Grethe Hilditch (65) og en rekke eldre damer ble av sin investeringsrådgiver anbefalt å satse store beløp på å bygge luksushotell på Norefjell.
Hilditch, som har tapt ti millioner kroner, saksøker nå Acta, sin egen investeringsrådgiver og hotellprosjektets advokat.
Høsten 2007 fikk norsklektor Grethe Hilditch ved Høgskolen i Oslo ti millioner kroner inn på konto. Det som ville ha fortont seg som en drøm for de fleste, skulle bli begynnelsen på et årelangt mareritt for den eldre damen. Etter et langt yrkesaktivt liv med språkundervisning så Hilditch frem til å bli pensjonist. Millionene stammet fra salget av en forretningseiendom i Oslo som Hilditch hadde arvet noen år før. Pengene skulle brukes til å sikre henne en god alderdom.
- Hennes tanke var at hun ønsket å ha penger å bruke som pensjonist, mens hun fortsatt var frisk og rask til å reise og gjennomføre andre planer. Så gikk det aldeles galt, sier Hilditch' advokat Harald Hjort.
Hilditch mangeårige økonomiske rådgiver, Frode Hope, anbefalte henne å putte alle pengene i et hotellprosjekt. Hilditch fulgte rådet og eier nær en fjerdedel av hotellprosjektet.
Siden har pengene vært fryst. Hotellet er aldri blitt bygget.
- Alle fortviler over dette
Flere eldre damer er store aksjonærer i høyfjellsprosjektet. Gro Hillestad Thune (68) eier seks prosent, Anne-Beth Saville (62) eier 12 prosent, Grethe Hilditch (65) eier 23 prosent, Marianne N. Simonsen (58) eier åtte prosent, mens Ingrid Gundersen (51) eier ni prosent. Tilsammen eier disse damene 58 prosent av hotellprosjektet etter å ha investert 25 millioner kroner.
- Disse damene har ikke hatt greie på forretningsdrift, men har hatt penger å investere, og så er de blitt veiledet og villedet inn i dette prosjektet som i utgangspunktet ikke har vært liv laga, sier Hilditch' advokat Harald Hjort.
Ifølge Hjort har alle damene vært kunder av investeringsrådgiver Frode Hope.
- Slik jeg har forstått det, har han vervet alle disse investorene, sier advokaten.
- Tragisk
Tidligere dommer ved Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, Gro Hillestad Thune, har investert 2,5 millioner kroner i Skiers Lodge på Norefjell.
- Hele prosjektet er et problem og er tragisk slik det ble. Jeg orker nesten ikke å snakke om det. Det er gjort noen forsøk på å få prosjektet på beina. Alle fortviler over dette, det ble helt feil, og det skulle aldri vært puttet inn penger på de premissene der, sier Hillestad Thune.
Hun mener prosjektet ble hardt rammet av finanskrisen, og har fortsatt ikke gitt opp håpet.
- Alt gikk galt på én gang. Det er mulig det ikke ville gått bra uansett, det vet jeg ikke. Alle aksjonærene har samarbeidet for å se om det er mulig å få reddet noe ut. Tapet er ikke klart, sier hun.
Hillestad Thune angrer på investeringen og sier det dreier seg om mye penger for henne.
- Jeg skulle aldri vært inne i det prosjektet. Det er bare trist, du aner ikke hvor trøblete dette har vært, sier hun.
Marianne N. Simonsen og Ingrid Gundersen ønsker ikke å si noe om sin involvering i hotellprosjektet. DN har ikke fått kontakt med Anne-Beth Saville.
Eksklusive suiter
Økonomiske rådgiver Frode Hope var partner og en av de største eierne i investeringsrådgivningsfirmaet Axir (nå eid av børsnoterte Acta Holding) på den tiden.
- Hope visste godt om forretningseiendommen som ble solgt og at Hilditch hadde et reinvesteringsbehov. Så kom han opp med dette forslaget om hotellprosjektet høsten 2007 som han sterkt anbefalte henne, sier Hjort.
