Regjeringen bringer samlede skatter og avgifter tilbake til 2004-nivå.
- Slik har regjeringen skapt rom for å styrke velferdsordningene og fellesgodene. Denne politikken videreføres ved å opprettholde nivået på samlede skatter og avgifter i 2009, skriver regjeringen i en pressemelding.
Her er de viktigste skatte- og avgiftsendringene:
- Ligningsverdiene av bolig og fritidseiendom økes med 10 prosent i 2009.
- Minstefradraget, personfradraget og innslagspunktene for toppskatt holdes reelt sett på samme nivå, det vil si at de justeres med anslått lønnsvekst.
- Bunnfradraget i formuesskatten økes fra 350 000 til 470 000 kroner. For ektepar betyr det et samlet bunnfradrag på 940 000 kroner.
- Det er positivt med økte bunnfradrag, men for mange vil de siste års økninger i ligningsverdiene på bolig «spise» opp denne lettelsen, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i Skattebetalerforeningen i en kommentar på Skatt.no..
- Regjeringen ønsker dessuten å fjerne 80-prosentregelen, som vil gi betydelige skatteskjerpelser for de mest formuende. Som følge av de foreslåtte endringene anslår Finansdepartementet at 110.000 færre personer vil betale formuesskatt her i landet.
- Ligningsverdiene av næringseiendom økes fra anslagsvis 25 prosent av markedsverdi til 40 prosent av markedsverdi i gjennomsnitt. Formuesverdien av slik eiendom vil bli beregnet til 40 prosent av nåverdien av utleieinntektene. Samtidig reduseres maksimalgrensen i sikkerhetsventilen slik at ingen eiendommer skal ha en høyere ligningsverdi enn 60 prosent av markedsverdien.
Se alt om statsbudsjettet her!
- De rikeste får store skjerpelser
Endringene i inntekts- og formuesskatt vil i gjennomsnitt gi økt skatt for de med bruttoinntekt over 600 000 kroner, og de rikeste får store skjerpelser.
De med nettoformue over 100 millioner kroner får i gjennomsnitt en samlet skatteskjerpelse på vel 1,2 millioner kroner som følge av skjerpelsene i formuesskatten. Ved at bunnfradraget i formuesskatten økes, og arveavgiften reduseres betydelig, vil folk flest få mer å rutte med.
Arveavgift
- Fribeløpet i arveavgiften økes fra 250 000 kroner til 470 000 kroner, og innslagspunktet for å betale høy sats økes fra 550 000 kroner til 800 000 kroner.
- Høy sats i arveavgiften halveres fra 20 prosent til ti prosent for barn og foreldre og fra 30 prosent til 15 prosent for andre mottakere. Lav sats reduseres fra åtte prosent til seks prosent for barn og foreldre og fra ti prosent til åtte prosent for andre mottakere.
- Det er positivt at vanlige familier får redusert arveavgift ved at fribeløpet, innslagspunktet og satsene reduseres, sier Stordrange i en kommentar på Skatt.no.
- Rabatten som beregnes for aksjer i ikke-børsnoterte selskap og andeler i ansvarlige selskap og kommandittselskap, reduseres fra 70 prosent til 40 prosent. Samtidig begrenses rabatten til et arveavgiftsgrunnlag på 10 millioner kroner knyttet til ikke-børsnoterte aksjer og andeler for den enkelte mottaker.
- Den rentefrie avdragsordningen ved overføring av familiebedrifter forlenges fra syv til tolv år, og størrelsesbegrensningen for hvilke foretak som kan omfattes fjernes.
Boligsp#229 for ungdom
Regjeringen foreslår å utvide BSU-ordningen fra 2009. Årlig maksimalt sparebeløp økes fra 15 000 til 20 000 kroner, og maksimalt samlet sparebeløp inntil fylte 33 år økes fra 100 000 til 150 000 kroner.
Fradrag
I 2009 foreslås øvre grense for fradraget økt med 450 kroner til 3.600 kroner.
Regjeringen foreslår å øke satsen i reisefradraget fra 1,40 kroner til 1,50 kroner per kilometer. Samtidig økes nedre grense i fradraget til 13 700 kroner, slik at om lag like mange yrkesaktive som tidligere får nyte godt av fradraget.
Andre endringer:
- Beløpsgrensen som bestemmer om det skal være lønnsoppgaveplikt ved arbeid knyttet til hjem og fritidsbolig, økes fra 2 000 kroner til 4 000 kroner.
- Grensene for skattefri nettoinntekt i skattebegrensningsregelen økes, slik at enslige med minstepensjon og minstepensjonsektepar fortsatt ikke skal betale skatt etter det gunstige trygdeoppgjøret for disse i 2008.
- Det innføres rett til fradrag for gjeldsrenter for arbeidstakere og personlig næringsdrivende fra andre EØS-land med det vesentligste av sine inntekter i Norge. EØS-borgere som krever slikt fradrag, vil bli skattlagt for renteinntekter fra debitor bosatt, hjemmehørende eller med fast driftssted i landet, forutsatt at eventuell skatteavtale åpner for dette.
- Regjeringen mener mindre arbeidsinntekter for barn under 13 år bør være skattefrie, og foreslår et skattefritt beløp for denne gruppen på 10 000 kroner.
- Det innføres regler som gir generell hjemmel for å skattlegge urealiserte kapitalgevinster når eiendeler tas ut av norsk beskatningsområde.
- Det foreslås at avgiften på alkoholfrie drikkevarer settes opp til nivået for lettøl (øl med 0,7 til 2,7 volumprosent alkohol).
- Avgiften på snus økes med 10 prosent utover prisjustering.
DN.no kommer tilbake med mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.