Rundt et bord i en 53 kvadratmeter stor leilighet på Lillehammer spiser familien frokost. Margrethe Elden (25) er sykepleier, og Kjell Ivar Kolstad (28) er sjef for skyteavdelingen ved Norges Toppidrettsgymnas.
Sammen har de en årsinntekt på litt over 800.000 kroner, og en boliggjeld på én million kroner på leiligheten de kjøpte i 2010. De neste tre årene kan familien glede seg over gode utsikter i norsk økonomi.
Beregninger forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea og DN.no har gjort, basert på prognosetallene som Statistisk Sentralbyrå (SSB) idag la frem for perioden 2012-2015, viser at mange har grunn til å juble.
Dette kan du vente deg:
Familie med to barn: Får 19.983 kroner mer i 2013. Får 53.321 kroner mer de neste tre årene.
Singel: Får 13.821 kroner mer i 2013. Får 32.445 kroner mer de neste tre årene.
(Se tabeller og utregning nederst i saken.)
Disse pengene kommer i tillegg til at boligens verdi forventes å stige rundt 20 prosent de neste tre årene.
En bolig som var verdt 3 millioner kroner ved utgangen av 2012, vil dermed stige til 3,6 millioner kroner ved utgangen av 2015, hvis prognosene holder stikk.
Les saken:
Sterke boligpriser de neste tre årene
Vil få gjelden bort fort
Familien på Lillehammer ønsker å realisere drømmen om et hus, og de bruker de gode tidene i norsk økonomi til å klare det:
- Vi øker ikke forbruket vårt, og betaler heller ned på boliglån, sier Margrethe Elden.
Samboerparet har også kortet ned nedbetalingstiden i banken fra 25 til 10 år.
- Vi prøver å gjøre oss fort ferdig nå som renten er så lav. Målet er å bli kvitt huslånet slik at vi kan reise mer, og kanskje jobbe mindre, sier Kjell Ivar Kolstad.
Og prognosene tilsier at boliglånsrenten vil bli enda lavere fremover.
Les saken:
Nå blir det nesten gratis å låne penger
- Fornuftig holdning blant nordmenn
Christine Warloe mener spareplanene til Elden og Kolstad viser en veldig sunn holdning, og at de representerer en ydmyk innstilling som hun sier virker å være rådende blant nordmenn:
- SSB-prognosene viser at nordmenn kommer til å spare stabilt og mye. Selv om det er grobunn til kjøpefest, virker det som om vi holder oss i selen, og er moderate i forhold til forbruk. Det er veldig fornuftig at man sparer seg til større bolig, i stedet for å strekke seg langt å gamble på et fortsatt lavt rentenivå. Vi skjønner at det er økonomisk krise rundt oss, og at det er ingen garanti for at vi er upåvirket i all fremtid.
Prisveksten
- Grunnen til at vi sitter igjen med så mye penger de neste tre årene er nettopp at lønnsveksten overstiger prisveksten med god margin. Sammen med lav rente tegner prognosene et lyst bilde om at særlig 2013 blir et spesielt bra år, sier Warloe.
Les saken:
Denne supermiksen sikrer 2013-oppturen
Dette lover altså godt for spareplanen til familien:
- Får man 2000 kroner mer i lønn, og varene koster noenlunde de samme er det «ikkeno' problem» å spare de 2000 kronene, sier Kolstad.
Oppsparte penger vil komme godt med:
- Vi skal gifte oss i mars, så det skal også gå noen kroner på det, sier Kolstad.
Warloes beregninger baserer seg grovt gjengitt på dette:
* En familie på to voksne med to barn i SFO og barnehage, som i 2012 har en samlet inntekt på 900 000 kroner, lån på 2 000 000 kroner, bil, og med utgifter basert på Sifo-tall på forbruk.
**En singel person på 30 år med en inntekt på 500 000, uten bil, fellesutgifter og en gjeld på 1,5 millioner.
Se tabell med beregningene her:
Les også:
Slik overtaler du banken til å sette ned boliglånsrenten
Her stiger boligprisene dobbelt så mye som i Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.