Banklovkommisjonen la mandag frem sitt endelige forslag til hvordan private tjenestepensjoner skal tilpasses ny pensjonsreform.
Men hva betyr egentlig endringene for deg og din pensjon? Usikkerheten er stor, for DN.no´s pensjonseksperter ble pepret med spørsmål da de i dag stilte til nettmøte.
Én ting er i alle fall sikkert:
Du går fremtiden blindt i møte, for det er altfor tidlig å regne ut hva din fremtidige pensjon blir, sa pensjonsekspert Alexandra Plahte til DN.no igår.
- I overgangen til ny ordning er du dessuten helt prisgitt hvilket nivå arbeidsgiver legger seg på, sa hun: <b>Nå er pensjonen din i spill</b>
Kan beholde gullpensjonen
Den gamle ytelesespensjonen fases nå ut over en periode på tre år for alle arbeidstakere født i eller etter 1963. Samtidig økes satsene for innskuddspensjon betydelig.
Dermed kan du beholde gullpensjonen din dersom du er født i 1962 eller tidligere, og dersom arbeidsgiver er villig til det.
De eldste årskullene, født i 1962 eller tidligere, beholder sine ytelselsordninger hvis arbeidsgiver velger det. De som er født etter 1962 skal konverteres til nye ordninger.
Les mer her: Disse kan få beholde gullpensjonen
Må gjelde alle ansatte
"Banklovkommisjonen åpner for betydelig økning i maksimalsatser for innskuddspensjon. Vil dette åpne for at ansatte (...) kan inngå avtale om midlertidig inntektsreduksjon med arbeidsgiver til fordel for pensjonsinnbetaling - og så vil arbeidsgiver kunne bidra med spart arbeidsgiveravgift?" spurte en DN.no-leser pensjonsekspertene.
Hun fikk negativt svar:
- Det er dessverre ikke mulig å forhandle seg frem til bedre innskuddssatser individuelt. Bedriften er nødt til å velge en ordning som gjelder for alle ansatte. Nyansatte kan få tilbud om en annen ordning, men den blir også lik for alle nyansatte, svarte forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.
Juristene Alexandra Plahte og Hilde Nordstoga i Steenberg & Plahte peker også på at innskuddssatsene må være de samme for alle ansatte i kollektive tjenestepensjonsordninger.
- Riktig nok ligger det mulighet for høyere satser for den del av inntekten som overstiger bestemte inntektsnivåer, men også dette må gjelde samtlige ansatte med samme lønn. Arbeidsgiver kan med andre ord ikke inngå individuelle avtaler (innenfor skatteloven), slik du skisserer, svarte de leseren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.