Stortinget fikk i dag presentert forslagene til ny fordeling av foreldrepermisjon.
De viktigste endringene er utvidelse av fedrekvoten fra 10 til 12 uker, og utvidelse av den totale foreldrepermisjonen med en uke. Samtidig får også fedre der mor er uføretrygdet, rett på fedrekvote.
- Vi har feiret med kake, for dette er en god dag for alle landets pappaer, sa barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken fra Stortingets talerstol. Han hadde tidligere på dagen delt ut "pappas andel av kakestykket" på Karl Johan.
- Jeg skulle gjerne avskaffet kvoten
Både ministeren og flere av regjeringens representanter understreket i Stortinget i dag, hvorfor det er nødvendig å utvide fedrekvoten for å få norske menn til å være mer hjemme med barna. De viste blant annet til Danmark der man har gått motsatt vei - med resultat at færre fedre enn før nå tar ut pappaperm.
- Jeg skulle gjerne avskaffet kvoten fordi det ikke er bruk for den. Men se på Danmark. Det er ikke fordi danske fedre ikke ønsker å være med barna sine at andelen i pappaperm går drastisk ned!
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SVs representanter tok på rekke og rad til orde for at pappas foreldrepermisjon enn så lenge henger direkte sammen med hvor stor pappas kvote er. I takt med innføring og utvidelse av pappakvoten, har antall fedre i pappaperm økt fra 900 til 40.000, ble det vist til - og at pappas andel nesten alltid tilsvarte kvoten.
- I dag er det allment akseptert at fedre tar ut sin del. Fedrekvoten har slik endret det norske samfunnet, hevdet Lysbakken.
- Pappa trenger ingen kvote!
Men opposisjonen synes ikke dagen i dag gir grunn til å feire med kake - selv om de understreket at også de er for at fedre er hjemme med barn.
- De rødgrønne elsker å bruke som argument at dette er et ledd i likestillingen. Men nå har far lovfestet flere uker enn mor. Vi må ikke legge klamme hender over alle ting familiene skal gjøre. Dette vil ramme valgfriheten til bønder, selvstendig næringsdrivende og småbedrifter. Vi har tro på at familien klarer å finne ut av denne fordelingen selv, sa Solveig Horne fra Frp.
Hun fikk støtte fra Høyres Linda C. Hofstad Helleland, som misliker sterkt at de rødgrønne fremstiller forslaget som en hyllest til den norske mannens rett til å være hjemme med barn.
- Jeg tar det for gitt at den norske mannen har lyst til å være sammen med barnet sitt. Og at han ikke trenger noen kvote for å få det til. Jeg tror derfor ikke alle som nå venter på sitt lille barn, er like glad i dag. Det er familier som ikke har mulighet til å ta ut denne kvoten, fordi det er vanskelig å få til i hverdagen.
Mamma tar 85 prosent
Regjeringens representanter mer enn antydet at opposisjonen ikke har særlig kontakt med virkeligheten om de tror at likestillingen kommer til å ordne seg selv, dersom familiene får full frihet over foreldrepermisjonen.
Likestillingsminister Lysbakken gikk til angrep på høyresidens ønske om å gå i mot utvidelsen av fedrekvoten, og til og med fjerne eller redusere den.
- Fortsatt hører jeg om mødre som sier at frikvoten er mammas kvote. Og om arbeidsgivere som ikke aksepterer at pappa tar ut perm utover kvoten. Jeg undres over motstanden fra høyresiden, for vi har langt igjen til det er like akseptert at pappa tar ut mer. Vi vil ikke tilbake til at fedre må stå med luen i hånden på sjefens kontor hvis ønsker å ta ut pappaperm, sa Lysbakken.
Han fikk støtte av representanten Kåre Simensen fra Arbeiderpartiet, som understreket at også valgfrihet har sin pris.
- Da jeg sist ble pappa i 1979 fikk jeg, etter harde forhandlinger med min sjef, fri i fire timer med lønn!
Siden den gang har Norge fått en av verdens mest generøse foreldrepermisjonsordninger. Og tross innføringen av pappakvoten, tar fremdeles mor ut 85 prosent av permisjonen. I det nye forslaget til foreldrepermisjon tas den ene uken ekstra til far fra frikvoten, mens den andre uken er en utvidelse.
Proposisjonen inneholder også forslag om å gi fedre rett til å ta ut foreldrepenger i samme uketall som fedrekvoten (tolv uker) i tilfeller der mor mottar uførepensjon fra folketrygden.
De nye reglene trer, hvis de blir vedtatt i Stortinget, i kraft 1. juli. De vil omfatte alle som føder eller overtar omsorg for barn etter denne datoen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.