Aftenposten kunne i dag melde at det såkalte Kvinnepanelet går inn for at den som er hjemme med barna i et ekteskap også får lovfestet rett på deler av pensjonspoengene til ektefellen som har vært i jobb - dersom ekteskapet ender i skilsmisse.
Les saken her: Vil frata menn pensjon ved skilsmisse
Utspillet har ikke uventet skapt en viss debatt.
Men allerede i dag finnes det lovhjemler og rettspraksis som støtter deling av også pensjonsrettigheter ved skilsmisse, påpeker advokat i familierett, Bjørn I. C. Østberg i advokatfirmaet Arntsen.
- Utgangspunktet i dag er at man holder offentlige trygdeordninger og private pensjonsordninger utenfor når man skal dele formuen ved skilsmisse. Men man kan ha krav på den andres pensjonsytelser likevel, dersom den ene parten blir urimelig stilt, sier Østberg til DN.no.
Hovedprinsippet for all deling av formue ved skilsmisse i dag er at man skal ta med seg ut det samme som man tok med seg inn i ekteskapet (skjevdelingsmidler), men at alt som er skapt av verdier mens man var gift skal deles likt.
Husmordommen
Det har i utgangspunktet ingenting å si om det er den ene parten som har skaffet til veie storparten av verdiene gjennom for eksempel høyere lønn.
- Prinsippet ble slått fast av Høyesterett allerede på syttitallet i den såkalte Husmordommen, forteller Østberg.
I dommen, som falt i 1975, heter det at ved hjelp av mannens arbeidsinntekt og arbeid i fritiden fikk ektefellene anskaffet enebolig. Hustruen hadde ikke ytet noe vesentlig bidrag til byggingen, men hadde stelt huset og tre små barn og derved muliggjort mannens innsats med oppføringen av bygget.
Mannen måtte dermed dele verdien av boligen med sin tidligere hustru etter skilsmissen.
Deling av pensjon er unntaket
Dermed er det ikke sagt at en lovfesting av retten til deling av pensjonspoeng ved skilsmisse vil være uten betydning. Reglene i dag åpner bare unntaksvis for deling av pensjonspoengene. Og man må aktivt kreve sin rett.
- Det vil da legges stor vekt på ekteskapets lengde, sier Østberg, og viser i den sammenheng til reglene for etterlattepensjon som er mye klarere.
Hvis man for eksempel har barn og har vært gift i 15 år, vil en tidligere ektefelle ha krav på etterlattepensjon fra folketryden. (Uten barn har man krav på det etter 25 års ekteskap). Forutsetningen er at vedkommende ikke har giftet seg på ny og at den tidligere ektefellen døde innen fem år etter skilsmissen.
- Det samme vil også kunne gjelde for andre trygdeordninger og pensjonsordninger hvis ekteskapet har vart så lenge. Da vil unntaksregelen kunne komme til anvendelse, forteller Østberg.
Pensjon med gjenkjøpsverdi skal deles
Det er i "Lov om ekteskap" at det slås fast hvilke typer eiendeler og verdier som kan holdes utenfor delingen ved skilsmisse. En av dem er "rettigheter i offentlige trygdeordninger, offentlige eller private pensjonsordninger, og krav etter en livrente eller livsforsikring som ikke har gjenkjøpsverdi som ektefellen eller ektefellene i fellesskap kan realisere".
Med gjenkjøpsverdi menes det at man kan få utbetalt verdien av forsikringen/pensjonsavtalen der og da og at man ikke trenger vente til den egentlig skulle kommet til utbetaling.
Men unntaket fra også denne regelen er, som Østberg har påpekt, dersom den ene parten blir urimelig dårlig stilt. Etter en lovendring i 1998 slår loven fast at:
"...han eller hun tilkjennes et beløp for å hindre dette. Ved vurderingen av om det skal tilkjennes kompensasjon, skal det blant annet legges vekt på om ekteskapet har vært langvarig. Det kan bestemmes at beløpet skal betales i avdrag", heter det i loven.
Vil heller endre reglene for foreldrepenger
Advokat Bjørn I. C. Østberg mener personlig at Kvinnepanelets forslag om å lovfeste retten til automatisk deling av pensjonspoengene for de årene den ene har vært hjemme med barn ikke er veien å gå for å sikre mer rettferdighet fordeling.
Østberg har et annet forslag.
- Jeg tenker at ordningen med at foreldrepenger baserer seg på kun kvinnens lønn endres slik at man får foreldrepenger basert på lønnen til den som faktisk er hjemme med barna. Da ville langt flere menn vært hjemme med barna, mener Østberg.
Les også: Frykter enda en pensjonsreform
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.