2012 er historie. De pengene som er tjent på børsen er tjent. De som er tapt er tapt. Ikke noe mer å gjøre med det nå.

Men det kan likevel være interessant å se hvilke av verdens børser som steg mest i fjor. Om ikke bare for å irritere seg over sjansene som glapp, så også for å lære litt om at nyhetsbildet som tegnes i media ikke alltid gjenspeiler utviklingen på børsene.

For hvor steg børsene mest i fjor? I Norge, landet som nær drukner i melk og honning mens verden rundt oss raser?

Det ble riktignok et temmelig godt år på Oslo Børs. Hovedindeksen endte opp over 16 prosent. Men det er en drøss av andre børser i verden som knuser denne avkastningen. Og mange av dem ligger i land du trolig - i alle fall frem til nå - har vært sjeleglad for at ikke pengene dine har befunnet seg siste året.

Kriserammet Europa i feststemning
For hvordan tror du det gikk på den greske børsen i fjor? Opp 38 prosent!

Eller i et av de andre gjeldstyngede såkalte PIIGS-landene, Irland? Opp 19 prosent.

I det hele tatt har europeiske børser gjort det bemerkelsesverdig bra, tatt i betraktning den monumentale krisen kontinentet står midt oppe i. Eurosonen er i snitt opp 15 prosent, inkludert de andre PIIGS-landene i gjeldstrøbbel som Spania (ned 1,6 prosent), Italia (opp 10 prosent) og Portugal (opp 4 prosent).

På en liste over 80 av verdens børser, havner Oslo Børs på 29. plass. Hele elleve andre europeiske land slår oss. Estland leverte 37 prosent avkastning i fjor. Tyskland 27 prosent. Og noe av det verste: Også i Danmark, boligkrakklandet, steg børsen 27 prosent.

Du kunne blitt rik
Mange av børsene er relativt lett tilgjengelige investeringsobjekter for nordmenn. Flere fondstilbydere tilbyr blant annet såkalte etf'er som speiler børsutviklingen i forskjellige land. Andre fond investerer i utvalg av aksjer i forskjellige land eller regioner, for eksempel Europa.

Med andre ord: Du kunne ha vært med på festen om du ville. Men nordmenn flest har pengene i banken, og skal vi først "spille på børs", skjer det som regel i de mest kjente norske aksjefondene.

- De aller fleste markeder er tilgjengelig via børsnoterte fond, med noen unntak som for eksempel Venezuela, sier daglig leder i Nordnet Bank, Anders Skar, til DN.no.

Utilgjengelig vinner
Og det var jo litt kjedelig, det med Venezuela. Verdens vinnerbørs - suverent i egen klasse - er nemlig dette landet, med en oppgang på svimlende 300 prosent på børsen i Caracas i fjor. Trøsten får være at det neppe er mange andre nordmenn som har slått mynt på det, heller.

- Dersom noen skulle ønske å investere i Venezuela så er ikke det enkelt. Så vidt meg bekjent finnes det ingen børsnoterte fond som speiler indeksen i Venezuela, fortsetter Skar.

For deg som ergrer deg over at du ikke fikk utnyttet mulighetene i fjor: Husk på at det også er nok av børser i verden der få eller ingen har tjent penger. Aller verst i fjor, var utviklingen på Kypros. Der falt børsen 56 prosent, mens den falt 40 prosent i Ukraina.

Og glem for all del heller ikke det aller, aller viktigste i en slik oppsummering: Børsen i Stockholm steg mindre enn i Oslo i fjor. Stakkars bror klarte bare 12 prosent avkastning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.