Ved forrige topp i boligmarkedet i 2006 og 2007 var spekulantene aktive når nye boligprosjekter ble lansert.
Spekulantene kjøpte leiligheter på tegning, satt rolig mens prisene steg, og videresolgte kontraktene til andre privatpersoner med pen gevinst før bygget var ferdig, skriver Finansavisen.
- Vi så mange raske annenhåndssalg med meget friske påslag. Dobling av pengene forekom, sier advokat Erling Høyte til avisen.
Det fortelles om drosjesjåfører i Oslo som i 2006 og 2007 eide 30 leiligheter. I enkelte prosjekter den gangen var de laveste innskuddene/depositumene nede i 50.000 kroner.
- Rett og slett mer ryddig
En lovendring fra i sommer har imidlertid blåst spekulantene av banen.
Lovendringen forbyr spekulanter i nybyggprosjekter å kreve merverdien av et videresalg utbetalt - det vil si gevinsten - før leiligheten er fysisk overtatt av kjøperen.
Ifølge prosjektmegler Eileen V. Dreyer i Eie Eiendomsmegling stiller den nye lovendringen også de samme juridiske krav til en spekulant som til en utbygger.
- Jeg synes det er en veldig god utvikling. Markedet er blitt mer oversiktlig, det er enklere å sammenligne priser mellom nye prosjekter og alt blir rett og slett mer ryddig, sier Dreyer til Finansavisen.
Prosjektmegleren sier spekulasjon nå er så godt som ikke-eksisterende i prosjektene som de selger.
Les også:
- Synes ikke det er riktig at voksne folk skal måtte gjøre dette
Boligspekulant lurte unna 20 millioner
(2010)
Fiasko-spekulanter dumper leiligheter
(2008)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Full stopp for spekulanter med ny boliglov
Publisert: Oppdatert: