En fersk undersøkelse fra Finanstilsynet viser at det var færre lån med høy belåningsgrad høsten 2009. Nivået er imidlertid høyere enn bare et halvt år tidligere.

- Vi gjorde en ekstraordinær undersøkelse våren 2009. Da var det en vesentlig mer nøktern praksis. Nå viser undersøkelsen en stor grad av tilbakevending til det gamle mønsteret, men det er en viss moderasjon på lån på over 100 prosent av boligens verdi, sier finanstilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo på Samfunnsøkonomenes valutaseminar på Lysebu fredag.

Færre med lån utover boligverdien
Ifølge undersøkelsen hadde 38,5 prosent en belåning høyere enn 80 prosent av boligens verdi. Dette var fire prosentpoeng lavere enn ett år tidligere.

Det var særlig omfanget av lån som gikk utover boligens verdi som viste en nedgang siste år, fra 13,0 til 9,3 prosent, opplyser tilsynet.

Det er spesielt yngre låntagere som har høy belåningsgrad på boliger.

Undersøkelsen viser at 25 prosent av de under 35 år fikk låne mer enn 100 prosent av boligens verdi.

- Stort sett går det bra, for man tjener mer etterhvert. Men man utsetter seg for en risiko, sier Skogstad Aamo og viser til at man sitter igjen med en restgjeld dersom man brått blir nødt til å skifte bolig.

Bare 7,5 prosent har fastrente
Ifølge tilsynet var andelen lån med fastrente på i overkant av fire prosent. Dette er på linje med de to siste årene.

- Bare fire prosent av husholdningene tok forsikringspremien som det ligger i å ha et fastrentelån. Merkostnaden ved fastrente er veldig liten i forhold til om man skulle tegne ordinær gjeldsforsikring, sier finanstilsynsdirektøren.

"For norske personkunders totale lån var kun 7,5 prosent fastrente, noe som gjør at låntagerne raskt merker endringer i rente rentenivået", skriver tilsynet.

En separat undersøkelse viser at utnyttelsesgraden på rammekreditter varierer mye avhengig av låntagers alder. De yngre låntagerne har i gjennomsnitt en betydelig høyere utnyttelsesgrad enn de eldre.

Varierende sikkerhetsmargin
Bankene bruker nå en sikkerhetsmargin på fire til fem prosentpoeng i forhold til dagens rente når de vurderer lånesøknader.

Flere banker oppga imidlertid at de fremdeles benytter en margin på kun tre prosentpoeng.

Les også: På innsiden: Bekymrede menn

- Ikke kjøp på dagens nedgang (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.