Seks aksjeforvaltere svarer på tre sentrale spørsmål for deg som vil investere i aksjer i 2012.

- Hvilke aksjer/sektorer ville du investert i i dag?

- Hvilke ville du holdt deg unna?

- Når kommer oppturen?



Kristoffer Stensrud, forvalter Skagen Kon-Tiki

1. Ut over finanssektoren ser det forholdsvis greit ut.

Shipping har slitt et par års tid, og her er det håp om at overkapasiteten vil bli mindre. Oljeservice har gått veldig bra en periode, og ser ut til å gjøre det enda bedre som en funksjon av oljeprisen og av at man har begynt å finne mye olje rundt omkring.

Vekstmarkeder har passert industrialiserte markeder i størrelse, form av kjøpekraft for eks. Siden vi der har kraftig produktivitetsvekst og kraftig reallønnsvekst så vil trolig en del av disse konsumrelaterte sektorene vokse veldig kraftig i 2012-13 og 14. Mange investorer har anlagt et mer tradisjonelt syn på utviklingen i disse, og tenker at i modne markeder så blir det ikke så veldig festlig. Men vi tror at mange vil bli overrasket i 2012 over hvor robust den globale forbrukeren er.

I løpet av de siste fem årene har globale vekstmarkeder blitt størst når det gjelder forbruk av for eksempel biler, og der har vi en sekulær vekstsituasjon som er veldig interessant .

2. Banksektoren jeg ville være veldig forsiktig med i 2012. Det kommer kraftige reguleringer, store kapitakrav, det kommer et lass med nyemisjoner, det er en viss overkapaistet i finanssektoren totalt sett, det gjør at inntjeningen vil være under press i alle fall på den kapitalen som er tigjengelig i dag.

3. Tenker man på opptur i forhold til tillit i markedene, så er spørsmålet om vi ikke allerede er der. Det den europeiske sentralbanken gjorde i desember avverget de kortsiktige mulighetene for en bankkrise, hvilket gjør at banksystemet burde fungere bedre i 2012.



Peter Hermanrud, aksjestrateg Swedbank First Securities

1. Tatt i betraktning prisingen bør det være et godt år å kjøpe aksjer, men det er kanskje et år for tidlig. Det er en del industrier som kan bli spennende. Jeg har en idé om solenergi for eksempel, der kan det bli et noen veldig spennende år fremover. Rec er jo den norske aksjen på det. Men skal du si noe om dette må du ta forbehold om at det kan gå helt galt, med ganske høy sannsynlighet. Kanskje du skal vente og kjøpe sent i år.

2. Jeg tror det er lurt å holde seg unna boliger (dette sier Hermanrud etter å ha hørt Yale-professor Roert Shiller, som frykter en norsk boligboble). Det er lett for nordmenn å forkaste argumentene hans, men amerikanerne gjorde det samme for fire år siden, og markedet falt allikevel. Tiden vil vise når prisene endelig faller. Ikke i 2012 tror jeg, men etter hvert kan det vise seg at 2012 var et dårlig år å kjøpe i. Og du må ikke ha statsobligasjoner i de best stilte landene, for der er renten så latterlig lav. Du kan få rentestigning og store kursfall. Disse obligasjonene er bare trygge om du har kort løpetid, ellers er du sårbar for kursfall.

3. I år eller neste år. Nå er jo momentumet på vei oppover. Det ene alternativet er at vi er på vei opp akkurat nå, det andre er at bunnen er til høsten, og oppturen fra sent på høsten. En mulig årsak til at oppturen allerede har startet er at bankenes finansieringssituasjon er bedret etter at Den europeiske sentralbanken tilførte betydelig likviditet i desember.



Christian Vennerød, investor og Dine Penger-gründer

1. Jeg tror for så vidt på obligasjoner, for jeg tror risikoen er overvurdert i markedet – fordi man rett og slett mangler kapital. Jeg tenker ikke på noe spesielt selskap, men i et vanskelig finansieringsmarked er obligasjoner billige. Eiendom er også mulig i Norge, for det ser bra ut her i forhold til resten av verden. Så det å være nasjonal tror jeg på. Det er ille, for man skulle jo gjerne spredd risikoen internasjonalt, men jeg tror ikke på noe som er bedre enn Norge.

2. Aksjer er i det hele tatt en dårlig anvendelse av pengene. Jeg tror ikke det er riktig å kjøpe aksjer nå.

3. Det kan bli en stund til. Kanskje fem år¿ Spørsmålet er: hvor hardt er Norge smittet av Europa-syken? Og hvor alvorlig er det for Norge at man i Europa ikke tar det alvorlig at hele kontinentet er sykt?



Kristian Falnes, forvalter Skagen Global

Les intervju med Falnes her: - Jeg ville ikke veddet på den italienske forbrukeren

1. Skal du ha aksjer, så skal du ha en lenger sparehorisont enn 2012 – fire-fem år i alle fall. Men vi har et godt klima for å øke risikoen. Mange er redd for at ting kan gå galt, og det er en sjanse for det. Men i dag har man rimelig bra odds på sin side.

