For snaue to uker siden ble den ene delen av en tomannsbolig i Blåsbortveien på Tåsen i Oslo lagt ut for salg til 6.990.000 kroner.

Da den ikke ble solgt kunne potensielle kjøpere håpet at prisen ville være noe lavere når boligen kom tilbake til markedet denne uken. Noen kan ha fått seg en overraskelse da de så den nye prisantydningen: 7.300.000 kroner.

- Ytterst sjelden
At manglende etterspørsel på en bolig i markedet følges opp med å øke prisen snarere enn å senke den, hører med til sjeldenhetene, bekrefter leder i Norges Eiendsomsmeglerforbund, Christian Dreyer.

- Det er ikke den vanligste måten å gjøre det på. Det normale er å gå ned i pris. Jeg har vel opplevd det, men det er ytterst sjelden. Men det betyr ikke at det er galt å gjøre det, sier han.

Eiendomsmegler Tommy Løvli i Krogsveen, som er ansvarlig for salget av Tåsen-boligen, forstår at det kan virke rart å sette opp prisen på en bolig som tilsynelatende allerede er lite etterspurt. Men han understreker at det kun dreier seg om å gi markedet et mer reelt inntrykk av prisen eieren faktisk er villig til å akseptere.

- Mer oppriktig
- At det er uvanlig å endre prisen opp, det er jeg enig i, men at det er å forlede markedet på noen måte, er absolutt ikke det vi har tenkt – snarere tvert i mot. Det er å være mer oppriktig på hva man selger for, sier han i et telefonintervju med DN.no.

Løvli understreker at den nye prisantydningen er faktisk takst, og at boligen altså opprinnelig var priset under takst.

- Det skyldes dårlig kommunikasjon i forhold til hvilke forventninger man som eier har hatt, forklarer han.

- Ikke taktisk vurdering
Løvli avviser kontant at prisøkningen kan sees i sammenheng med den ferske boligprisstatistikken som ble lagt frem denne uken. Den viste at prisene hoppet hele fire prosent i januar. Prisøkningen på Tåsen-boligen er på 4,4 prosent.

- Det har ikke slått meg i det hele tatt. Taksten er den samme som den var før den meldingen kom. Jeg kan for så vidt skjønne tanken, og hører observasjonen, men det har ikke noen sammenheng, sier han.

- Det er ikke en taktisk vurdering bak det, det er en faktisk vurdering bak det, for å si hvilken pris man selger for. Det er ikke sikkert eier får den prisen man ber om nå, og da er det opp til eier å se om man er fornøyd med lavere bud eller om man vil vente en stund.

Les mer: Kraftig boligprishopp

Dreyer i Eiendomsmeglerforbundet mener også at prisøkningen kan sees på som en mer åpen beskjed til markedet.

- Det er en sympatisk måte å synliggjøre det man må ha for at boligen skal selges. Når man velger i runde to å gå ut og si «det er dette jeg må ha for å være fornøyd», så er det i utgangspunktet veldig lite taktiske disposisjoner som ligger bak, sier han.

Tilfeldigheter
Nå håper megler Løvli at det vil komme bud som bedre sammenfaller med eierens forventninger.

- Vi føler vi ikke har fått et godt svar på hva markedet er villig til å gi. Vi har veldig god tid, sier han.

- Både du og jeg vet at det er veldig mye tilfeldigheter i markedet, legger han til – og viser for eksempel til at det godt kan hende at akkurat den kjøperen som var villig til å by høyere, ikke rakk visningen i forrige uke.

Les mer:

Sigbjørn Johnsen er bekymret for boligprisene

- Tror vi kan ha høy boligprisvekst ganske lenge

Spår bråstopp i boligprisveksten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.