Yunus Yildiz er ikke helt sikker på når eller om han ønsker å kjøpe bolig. Han vil derfor ikke å binde pengene til dette formålet gjennom spareordningen Boligsp#229 for ungdom (BSU).

Han er ikke alene. Hver tredje person i alderen 18-26 kan risikere å falle utenfor den gunstige ordningen, ifølge en fersk undersøkelse Synovate har utført for Nordea. Bare to av tre i denne alderen har opprettet BSU-konto.

 

- De som ikke har startet sp#229en innen de er 26, har stor sannsynlighet for å aldri komme i mål, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea til DN.no.

Les:
- Det føles godt å betale ned på sin egen leilighet

For å fullspare en BSU-konto må du starte senest det året du fyller 26, for å rekke å komme i mål innen du fyller 33 (som er det siste året du kan sette inn penger). Hvis du venter med å starte til du er 26, må du spare maksbeløpet hvert år, samt legge inn 10.000 ett år, for at det skal gå opp i totalsummen av hva du kan spare i BSU, 150.000 kroner.

- Du gjør det litt tøft for deg selv hvis du utsetter sp#229en til det året du fyller 26. Sparebeløpet har en maksgrense på 20.000 kroner per år, så hvis du misser på noen år da, er du allerede i faresonen, bemerker økonomen.

- Har ikke troen på at du ha BSU
Yildiz jobber som barsjef på Mucho Mas på Grünerløkka på heltid, og studerer markedsføring på Handelshøyskolen BI på deltid. Han tjener godt nok til å kunne legge av noe til bolig, men har valgt å prioritere annerledes.

Sjekk boligprisene der du bor

- Jeg tenker ikke så langt frem i tid. Den dagen jeg vil kjøpe, regner jeg med at det går i orden. Jeg kjenner til alle fordelene med BSU, men jeg har ikke troen på at du ha BSU for å komme deg inn på boligmarkedet, sier 26-åringen, og tilføyer:

- Jeg kjenner mange som ikke sparer i BSU, og flere av dem har likevel kjøpt seg leilighet, konstaterer markedsføringsstudenten.

Han tror grunnen til at mange styrer unna er at de ikke vil binde seg til noe, spesielt ikke til å måtte bruke pengene på nettopp bolig. Selv leier han en leilighet på Vestli i Oslo, og vet ikke når han kommer til å eie noe selv.

- Jeg lever litt i nuet. Ikke ti år frem i tid. Kanskje jeg begynner å tenke på å kjøpe når jeg er ferdig med studiene og har fått en bedre jobb. Eller den dagen jeg kanskje gifter meg eller slår meg til ro med noen, sier han til DN.no.

 

Spar uten å tape kjøpekraft
- Slik boligprisene har utviklet seg, er BSU praktisk talt den eneste måten å spare på uten at pengene taper kjøpekraft, forklarer Warloe.

Skattefradraget og den gunstige renten gjør at avkastningen blir høyere enn boligprisstigningen. Sparer du på andre måter, kan du tape penger fordi økningen i boligprisene er høyere enn innskuddsrenten.

Slik ser også bildet ut fremover i tid. Hittil i år har gjennomsnittsprisene steget med åtte prosent, som er det samme som boligprisene steg med ifjor, og de fleste analytikermiljøer spår fortsatt solid prisstigning i årene fremover. SSBs prognoser for konjunkturutvikling legger opp til boligprisvekst på over seks prosent de neste tre årene.

Warloe poengterer at også fondssp#229 er en gunstig spareform, men at det i denne sammenheng er mindre aktuelt da dette krever lang sparehorisont.

- For mange blir BSU-sp#229 selve inngangsbilletten til boligmarkedet, sier Warloe, og legger til at dette ble enda viktigere etter at fjorårets retningslinjer fra Finanstilsynet om maksimalt 90 prosent belåning trådte i kraft.

Det er nesten så denne spareordningen burde vært obligatorisk.

Dropp ferien - spar i BSU
Fra flere hold ropes det ut om en høyere BSU-grense. DnB Nor har opprettet egen Facebook-side hvor det ønskes at man bør doble sparebeløpet. Høyre har uttalt at sparegrensen bør heves til 500.000 kroner.

Warloe poengterer at det først og fremst er viktig å se på de rigide reglene.

- I disse dager strømmer det inn feriepenger og skattepenger, og mange skal også kanskje jobbe i sommer. Dette er en gylden anledning til å spare i BSU, sier hun, og legger til:

- Vi ser at mange av dem som sparer sitter på gjerdet hele året, og venter til i desember med å sette inn pengene. Selv om du setter inn pengene nå, kan du disponere alt ut året, hvis det skulle oppstå en krisesituasjon.

Til tross for at det har vært en sterk økning i antall BSU-sparere de siste årene, mener Nordea-økonomen det at en tredel i alderen 18-26 uten BSU, er en tredel for lite.

- Det er nesten så denne spareordningen burde vært obligatorisk.

- Hvis barna ikke skal bo hjemme i all tid...
Ifølge tallene fra Nordea, starter så å si ingen å spare i BSU når de er 13 år. Dette kan ha sammenheng med at boligsp#229 føles mindre relevant når man er så ung, og at det er langt færre i denne alderen som har skattbar inntekt.

Les mer: - Tenkte ikke mye på bolig da jeg var 13

- Hvis ikke foreldrene vil at barna skal bo hjemme i all tid, kan det være verdt å gjøre dem oppmerksomme på å starte BSU-sp#229en så tidlig som mulig, sier Warloe.

I aldersgruppen 18-21 år svarer 25 prosent at de studerer og ikke har jobb ved siden av studiene. 40 prosent jobber ved siden av studiene. I alderen 22-25 år jobber 35 prosent ved siden av studiene og 18 prosent har kun studiene å fokusere på. I alderen 26-29 år svarer 64 prosent at de jobber på heltid.

- Vi ser at det er en økning i andelen som har ekstrajobb ved siden av studiene. Det betyr at flere har mulighet til å benytte seg av ordningen, fastslår Warloe.

I forhold til alder er det aller flest 24-åringer som har BSU-konto.

Les også:
Boligprisene falt i juni

Heller bekymringsfri sommer enn gambling på børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.