Etter den verste øknonomiske krisen i Islands historie i 2008/2009, kunne islendingene først nylig konstatere at stupet i verdiskapningen på øyen endelig er snudd til ny oppgang.

Oppgangen i bruttonasjonalbudsjettet var på 0,6 prosent i 1. kvartal, sammenlignet med kvartalet før.

Les også: Island er stabilt igjen

Men nå har det dukket opp en ny ny, tikkende gjeldsbombe som har kraft nok i seg til å ryste den skjøre grunnmuren i den islandske økonomien.

En dom i islandsk Høyesterett 16. juni slår fast at en viss type valutalån gitt til kjøp av biler og næringseiendom var ulovlige. Konsekvensen er at låntagerne slipper unna med å betale tilbake lånets nominelle verdi i islandsk valuta.

Det innebærer i praksis at låntagerne, som ellers ville være fanget i en gjeldsfelle, nå kan velte valutaregningen over på banken.

Kan utløse ny redningspakke
Nå fryktes det en strøm av tilsvarende saker i rettsapparatet, i forhold til andre typer valutalån. Og de er det mange av. På grunn av skyhøyt nasjonalt rentenivå tok et stort flertall av islendingene opp lån i fremmed valuta frem til finanskrisen slo til og torpederte verdien av islandske kronur - noe som fikk lånene til å vokse tilsvarende fallet i valutaen.

Islandske banker skal ifølge Aftenposten ha gitt ut så mye som 45 milliarder kroner i valutalån - tilsvarende godt over halvparten av bruttonasjonalproduktet på Island.

Den islandske finansministeren Steingrimur J. Sigfusson har selv anslått at bankene i verste fall kan bli tvunget til å nedskrive 40-60 prosent av låneverdiene - eller opptil 27 milliarder kroner.

Da må trolig myndighetene på ny redde storbankene Kaupthing, Landsbanki og Glitnir fra konkurs, mener økonomiske analtykere.

Økonomiprofessor Thorolfur Matthiasson ved Islands universitetet er bekymret:

- Dette gjør det meget vanskelig. Tilliten man har forsøkt å bygge opp til de islandske bankene, er igjen i ferd med å smuldre bort, sier han til Aftenposten i dag.








Les saken: Björk i protest på Island

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.