Det er ikke galt å tjene penger. Tvert i mot. I det enkle perspektivet er det bare å ta av seg hatten for finanskonsernet Acta som kvartal etter kvartal leverer knallresultat og som de siste årene har gitt sine eiere en eventyrlig børsavkastning.
Men æres de som æres bør. Bak Actas børssuksess står titusener av sparekunder som har plassert egne, men mest lånte penger, i ett eller flere av selskapets spareprodukter.
Ikke minst såkalte aksjeindeksobligasjoner og eiendomsfond. Gebyrtunge produkter som gir Acta enorme og risikofrie inntekter. Risikoen er det nemlig kundene som tar seg av.
Jeg har selv vært på et kundemøte med Acta og opplevd hvordan selskapets rådgivere - rettere sagt selgere - presenterer sine spareprodukter.
Her vanker det ikke bare gratis kaffe og wienerbrød; gjestene - gjerne håndplukket fra skattemyndighetenes ligningslister - tilbys også spareprodukter med gratisavkastning - les; gode avkastningsmuligheter til en lav risiko.
De som kjenner finansmarkedet vet at slike "gratislunsjer" ikke finnes. Høy forventet avkastning er ensbetydende med høy risiko. Lånefinansiering øker risikoen betraktelig.
I rettferdighetens navn må nevnes at Acta ikke er alene om å tilby slike gratismåltider. Dagens Næringsliv og dn.no har flere ganger advart mot dyre spareprodukter som med lånefinansiering gir en svært lav - for ikke å si negativ - forventet avkastning.
Les også:Slakter spareprodukt
For noen uker siden iverksatte Acta en massiv telefonkampanje der formålet var å få kunder i flere ulike Acta-produkter til å selge seg ut før opprinnelig bindingstid. Actas selgere påpekte at kundene satt på en pen gevinst, og at det nå var smart å realisere denne.
Hvorfor denne akutte omtanken for kundenes gevinster?
- Kan det tenkes at Acta ved å overtale kundene til å selge før forfall kan ta et ekstra gebyr? Hvordan fastsettes verdien ved en fortidig innløsning?
- Kan det tenkes at Acta på denne fremskynder en kjærkommen mulighet for nysalg? Det er lettere å selge til kunder med gevinst enn kunder med tap.
- Kan det tenkes at Acta ser på disse kundene som potensielt større kunder i neste omgang. Gevinsten har gitt høyere egenkapital. Høyere egenkapital gir større mulighet for lånefinansiering (ge#229).
Du taper aldri på å ta en gevinst. Heller ikke fra Acta. Men du må ikke på død og liv inn i et nytt komplisert spareprodukt med beskjeden forventet avkastning, i hvert fall ikke med lånte penger.
Er dette Actas budskap fortjener selskapet honnør.
Men inviterer de kundene inn på nye møter med en større og enda mer fristende gratislunsj, er det grunn til skepsis.
Hvis ikke bør du snarest kjøpe Acta-aksjer og glede deg til nye høye gebyrinntekter for selskapet ved neste kvartalspresentasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.