Pengemarkedsrenten har falt markert i det siste. Uten noen helt åpenbar forkl#229.
- Vi spør oss selv om hvorfor, skriver sjeføkonom i Handelsbanken Knut Anton Mork i en markedskommentar i dag, mandag.
Styringsrenten i ro - pengemarkedsrenten ned
Pengemarkedsrenten er den renten som bankene gir og tar for å gi lån til hverandre. Renten påvirker som regel hvor mye bankene krever i rente på ditt boliglån.
Normalt faller pengemarkedsrenten mest markant når styringsrenten kuttes. Men styringsrenten fra Norges Bank har ligget i ro på 1,5 prosent lenge.
I begynnelsen av august lå pengemarkedsrenten (3 månders NIBOR) på 2,29 prosent. I løpet av den påfølgende måneden falt renten til 2,04 prosent. Og så langt i september har renten dalt ytterligere, ned til dagens notering på 1,93 prosent.
Det kan bety to ting, mener Knut Anton Mork i Handelsbanken - der de to mulige forkl#229ene ikke er gjensidig utelukkende:
- Markedsaktørene kan ha styrket sin tro på rentekutt fra Norges Bank (eller om at renteheving skyves lenger ut i tid).
- Risikopremiene i pengemarkedet har falt.
Argumenter for mulig kutt i styringsrenten: Inflasjonen har igjen vist seg lavere enn ventet og renteforventningene ute har igjen falt, særlig i Sverige og USA. De siste dagenes kronesvekkelse mot euro kan også tas som tegn på nye forventninger om rentekutt i Norge. Men som for svenske kroner kan den også henge sammen med den generelle styrkelsen av euro mot de fleste andre valutaer, går det frem av dagens rapport fra Handelsbanken.
Argumenter for fall i risikopremien: Pengemarkedsfallet kan være en positiv reaksjon på signaler og beslutninger fra ESB og nå sist dommen i den tyske forfatningsdomstolen som sikret EUs krisefond.
For de som har boliglån kan årsaken til at pengemarkedsrenten faller, være av betydning.
Les også: Slik jukser «snille» meglere ned boligrenten din
- Hvis det bare er risikopremiene som har falt, er det grunn for Norges Bank til å starte renteheving tidligere for å kompensere for dette, sier Mork til DN.no.
- Men dersom årsaken til pengemarkedsrentens fall er lavere inflasjon eller svakere vekst enn forventet, så vil det være argument for Norges Bank til å kutte styringsrenten, legger han til.
Mork ønsker foreløpig ikke å gjette på hvilke av forkl#229ene som er mest sannsynlig, eller hvilken vei boliglånsrenten vil gå som følge av dette.
- Det jeg kan si er at det overhode ikke vil være snakk om mer enn ett kvart prosentpoengs endring. Men det er alldeles ikke sikkert at dette slår ut på boliglånsrenten i det hele tatt, understreker han.
Kan gi rentefeide mellom bankene
Renteanalytiker i First Securities, Pål Ringholm, tør heller ikke komme med noen bombastiske forkl#229er på fallet i pengemarkedsrenten - eller hva det kan få å si for boliglånsrenten til folk. Men han tør holde en knapp på dette:
- Jeg tror årsaken til fallet i pengemarkedsrenten er at risikopremien har falt i kombinasjon med mer tilgjengelig dollar i markedet, sier han.
Når det gjelder hva det får å si for boliglånsrenten, blir det en del om og men:
- Rentemarginen til bankene har doblet seg så langt i år, innleder Ringholm.
Rentemarginen er differansen mellom kostnaden banken har for å låne penger i markedet og din boliglånsrente. Når nå pengemarkedsrenten faller videre, gir det bankene enda høyere profitt.
- Og nå begynner bankens rentemargin å bli såpass bra at dette kan friste noen banker til å begynne å kutte litt i renten til boliglånskundene, fortsetter Ringholm.
Han har merket seg at Norges desidert største bank, DNB, nylig varslet at de ville satse på boliglånskunder fremfor utlån til shipping og næringseiendom. Det kan utløse en aldri så liten rentekrig mellom DNB og de andre 120 bankene i Norge som mer enn gladelig ønsker å gjøre det samme: Gi deg boliglån.
- I et sånt klima der bankene satser strategisk på å ta markedsandeler på boliglån er det ikke utenkelig at noen av Norges banker vil tenke: Pytt, pytt om vi må senke marginen litt - dersom det gir oss større markedsandel på boliglån, analyserer han.
Maksimalt 0,25 prosent
Ringholm tror likevel ikke på noe massive rentefall i Norge - og understreker som Mork i Handelsbanken at renten kan gå begge veier.
- Jeg tror en renteendring på 20-25 punkter (0,20-0,25 prosentpoeng, red.anm.), er innenfor utfallsrommet. Jeg sier ikke at det kommer til å skje, men dersom roen fortsetter å senke seg i finansmarkedene, kan det bli tilfellet, mener Pål Ringholm i First Securities.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.