Konkurransetilsynets ferskeste prisoversikt over tilbyderne av såkalt standard variabel kraft, viser at det er mange tusen kroner å spare ved å bytte fra den dyreste til den billigste.
Ifølge Europower, som har sett nærmere på listen, ser det ut til at lojale strømkunder straffes på pungen. Det er nemlig kraftleverandører med overvekt av trofaste, lokale kunder som dominerer lista over de dyreste tilbydere av standard variabel pris- kontrakt, skriver Europower.
Fraråder kundene avtalen
En av leverandørene som kommer dårlig ut på listen er Hallingkraft. Daglig leder Kirsten Helling avviser at årsaken er at de kan melke gamle, lojale kunder. De ønsker derimot ikke nye kunder på slike kontrakter.
- Vi ønsker ikke å få inn nye kunder på standard variabel pris. Og de kundene vi har på slike avtaler prøver i å få over på spotprisavtaler, sier Helling til DN.no.
- Så dere er dyre på standard variabel pris for å gi kundene et insentiv til heller å velge spot?
- Ja, nettopp.
Standard variabel pris har tradisjonelt vært den klart vanligste kontraktstypen blant norske strømkunder. Her blir prisen satt fast hver fjortende dag, mens kunder med spotpris betaler et gjennomsnitt av markedsprisen pluss et påslag over tid.
Historisk sett har spotpris vært billigere på sikt, men i perioder med høye priser kan standard variabel pris ligge under.
I Hallingkraft er det nå bare et par tusen kunder tilbake på den tradisjonelle standard-kontrakten, mens det er 30.000 kunder på spotpris.
Leverandøren ligger omtrent midt på treet på listen over landets billigste leverandører av kraft til spotpris (basert på 20.000 kw/h forbruk i året).
Vanskelig å overbevise alle
I Hallingkraft skulle de helst sett at ingen av kundene deres hadde den gamle typen avtale. Men ikke fordi det er noe selskapet selv tjener mer på spot-avtalene, bedyrer daglig leder.
- Nei, dette er noe vi ønsker fordi det er til det beste for kunden. Vi tjener mest på standard variabel pris, og det samme gjør alle andre strømleverandører fordi de tar igjen på prisene i etterkant dersom det i en periode er mer lønnsomt med standard enn spot, sier Helling.
Hallingkraft har vurdert å flytte alle sine standard-kunder over på spotpris. Men det er ikke så lett. Det krever selvsagt godkjenning fra hver enkelt kunde, og det er ikke alle som ønsker det, selv om de etter alle solemerker blir billigere for dem.
- Det kan være vanskelig å kommunisere at spot er billigere all den tid variabel pris i perioder vil ligge under. Det er noen lokale kunder sliter med å forstå det, og kanskje har de ikke lyst til å forstå det heller, sier Helling.
Les også: Svenskepriser på strøm på Østlandet
Diskutér saken under artikkelen.
Her er de ti dyreste
I dag, mandag, satte leverandører som Kraftinor, Hafslund Strøm og Fortum Markets opp prisen med mellom 8 og 18 prosent, og en rekke andre leverandører kommer til å følge etter.
Etter prisendringene som nå kommer blir den nye listen over de ti dyreste leverandørene seende slik ut. Billigste leverandør er til sammenligning Ustekveikja Energi Lavpris som tilbyr standard variabel pris, med etterskuddsbetaling, til 54,90 øre/kWh.
Kilde: Konkurransetilsynet
*) Kraftinor-prisen er her tillagt moms for å gjøre den sammenlignbar med prisene hos de øvrige leverandørene. Standard variabel pris-kontrakten til Kraftinor er fritatt for moms, fordi det kun leveres innenfor nettområdene til Narvik Energinett, Vesterålskraft Nett og Lofotkraft som alle ligger innfor den moms-frie sonen i Nord-Norge. Kundene betaler derfor 63,40 øre/kWh, momsfritt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.