Nordmenn har tradisjonelt vært lite interessert i å binde renten på boliglånet, men det høye rentenivået ifjor høst har fått flere til å vurdere å binde hele eller deler av boliglånet, skriver Dagens Næringsliv.

Andelen fastrentelån lå ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) på drøyt syv prosent ved utgangen av tredje kvartal ifjor. Nå ser det ut til at interessen for rentebinding øker.

- En undersøkelse vi har gjort viser at 13 prosent nå sier at de «helt sikkert» vil vurdere å binde renten, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor. Undersøkelsen hun refererer til ble gjort av Synovate MMI på oppdrag fra banken i forrige uke.

Gjedrem: <b>- Bind renten</b>

-Oppsiktsvekkende
Ifølge Jørgensen ligger andelen som oppgir at de vurderer rentebinding i denne typen undersøkelser normalt på mellom åtte og ni prosent.

- At 13 prosent sier de vil binde renten er et stort hopp. Enda mer oppsiktsvekkende er det at 19 prosent av dem som har en årsinntekt på mellom 400.000 og 600.000 sier det samme, sier Jørgensen.

Hun sier hun har hatt unormalt mange telefoner der rentebinding har vært tema i det siste. Bankens kundeservice har opplevd det samme.

Forbrukerøkonomen sier at det fortsatt er risikabelt å prøve å time når man eventuelt skal binde renten - dersom ambisjonen er å tjene penger på det. Ifølge makroøkonomene kan vi etterhvert regne med boliglånsrenter ned på tretallet. Over tid har det heller ikke lønt seg å velge fastrente.

- Jeg tror likevel at høstens erf#229er, med et raskt stigende rentenivå, fikk mange til å kjenne på om lånebelastningen var for høy. Det er en veldig ekkel følelse, og mange vil ikke tilbake i den situasjonen, sier Jørgensen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.