De ferske tallene fra Nav viser at arbeidsledigheten i Norge er omtrent uendret siden ifjor. En tendens er imidlertid urovekkende- antallet langtidsledige er nesten doblet siden ifjor.
I august var det registrert 21.300 langtidsledige, det vil si arbeidsledige som har søkt jobb i mer enn ett år. Det er 43 prosent flere enn på samme tid i fjor.
– Det er bekymringsfullt at de som har vært ledige lenge, sliter med å komme i jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
Langtidsledigheten er særlig problematisk, fordi det viser seg at det blir vanskeligere å komme i jobb dersom man står lenge utenfor arbeidsmarkedet.
Stabil ledighet
76.100 personer var i august registrert som helt arbeidsledige hos Nav. Det tilsvarer en ledighet på 2,9 prosent av arbeidsstyrken. Justert for vanlige sesongvariasjoner økte ledigheten med 200 personer fra august i fjor.
– Arbeidsledigheten er omtrent uendret siste måneden. Basert på moderat vekst i økonomien og endret etterspørsel etter arbeidskraft, er dette positivt, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap).
Hun legger til at den økonomiske utviklingen i utlandet fortsatt er usikker, og at regjeringen derfor følger situasjonen nøye.
Her kan du lese Statistisk sentralbyrås ferske prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge: Norge nær bunnen
Offentlig sektor
Det siste året har det vært nedgang i ledigheten blant bygge- og anleggsarbeidere, industriarbeidere, meglere og konsulenter.
– Dette viser at de yrkesgruppene som først ble hardest rammet av finanskrisen, nå klarer seg bedre, sier Saglie.
Ledigheten har økt mest for yrkesgrupper med tilknytning til offentlig sektor, og veksten har vært sterkest blant akademikere, helse- og omsorgsarbeidere samt innen undervisning og barne- og ungdomsarbeid.
Stor variasjon mellom fylkene
Det er store forskjeller i ledighetsutviklingen fylkene imellom. Den har økt mest i Sogn og Fjordane, med 16 prosent, mens Oppland og Troms har hatt en nedgang på henholdsvis 13 og 10 prosent. I Oslo økte ledigheten med 6 prosent.
Lavest ledighet har nå Oppland med 2,2 prosent, mens ledigheten er høyest i Oslo med 4 prosent.
Menn bedre stilt
Det er 1 prosent færre ledige menn enn for ett år siden, mens det er 3 prosent flere ledige kvinner. For kvinner under 30 år har ledigheten økt med 10 prosent, mens den har gått ned med 2 prosent for menn i samme aldersgruppe.
Les også: Unge menn vinner jobbene
- Vi er fremdeles skeptiske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.