Det tilsvarer hver femte omsatte bolig i prisklassen 1–3 millioner kroner. Kjøpene ble gjort mulig av Husbanken, skriver Dagens Næringsliv i dag.
I desember 2011 ga Finanstilsynet klar beskjed til bankene: Boligprisene og husholdningenes gjeldsbelastning var bekymringsfull høye. Bankene skulle ikke lenger bidra til høyere samlet gjeld med pant i boligeiendom enn 85 prosent av boligverdi.
Husbanken sto imidlertid ikke på Finanstilsynets adresseliste for rundskrivet.
- Husbanken er ikke underlagt tilsyn av Finanstilsynet, sier tilsynsdirektør Morten Baltzersen.
Økte utbetalingene
Husbanken svarte med å øke utbetalingen av startlån med 19 prosent fra 2011 til 2012 – fra 6,3 til 7,5 milliarder kroner. Og det var etter at 44 prosent av søknadene om startlån var avslått.
Låntagerne var boligkjøpere som bankene vegret seg mot å låne penger til i frykt for tap.
Ifjor fordelte norske kommuner startlån fra Husbanken til 12.512 låntagere. Tre av fire låntagere hadde ingen egenkapital. Deres boligkjøp ble finansiert 100 prosent – enten gjennom statlige startlån (36 prosent) eller i kombinasjon med lån i private banker (39 prosent).
– I retningslinjene for startlån er kommunene gitt et stort handlingsrom, sier administrerende direktør Bård Øistensen i Husbanken.
Et krav er at boligene som skal finansieres, er nøkterne – både i pris og standard.
Det ble ifjor omsatt drøyt 50.000 boliger i prisklassen 1–3 millioner kroner i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Antallet startlån som gikk til fullfinansiering, var snaut 10.000.
Antallet boligkjøp som ble fullfinansiert med lån fra staten, tilsvarer anslagsvis 20 prosent av alle omsatte boliger i den mest aktuelle prisklassen.
Erkjenner konflikt
Statssekretær Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i Kommunal- og regionaldepartementet avviser at Husbanken, som sorterer inn under hennes departement, undergraver Finanstilsynets bestrebelser for å sikre finansiell stabilitet i Norge.
– Men vi skal være ærlige på at det foreligger politiske målkonflikter. Finanstilsynet har legitime og viktige mål å ivareta, men regjeringen er også opptatt at varig vanskeligstilte skal ha mulighet til å bli boligeiere, sier Tvinnereim.
Hva som skal til for å bli ansett som «varig vanskeligstilt», kan hun ikke angi presist.
Les også:
<b>Rødgrønn boligboble: - Det får enorme konsekvenser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.