15.000 studenter står i boligkø nå rett før studiestart, og Norsk Studentorganisasjon (NSO) mener at det bør bygges mange flere studentboliger.
- I dag er det bare 14 prosent av studentene som får studentbolig, vårt mål er at 20 prosent - 1 av 5 - skal kunne få det. Men med dagens byggetakt vil det ta 10 år å nå dette målet. Nå må tempoet skrus opp. 1.000 boliger i året er for lite. Vi mener at man må sørge for å bygge 1.500 nye studentboliger i året og også øke studiestøtten, sier leder Øyvind Berdal i NSO.
- Dagens boligsituasjon gjør at studentene kastes ut på det private markedet, som både er dyrt og lite oversiktlig, sier han til DN.no.
- Mange boliger står tomme
Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis hos Utleiemegleren mener at mange norske studenter er for kravstore når de går på boligjakt. Det er ikke noe problem å finne en leilighet til en pris som passer et studentbudsjett, understreker han.
- For å gjøre det helt klart: Vi har ingen boligkrise blant studenter i Norge. Jeg er overrasket over hvor mange fine utleieboliger som vi sliter med å få leid ut, som hadde passet perfekt for studenter. Mange utleieboliger står tomme i Bærum og utkantene av Oslo, med kort avstand til buss, trikk og tog. Men en del studenter er litt "fine på det": De vil bo så sentralt at de helst skal ha gangavstand til både studiested og utesteder, sier Farmakis.
Det er ingen menneskerett å bo midt i sentrum, mener han.
- Men svært mange studenter skal bo i nærheten av ring 2 - og i alle fall ring 3. De skulle bare visst hvor mye mer for pengene de får hvis de er villige til å bo en kort buss- eller togtur unna, sier Nikolaos Farmakis.
Leieprisene har eksplodert
Siden ifjor sommer har leieprisene for ettroms og toroms steget med en drøy tusenlapp i Oslo.
En student med fullt lån og stipend får utbetalt i snitt 9.250 kroner i måneden. Til sammenligning måtte du i juni ut med gjennomsnittlig 8.365 kroner i måneden for en ettroms i hovedstaden, ifølge Utleiemeglerens statistikk.
- En ettromsleilighet koster nesten alltid over 8.000 kroner, men prisene faller dramatisk hvis du flytter et stykke ut av sentrum. Dette gjelder i alle de store byene, sier Farmakis.
Problemet er at alle følger strømmen og ikke tilegner seg mikrolokalkunnskap, ifølge Nikolaos Farmakis.
- Mange studenter vil bo der alle andre bor og tenker ikke over at de kan bo mye billigere hvis de bare er villige til å ta toget et kvarters tid, sier han.
Øyvind Berdal i Norsk Studentorganisasjon er ikke enig i at norske studenter er bortskjemte når de er på boligjakt.
- Selvfølgelig vil de fleste bo nær campus, men det viktigste for studentene er å få tak over hodet - og det forholder de seg til. Det er generelt dyrt for studenter å få tak i en bolig, siden det er så få studentboliger å oppdrive, og jeg tror ikke det er slik at alle vil bo i gangavstand til det meste. Studenter flest er pragmatiske og leter etter en bolig de har råd til, sier Berdal.
* Et rom i leilighet på Ammerud. 5.000 kroner pr.mnd i bofellesskap.
* Et rom i bofellesskap på Romsås (12 kvm). 5.250 kroner pr.mnd.
* Hybel ved T-banen på Romsås (16 kvm). 5.900 kroner pr.mnd.
* Hybel med egen inngang (37 kvm) på Ulsrud. 7.000 kroner pr.mnd.
* Rom i bofellesskap på Høyenhall. 4.500 kroner pr.mnd.
* Hybelleilighet på Teisen (27 kvm). 6.600 kroner pr.mnd.
* Hybelleilighet på Stabekk i Bærum (30 kvm). 6.500 kroner pr.mnd.
* Hybel på sokkel på Nedre Høvik i Bærum (30 kvm). 5.700 kroner pr.mnd.
* Møblert hybel i Sandvika (28 kvm). 5.500 kroner pr.mnd.
Les også: Her er Norges dyreste utleiebyer
<b>Leier ut 25 kvadratmeter for 9500,-</b>
<b>- Aldri vært mer lønnsomt å leie ut bolig</b>
<b>Rekorddyrt å leie bolig i Oslo</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.