Det kan gå mot «vårens store visningshelg», mener styreleder Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbud. Da er gode værutsikter slett ingen ulempe:

- Mange boliger viser seg fra sin beste side i solen, påpeker han.

I jakten på drømmeboligen er det kanskje ekstra lett å la seg blende?

Fellene som kan koste deg dyrt i ettertid er i hvertfall de du ikke ser ved første øyekast, advarer ekspertene.

- Altfor mange bruker for lite tid på visning og haster inn i en situasjon de ikke helt er klar over hva innebærer, sier takstmann Thomas Vogt i MNTF til DN.no.

- Mitt beste tips er å ikke stresse, sier han.

Bad og kjeller
Vogt mener man på visning bør bruke spesielt mye tid på to rom: Bad og kjeller.

- Se etter sprekker på fliser og fuger på badet. Sjekk ned i sluket og få greie på hvor gammelt det er. Husk at dersom det er et jernsluk, har badet på mange måter gått ut på dato.

- Kjelleren bør du undersøke for fukt, noe som er et kjempeproblem i dagens bygningsmasse. Sjekk om innredede kjellere i gamle hus er byggemeldt, eventuelt endret fra bodareal til bruksareal. Veldig mange har innredet gamle kjellere med en fuktutsatt konstruksjon.

Å ha med en fagkyndig på visning kan være en stor fordel, mener den erfarne takstmannen.

- Takstdokumentet sier lite
Fra 1. januar 2015 vil såkalte boligsalgsrapporter bli innført på alle ordinære eiendommer som selges gjennom eiendomsmeglingsforetakene Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) representerer. Boligsalgsrapporten er en omfattende tilstandsrapport med spesiell vekt på å vurdere de byggtekniske forholdene som er særlig relevante ved eierskifte.

I mellomtiden må mange boligkjøpere lene seg på takstdokumentet.

- Verdi- og lånetakst sier ikke så veldig mye, det er kun en visuell observasjon og ikke forbundet med krav til for eksempel fuktmåling, advarer Vogt.

Ifølge takstmannen leser riktignok de færreste boligkjøpere det som står i takstdokument. Og de som gjør det har en tendens til å stole blindt på opplysningene, hevder han.

- Det er viktig å huske at du som forbruker har en undersøkelsesplikt. Du bør kontrollere at det som står i taksten stemmer. Gå for eksempel inn i sikringsskapet og sjekk.

- Hvor mye kan vi spørre eiendomsmegleren om?

- Eiendomsmeglere er ikke fokusert byggteknisk. Det er derfor de bruker takstmenn og det er kanskje derfor takstmenn og meglere har to oppfatninger av pris. Megleren fokuserer på de positive tingene for å få solgt boligen.

Fordeler på andres eiendom
Når det gjelder det juridiske ved eiendommen, vil salgs- og markedsdirektør Sindre Landmark i Norsk Eiendomsinformasjon komme med en viktig påminnelse.

- Eienomsmegleren har visse plikter til å melde det som er på den eiendommen du kjøper. Samtidig må du sjekke om det kan være noen fordeler som ligger på andre eiendommer, sier Landmark til DN.no.

- Til mange eldre eiendommer finnes det rettigheter ikke alle er klar over. Det kan være båtfesterett, fiskerett, vann- og beiterett eller rett til parkeringsplass. Slike rettigheter kan være ført inn i Gammel grunnbok, et håndskrevet eiendomsregister som ble digitalisert på begynnelsen av 1990-tallet, utdyper han.

Norsk Eiendomsinformasjon er underlagt Nærings- og handelsdepartementet og leverer blant annet tjenesten Infoland.no - en formidlingskanal som omfatter eiendomsregisteret, informasjon fra kommuner og boligbyggelag, samt kartdata og eiendomsprofiler.

- Bruk nettstedet aktivtivt til å finne svar på disse spørsmålene, er tipset til Landmark.

Les også:
Rekordmange leiligheter presser ned leieprisene
Derfor har vi ingen boligboble
Slik kutter du meglerutgiftene med tusenvis av kroner
Slik sparte de 50.000 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.