DNB Markets har oppdatert sine prognoser for 2012, og samtidig sett litt dypere i krystallkulen. Selv om landets største bank har nedjustert sine anslag for 2012 ganske kraftig sammenlignet med tallene de offentliggjorde i august, er det likevel lite dramatikk i de norske tallene sammenlignet med de andre store europeiske økonomiene.
- I fravær av en ny krise i Europa står det ganske bra til i norsk økonomi, medgir sjeføkonom Øystein Dørum når han presenterer tallene torsdag formidddag.
Frykter mer arbeidsledighet
Ifølge meglerhuset er det først og fremst de som jobber i eksportindustrien som har grunn til å være bekymret. Der kan ordrene på sikt krympe såpass at det spøker for arbeidsplassene. Under finanskrisen fikk de norske bedriftene lavere effektivitet, snarere enn at det ble gjort massive kutt i arbeidsstokken.
- Sist holdt bedriftene på arbeidstagerne, men hvis krisen blir lang, kan dette slå annerledes ut denne gangen, påpeker han.
Likevel har DNB kun jekket ned forventet arbeidsledighet marginalt for 2012 - til 3,3 prosent, mens banken i august så for seg en ledighet på 3,5 prosent.
Også seniorøkonom Kyrre Aamdal mener det ser bra ut i det norske arbeidsmarkedet. Derfor ser han ingen grunn til å oppfordre folk til å stramme inn pengebruken umiddelbart.
- Det kan forsterke krisen, mener han. Likevel vil han ikke oppfordre folk til å trekke kortet så ofte de kan, slik daværende finansminister Kristin Halvorsen gjorde ved inngangen til julen 2008.
- Nå er utsiktene ved å påta seg mer gjeld mer usikre, mener Aamdal.
Dørum minner om at det er lite de norske forbrukerne kan gjøre for å holde hjulene i gang om eurosamarbeidet kollapser fordi de tre største låntagerne står uten finansiering.
- Da er det lite Hansen kan gjøre. Man må heller se på hvilken bæreevne man har når man handler, oppfordrer han.
Oljeprisen kan falle
I dag går store deler av norsk industri veldig bra, blant annet fordi oljeinvesteringene ligger høyt grunnet den høye oljeprisen. DNB mener det er risiko for at oljeprisen vil falle noe i det kortsiktige bildet. Banken spår en snittpris på råoljen på 105 kroner og at prisen under deler av 2012 vil dippe under 100 dollar fatet.
Utsiktene i resten av Europa - og spesielt eurosonen - gjør at DNB ser seg nødt til å nedjustere viktige anslag. Mens banken tidligere mente bruttonasjonalprodukt i fastlands-Norge ville vokse med 3,5 prosent i 2012, er det nå lempet til 2,5 prosent i de ferske anslagene.
Tallknuserne til DNB tror også at Norges Bank kommer til å gi oss ytterligere 0,25 prosentpoengs senkning av styringsrenten, i tillegg til gårsdagens kutt på 0,50 prosentpoeng. Dette forutsetter at det kommer nye rentekutt i Europa. Banken minner om at det er hele tre måneder til neste planlagte rentemøte.
- Lavere styringsrenter gir etter hver lavere pengemarkedsrenter og bidrar positivt til vekstbildet etter hvert, ifølge økonomene.
Sparer mer
Ifølge rapporten kan vi vente at husholdningene vil ha en mer moderat forbruksvekst neste år, og være mer forsiktige enn det økonomene opprinnelig anslo i august. Nå tror banken på en vekst i privat forbruk på 2,3 prosent, ned fra 3,6 prosent i august.
Selv om anslaget for lønnsvekst også er tatt noe ned, mener banken at dette kompenseres kjøpekraftmessig av lavere prisstigning og lavere rentekostnader. Den økte usikkerheten i økonomien har allerede gitt utslag i at folk sparer mer enn tidligere. Dette medvirker til at DNB jekker opp sitt estimat for spareraten i 2012 til 10,8, noe som er en oppgang på 3,7.
Samtidig som DNB nedjusterne anslagene for norsk økonomi, la banken også frem et "skrekkscenario", som skisserer hva banken tror skjer om alt går galt samtidig.
Les mer fra rapporten: Trippelkrisen som fører til fullstendig kollaps
- Dette er en deprimerende start på julen, men vi setter vår lit til at det ikke slår til, sier DNBs sjeføkonom Øystein Dørum.
Les også:
- Boligrente på 2,5-3 % til sommeren
- Løp og bind renten!
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.