På et møte på Hopes kontor i Axir ble Hilditch presentert for det eksklusive hotellprosjektet Skiers Lodge på Norefjell, halvannen times reise fra Oslo. Ideen var å bygge 49 eksklusive suiter til i underkant av 300 millioner kroner. Suitene i det planlagte femstjerners hotellet skulle alle bygges i «american lodge»-stil med «massiv bruk av tre og stein», som det står i presentasjonen.
- Hilditch ønsket å plassere pengene trygt slik at hun kunne fortsette å få en jevn årlig avkastning. Samtidig ville hun gjerne ha muligheten til å frigjøre penger når hun hadde behov for det, sier Hjort.
Helt uegnet
Nå har hun gått til søksmål mot både Hope og Acta Markets for å få erstattet de ti millioner kronene hun investerte i eiendomsprosjektet.
- Ingen andre plasseringsalternativer ble presentert av Hope, sier Hjort.
Hilditch overførte ti millioner kroner til en konto på Hopes anvisning. Hjort mener at Hopes rådgivning sviktet på det groveste ved at ingen sikkerheter eller skriftlige avtaler var etablert for investeringen. Han viser også til at hotellprosjektet var helt uegnet for Hilditch' formål om en trygg plassering.
- Hope solgte min klient et høyrisiko investeringsprosjekt, sier Hjort.
Advokaten viser til at Hope sier han ikke har hatt noen fortjeneste på å hente inn penger til prosjektet, men mener det ikke er sannsynlig at en profesjonell investeringsrådgiver ville påtatt seg et slikt oppdrag gratis. Han viser også til interne styredokumenter fra hotellselskapet i 2009 der det står at «Frode Hope har sørget for finansiering så langt». Hjort påpeker at Hope sørget for at selskapet fikk et fire måneders kortsiktig lån på 700.000 kroner mot en årlig rente på 25 prosent, noe styret i hotellselskapet aksepterte.
«Ble lurt»
Hilditch trodde hun kjøpte seg inn i et etablert og seriøst eiendomsprosjekt.
- Hilditch ble også, uten at hun visste det selv, den som formelt ble gjort til gründeren av et nytt selskap. Det hadde hun ingen forretningsmessige forutsetninger for. Hun la inn ti millioner kroner i potten, og ble dermed den som også satte aksjekursen for andre investorer. På samme måte som hun selv ble lurt, ga Hope inntrykk av at det var store og profesjonelle investorer inne og at hun skulle være i kjølvannet av dem, sier Hjort.
Advokaten mener at prosjektet trenger byggelån på cirka 200 millioner kroner skal hotellet reises, men selskapet har ikke noen egenkapital som gjør det mulig å få noe lån.
- Pengene som er kommet inn, brukes ikke til å bygge hotell, men er bare videreført til vedkommende som lanserte ideen om hotellprosjektet. Det selskapet sitter på i dag, er en festekontrakt og en arkitekttegning av hotellet samt aksjer i et tomt datterselskap med oppblåst verdi. Det er ingen kapital å bygge hotell for, og det skjer ingenting i selskapet, sier han.
Harald Hjort mener det er utenkelig at hotellprosjektet kan realiseres uten at nåværende aksjekapital nedskrives og at investorene dermed må ta tapet.
Hope nekter skyld
Investeringsrådgiver Frode Hope nekter for å ha gjort noe galt i forbindelse med hotellprosjektet og avviser grunnlaget for søksmålet mot ham.
- Hope bestrider grunnlaget for kravet. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken mens den står for domstolene, sier Hopes advokat Erlend W. Holstrøm i Wikborg Rein.
Informasjonsdirektør Rune Wangsmo i Acta er overrasket over at Acta Markets (tidligere Axir asa) er saksøkt og viser til at Grethe Hilditch har underskrevet på at selskapet ikke hadde noe med hotellprosjektet å gjøre.
- Saksøker har signert en skriftlig erklæring på at Axir ikke var, og ikke ville bli, involvert i dette prosjektet, skriver Wangsmo i en epost.
Les også:
Hotelldrøm endte i dundrende konkurs for shippingarving
- Kjøpte sommerhus på Aruba i stedet for hytte på fjellet
- Drømmerne og spekulantene er borte
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.