i år).
Les også:
Du får over 50.000 kroner mer i lommeboken
<b>Denne supermiksen sikrer 2013-oppturen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.