- Det var Acta som ringte oss. De ødela hele livet vårt. Det er så forferdelig... helt grusomt.

86 år gamle Gunlaug Furset gjorde i forrige uke noe sjeldent. Hun kommer seg ut av leiligheten sin på Lambertseter og ned til sentrum av byen. Selv om Oslo tingretts sal 516 er liten, er den stor for den aldrende damen.

- Jeg hører ingenting! utbryter hun fortvilet midt i et innlegg.

Men det er viktig for henne å være her på vegne av sin nå avdøde mann, Jan Bjørn Anker Furset. Og ikke minst for seg selv og hennes to barn.

En hel del av arven har gått tapt, og de ønsker alle tre å få Acta og en av deres finansrådgivere dømt for å ha solgt strukturerte spareprodukter til Furset da han var 85 år gammel og hadde alzheimers.

Ble oppringt
Acta mener de ikke gjorde noe galt da de i 2006 ringte den pensjonerte Dagbladet-grafikeren for å invitere ham på investeringsmøte hos Acta. At mannen hadde alzheimers ante ikke rådgiveren - og de oppdaget det heller ikke da han dukket opp sammen med kona på Actas kontor.

- Finansrådgiveren visste ikke, og han burde ikke forstått at Furset hadde alzheimers, fremholdt Actas advokat, Christian Fredrik Galtung i retten.

For hvordan skulle han ant det? Mannen sa knapt noe - det var Gunlaug Furset som førte ordet, ifølge Acta. Det var hun som foretok investeringsbeslutningene. Og selv om hun visste at mannen hennes var langt fra sine fulle fem, sa hun ingenting til rådgiveren om sykdommen.

- Ingen opplyste om demens eller alzheimers. Man kan nesten spørre seg om det ble holdt aktivt skjult, antydet Galtung i retten.

Og det bekreftet enken. Mannen hennes gjorde hva han kunne for å holde sykdommen skjult for omgivelsene - og det var ikke i Gunlaugs tanker å avsløre det. da de ble bedt på "et hyggelig møte med kaffe" hos Acta.

- Jeg kunne ikke si noe om sykdommen til rådgiveren, rett foran min mann. Han ville blitt sint, sa enken.






– Men det var jo mannen som skrev under papirene?



- Gikk og leide på ham
Likevel mener hun at Acta burde skjønt at mannen ikke var skikket til å gjøre investeringene de lot seg overtale til å gå inn i.

- Jeg hadde inntrykk av at alle skjønte at han var syk. Jeg gikk jo og leide på ham, fortalte Gunlaug Furset i sitt vitneprov.

På spørsmål fra Actas advokat om hvem som snakket mest i møtet, "mannen din eller deg"?, svarte Gunlaug.

- Det var jo rådgiveren det, som snakket mest: At det skulle bli gull og grønne skoger.

At det ifølge Acta var hun, og ikke mannen, som angivelig førte ordet og tok investeringsbeslutningene, synes verken enken eller barna er et godt argument.

- Hvis det er slik at de hadde felles økonomi og hun tok beslutningene, hvorfor har ikke Gunlaug signert noe sted selv da? spurte sønnen Knut Furset. Henvendt direkte til Actas advokat og finansrådgiver, fortsatte han harmdirrende:

- Dere har hatt med syke, gamle mennesker å gjøre. Uten forutsetninger til å forstå hva de drev med. De ble invitert til en hyggelig mann, og denne mannen begynte å investere pengene hans!

Skrev ikke navnet sitt riktig
De pårørende reagerer også på at den 85 år gamle mannen - som hadde nærmere 1,5 millioner kroner formue - ble overtalt til å ta opp en million kroner i lån i Sandnes Sparebank for å investere.

Da datteren Randi Øidvin vitnet for retten, fortalte hun at faren hennes allerede for 15 år siden var så surrete at omgivelsene hadde begynt å reagere. At han kunne på egenhånd ta opp millionlån i banken uten at de sjekket tilregneligheten hans nærmere, synes datteren er rart:

- Banken hadde jo ikke sett pappa engang! Og da han skrev under papirene, klarte han ikke stokke navnene sine i riktig rekkefølge engang, fortalte hun med henvisning til lånepapirene.

Mens saksøkerne mener tapet på investeringene som ble gjort ligger nærmere en million kroner, mener Acta at tapet er på under 300.000 kroner.

Uansett mener Acta de må frikjennes. Det var saksøker selv som ønsket å investere penger, sykdommen var ikke var kjent for Acta og tapene i produktene kan uansett ikke knyttes til alzheimers-diagnosen, mener finansrådgivningsselskapet.

Les også: Acta fortviler over salg til alzheimerssyk mann

I morgen, torsdag, kan du i Dagens Næringslivs papirutgave lese hvordan studierektor og jurist Dag Jørgen Hveem vurderer Fursets mulighet for å vinne frem i retten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.