Med den nye pensjonsreformen som ble vedtatt i fjor, har pensjonister fra og med 1. januar rett til å ta ut hel eller delvis alderstrygd fra de er 62 år.

Men den delen av pensjonen som arbeidsgiver står for, ytelsespensjonen, er med dagens regler fortsatt bundet frem til man er 67.

Dermed vil de som går av før de er 62 kun få folketrygden å leve av i fem år, dersom de ikke arbeider ved siden av.

Det blir det nå høyst sannsynlig en endring på fra årsskiftet.

- Helt nødvendig tilpassing
Da vil også ytelsespensjonsordninger kunne tas ut fra fylte 62 år, på samme måte som folketrygden, foreslår Banklovkommisjonen som i dag la fram nødvendige forslag til lovendringer.

Banklovkommisjonens leder, professor Erling Selvig, ser ikke for seg at politikerne kan gjøre stort annet enn å vedta hovedlinjene i forslaget deres.

- Det være slik at det er mulig å hente ut ytelsespensjonen i tillegg til folketrygden for dem som velger å gå av tidlig, sa Selvig da han overleverte forslagene til Finansdepartementet.

Ingenting tyder da heller på at politikerne har tenkt i andre baner. Finansminister Sigbjørn Johnsen sier i en kommentar at det er svært viktig å få på økt fleksibiliteten også for tjenestepensjonsordningene.

- Hvem kan juble mest dersom dette blir vedatt?

- Alle de som synes det er kjekt å kunne velge selv når de vil begynne å ta ut pensjonen, fra de er 62 år eller senere. Det ville være synd om de måtte vente til de ble 67 år på å få ut tjenestepensjonen, sier Selvig til DN.no.

Forslaget innebærer at man kan starte uttaket av tjenestepensjon allerede ved 62 eller vente helt til man er opptil fylte 75 år - det blir opptil den enkelte å bestemme selv.

Det skal også være mulig å ta ut en lavere andel av pensjonen enn 100 prosent. Tjenestepensjon skal også kunne tas ut mens man fortsetter i jobben, også det på samme måte som folketrygden.

Forslagene skal nå ut på høring, før det trolig blir vedtatt i Stortinget før jul.






- Gullegg for de med «dobbel» inntekt

Pensjonist med 32.000 i måneden

Les senere i dag på DN.no om hvilke mulligheter de nye reglene gir deg.

Diskutér saken under. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.