Jeg anbefaler selskaper som godt kan være hjemmehørende og noterte i Europa, men som har en stor del av aktiviteten sin i Kina, India, Øst-Europa, Sør-Amerika, som har en global tilstedeværelse. I mitt fond har vi en god del store, globale, multinasjonale selskaper, som har et godt distribusjonsapparat i fremvoksende markeder. Type Akzonobel, verdens største malingsselskap, Heidelberg Cement, som ikke har så mye med tysk anleggsvirksomhet å gjøre men tvert imot vekstmarkeder. Unilever, der omsetningen kommer fra vesktmarkeder selv om det er hollandsk notert. På Oslo børs er det veldig få selskaper som er en investering i Norge. Hvis du kjøper Yara, Norsk Hydro eller Statoil så har det ingenting med utviklingen i norsk økonomi å gjøre. Hydro er egentlig et veddemål på hvordan veksten i Kina går fremover.

2. Jeg vil være svært forsiktig med å investere i europeisk finans før denne renselsesprosessen er kommet godt i gang. Vi ser tall på 100 eller 200 milliarder euro som trenges i ny egenkapital i den europeiske banksektoren. Men det å virkelig få tak i kvaliteten på aktiva i denne banken – hva er utlånene egentlig verdt? – det er knøtt umulig. Så selv om kursene er kommet noe ned og noen av bankene har begynt med en rekapitaliseringsprosess, ville jeg vært litt varsom

3. Det er vanskelig å si om en virkelig opptur. Jeg tror du skal være foreberedt på en ruglete trur fortsatt, på volatilitet. Om 2012 blir et godt eller dårlig aksjeår vil avhjenge av hvor godt humøret er på slutten av året, og det er ikke godt å si. Mye frykt og elendighet er allerede priset inn, men dette kan gå enda verre.



Harald Moræus-Hanssen, forvalter Fearnley Fonds

1. Jeg tror at å investere mot det som kan være begynnelsen på en ny oljeboom på norsk sokkel blir lønnsomt, blant annet de som var involvert der ifjor, som Statoil og Lundin Petroleum. Vi håper og tror at man nå har funnet ny teknologi som gjør det lettere å finne olje der man har lett før. Det kan skape vinnere blant de som sitter med lisensene, de som har seismikken som gjør det mulig, og for øvrig hos dem som er involvert i hele prosessen. EMGS er et åpenbart eksempel på en vinner, Røkke-selskapene det samme.

2. Det som ikke ser så bra ut, er shipping. Det har gått fra vondt til verre.

3. På kort sikt tror jeg det er grunn til å være litt optimistisk, fordi de store bekymringene er tatt av bordet. Jeg tror ikke det har snudd, men det hjelper å gi en trilliard euro til de europeiske bankene (ESBs kriselån i desember). Man har hindret et sammenbrudd i banksektoren i Europa, og man har sørget for at noen er i stand til å kjøpe denne statsgjelden, så vi får ikke en finanskollaps i år. På lengre sikt kan tillit bli en utfordring igjen, fordi problemet er at noen til syvende og sist må betale.



Beate Bredesen, forvalter Skagen Vekst

1. Jeg vil peke på energisektoren og den nye optimismen som er knyttet til norsk sokkel. Den tror jeg får store ringvirkninger for mange disipliner under energisektoren. Det er selvfølgelig aksjer som Det norske oljeselskap DETNOR og Statoil STL som er direkte involvert i feltene som går først, men dette er noe som også får ringvirkninger for andre selskaper som får merket det i form av økt aktivitet. Der har jeg i fondet posisjonert meg med en god del i supply. Markedsbalansen er i bedring i 2012, og spesielt 2013 ser bra ut. Det samme gjelder seismikk. Ny leting vil finne sted når man har økt optimisme.

Men jeg ville ikke satset alle pengene på ett brett. Hvis du kan finne et knippe selskaper som er godt posisjonert innen sine segmenter og passe på balansene, at de ikke har for mye gjeld, så tror jeg du kan få ikke bare et hyggelig 2012, men gode år fremover i tid.

2. Alle må få lov til å sette sine sparepenger på det de ønsker, men jeg synes generelt at nordmenn har altfor mye penger i boligmarkedet. De fleste har en oppfatning om at det ikke er noe særlig risiko knyttet til boliginvesteringer. De bør ikke glemme at det kan være virkelig farlig. Men jeg kan jo heller ikke spå noe boligkrakk. Jeg har jo tro på at hjulene i verdensøkonomien holdes i gang og at oljeprisen skal holde seg over 80 dollar, og det gir bakteppe for fortsatt økte investeringer i boligmarkedet. Men det er ikke sikkert det blir samme stigningstakt, og avkastningen sett opp mot aksjer blir dårligere i tiden framover.

3. Kanskje optimismen vi ser allerede kan være det første tegnet på en opptur. En annen ting jeg tror kan bli et tema utover 2012 er at hvis du får en økt optimisme, et aksjemarked som stiger 10-15 prosent, vil det komme en del konsolideringer og oppkjøp. Mange selskap har gode balanser og er interessert i oppkjøp, men har utsatt det. Nå ser de at prisene går opp, og det kan kanskje trigge folk på styrerommet til å ta avgjørelser og komme i gang. Det er en snøball som kan begynner å rulle, og det kan være selvforsterkende. Forskjellen fra 2008 er at mange selskaper har solide balanser.

Les også: Årets favorittaksjer

Aksjene som kan stige 100-200 prosent i år


Norske småsparere kjøpte taperaksjene og solgte vinneraksjene
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.