– Vi opplever et enormt trøkk fra foreldre fra 20. juli og utover. De er der hele året, men spesielt når barna har fått studieplass om sommeren så driver de markedet, sier Espen Skaar i Krogsveen.
Eiendomsmarkedet er generelt rolig om sommeren med lite utbud og få transaksjoner. På de få visningene som går om sommeren, kan det likevel være fullt kjør.
– To foreldre som byr mot hverandre drar ofte markedet mer enn normalt. De har ofte hørt at det går høyt i Oslo og sitter på bra med kapital. To innflyttere i budrunde kan løfte prisen med et par hundre tusen.
Når studiestarten nærmer seg og mange skal ut i ny jobb, vil boligmarkedet løfte seg et nytt hakk, tror Skaar.
– Jeg har krystalltro på julimarkedet. På denne tiden av året ser vi ofte kaostendenser både på visninger og i budrunder, forteller Ihus-megler Alexander Johannessen.
Sommerfenomenet gjelder spesielt for de mindre leilighetene med ett til tre rom.
Les også: Juli-hete priser i borettslag
– Mer aktive foreldre har vært en trend i boligmarkedet det siste året. Da jeg solgte en leilighet på Sandaker for 430.000 kroner over takst, var det flere foreldre på visningen, sier eiendomsmegler Ola Norderhaug i Eiendomsmegler 1.
Torsdag klokken 11 presenteres prisutviklingen i juli. Se tallene først på DN.no!
Ring 2-mentalitet
Foreldrene kan ha mange ulike roller når barna deres skal ut i boligmarkedet.
– Foreldrerushet ser vi hele året. På alle visninger der det er mange unge mennesker, så følger foreldrene med. Foreldrene stiller som medkjøpere, medlåntagere og kausjonister, sier Ihus-megler Johannessen.
Et lite knippe av Oslo-meglerne har for vane å stå på for fullt når de andre tar fri om sommeren.
– I de siste syv-åtte årene har jeg jobbet fra midten av juli og utover. Da er det enkelt å få solgt og prisene er gode, sier Skaar.
Johannessen anbefaler ofte kundene å unngå de mest opplagte tidspunktene.
– Vi hører mange si at nå kommer studentene, så nå er det lurt å selge, men det er ikke slik at alle som skal inn på skole kjøper bolig samtidig.
Blant førstegangskjøperne merker han ofte en Ring 2-mentalitet der de vil bo sentralt.
– Noen ganger ser vi en mismatch mellom barna og foreldrenes ønsker. En 22-åring vil gjerne bo på Tøyen, men for foreldrene er det en modningsprosess fordi de har hørt mye rart om området.
Kapitalkrav gir press
Skaar mener at den nye kravet til 15 prosent egenkapital bidrar til å drive opp prisene:
– Slik det har fungert til nå, har 15 prosentregelen hatt en motsatt effekt. De som har fått finansiering har dårlig tid til å handle og rusher. Dermed blir prisen på de små leilighetene drevet opp, sier Skaar.
Kollegaen i Ihus har et litt annet syn:
– Etter at egenkapitalkravet ble innført, har markedet styrket seg. Jeg tror ikke at 15-prosentregelen har ført til prisvekst, men paradokset er at det er et usosialt krav. De som har midler vil klare det, mens de som mangler midler vil ikke komme inn på markedet.
Lavt utbud
Akkurat nå ligger det halvparten så mange objekter til salgs i Oslo sammenlignet med for en måned siden. Utbudet for alle typer boliger i Oslo ligger noe over fjoråret. I løpet av de neste ukene er det ventet at mange boliger legges ut for salg.
Tilbudet på leiemarkedet har siden juni vært det største på mange år.
Les også:
Disse bydelene er mest følsomme for prisboom og krakk
Utleiemarkedet strammer seg til: 50 henvendelser på 20 timer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.