Hvert år spør Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) 3000 nordmenn som har boliglån om økonomien deres tåler en renteøkning.
Svaret i år er at 61 prosent mener de tåler en renteøkning på to prosentpoeng, mens 65 prosent mente det samme ifjor. Under halvparten sier at økonomien tåler en oppgang på fire prosentpoeng. 46 prosent i år, mot 48 prosent ifjor, skriver Dagens Næringsliv.
-Det er færre enn ifjor som svarer at de tåler en renteøkning. Det er noe overraskende sett i lys av bedringen i arbeidsmarkedet og det betydelige reallønnsveksten folk har fått siste år. Norges Banks rentebane viser at renten kan stige med så mye som tre prosentpoeng allerede i 2014. Det vil gi en boliglånsrente på mellom seks og syv prosent, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i FNO til DN.
Gjeld løper fra lønnsveksten
Økningen i antall som ikke tåler høyere rente kan ifølge Hyttnes skyldes at gjeldsveksten har økt mer enn reallønnsveksten.
Hver låntager har nå ifølge Finanstilsynet i gjennomsnitt to ganger inntekten i lån, men rundt 300.000 husholdninger har mer enn tre ganger inntekten sin i lån.
Med den ventede renteøkningen vil over 400.000 husholdninger få en rentebelastning på over 20 prosent av disponibel inntekt i 2012-2013.
Hyttnes presiserer imidlertid at renteøkninger ikke vil bety dramatisk reduksjon i husholdningenes velferd, men at det snarere handler om å droppe en sydentur eller vente med å bytte ut kjøkkenet.
- For låntakerne er det viktig å se nærmere på hva privatøkonomien tåler av renteøkning. Det er viktig å betale ned på lån og bygge gode buffere som en kan dra nytte av dersom det blir uventede utgifter. Ta gjerne kontakt med banken dersom du er i tvil om du klarer en renteøkning på 2-4 prosentpoeng, sier Hyttnes i en pressemelding.
Les også:
- De vil sette opp renten
<b>Vi låner mer</b>
<b>Tidenes høyeste boligpriser</b>
<b>Norge er Nordens boligkonge</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.