Det norske boligmarkedet viser få tegn til nedkjøling, tross en heller hustrig sommer.

I juli sank riktignok boligprisene med 0,8 prosent.

Les saken: Ferie i boligmarkedet

Men korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,8 prosent. Det tyder på at det fortsatt er full trøkk i markedet, mener sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum.

- Kraftig vekst
- Det er ganske kraftig vekst, og mye høyere enn man regnet med. De fleste hadde regnet med fall i boligprisene nå i sommer etter den sterke veksten som har vært tidligere i år, sier han.

At temperaturen fortsatt er høy, understøttes av statistikken over hvor fort de enkelte boligene blir solgt, og hvor lang tid det vil ta å omsette alle boligene som er til salgs i Norge til en hver tid. Nå ligger det 9.559 boliger på Finn.no, mot 13.415 foregående måned. Det er det laveste antallet siden 2006.

Samtidig er omsetningshastigheten høy, det tar nå 33 dager å selge en bolig, to dager mindre enn i juli i fjor.

Kanskje ikke så rart at det blir hete budrunder da.

- Det tar nå omlag 1,5 måneder å selge ut alle boligene som er til salgs i Norge. Det er ekstremt lavt. I USA tar det til sammenligning nær 10 måneder å selge ut hele lageret av boliger med den salgstakten de har. I Danmark tar det 12 måneder. Det viser hvor stramt det norske boligmarkedet er, påpeker Jullum.

Frykter at spiralen skal snu av seg selv
Norge er i en meget spesiell situasjon i forhold til andre land, særlig i Europa. Vi har de samme lave rentene som land med krise, men har beholdt høy lønnsvekst og lav ledighet. Likevel stiger boligprisene dobbelt så mye som lønnsveksten - og det gjør Jullum urolig. Det er nemlig ingen ting i Norge som tyder på at rentene skal opp, eller arbeidsledigheten opp på lang tid. Dermed er det i utgangspunktet bare en ting som kan få boligprisveksten til å roe seg.

- Det vi venter på er at boligprisveksten skal avta fordi det er blitt så dyrt. Men hvor dyrt må det egentlig bli? Vi ser ingen tegn til at folk synes det er for dyrt nå. Folk i Norge har god råd, rentenivået er lavt og det bygges lite nytt samtidig som norsk økonomi går veldig godt.

Dermed kan boligprisene komme til å fortsette å stige raskere enn lønnveksten. For hver dag som går med slik utvikling, stiger risikoen for hele den norske økonomien dersom veksten skulle vise seg å være en boligboble.

En boligboble karakteriserer Jullum som nedadgående priser, uten at det er utenforliggende faktorer som forklarer det, som for eksemepel høyere rente.

- En boligboble har vi hvis prisene korrigerer ned av seg selv. Nå er folk villige til å strekke strikken så langt de kan. Det vi ser er at høyere boligpriser går hånd i hånd med høyere gjeldsbyrde (forholdet mellom disponibel inntektet og gjeld, red.anm.). Og jo større gjeldsbyrde blant folk, jo større blir konsekvensene av en usunn prisoppgang. Skulle prisene falle, kan det få store konskevenser for norske banker og norsk økonomi, advarer Jullum.

Les også: Finansdepartementet bekymret for norske banker

Mektige, men viljeløse politikere
Han er redd for at både Norges Bank og Finanstilsynet står ganske maktesløse i forhold til å hindre en eventuell boligboble. Norges Bank kan ikke sette opp renten når renten er så lav i Europa, og Finanstilsynets innstramninger har ikke hindret at mange fortsatt kvalifiserer til boliglån.

- Det kanskje mest effektive tiltaket ville være å gjøre noe med boligbeskatningen. Men det synes å være politisk umulig, konstaterer sjeføkonomen.

Les også: Advarer mot «blodbad» på det norske boligmarkedet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.